”Ammattitutkinto mahdollistaa taustan ja tavoitteiden yhdistämisen”, sanoo Metsä Fibren sahanjohtaja Liisa-Maija Perävainio
10.10. koettiin merkittävä hetki, kun maailman modernein saha vihittiin käyttöön Raumalla. Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Rauman saha on kaikkien aikojen suurin sahainvestointi Suomessa. Merkittävä teknologiaharppaus, tuotantokapasiteetin valtava volyymi ja uuden toimintamallin luomat työnkuvat edellyttävät henkilöstöltä uudenlaista osaamista. Osaamisen varmistamiseksi myös henkilöstön kouluttamisen mallit luotiin uusiksi.
Sisäänrakennettu joustavuus hyödynnettiin täysimääräisesti
”Rauman saha on omassa luokassaan, mikä loi uudenlaisen haasteen sahaoperaattoreiden valmennukseen. Koulutusta suunniteltaessa oli otettava huomioon uusi teknologia ja uusi tehokkuus. Loimme Metsä Fibren ja Rauman sahan teknologiatoimittajien kanssa valmennusmallin, jossa hyödynnettiin täysimääräisesti ammatilliseen koulutukseen sisäänrakennettua joustavuutta eri tutkintojen välillä”, mekaanisen metsäteollisuuden opettaja Jukka Kansanaho Gradialta kertoo.
Valmennuksen runkona toimivat Gradian järjestämät puuteollisuuden ammattitutkinto sekä koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinto. Vuonna 2019 tulevaisuuteen katsovaksi uudistetut tutkinnon perusteet istuivat hyvin tähänkin tarpeeseen. ”Voidaan sanoa, että ammattitutkintojen valmistava koulutus yhdessä sahoilla toteutettujen harjoittelujaksojen kanssa loivat perusteet uuden teknologian ja tehokkuuden ymmärtämiselle”, kertoo opetushallituksen tutkinnon perusteiden uudistustyössä mukana ollut Kansanaho.
”Ammattitutkinto mahdollistaa koulutettavien taustan ja yrityksen tavoitteiden yhdistämisen tehokkaaksi oppimispoluksi”, sahanjohtaja Liisa-Maija Perävainio toteaa.
Lähiopetuspäivinä kouluttajat matkustavat asiakkaan luo – korona-aikana toimittiin etänä
Uuden sahan henkilöstö rekrytoitiin hybridimallilla, jossa käytettiin sekä sisäistä hakua että ulkoista RekryKoulutuksen nimellä kulkevaa koulutusta ja rekrytointia yhdistävää toimintatapaa. Jokaiselle työntekijälle kerättiin osaamisen täydentämiseen ja puuttuvan osaamisen hankkimiseen tarvittavat osat ammatillisista tutkinnoista. Osaaminen todennettiin ammattiosaamisen näytöissä, joita pidettiin Metsä Fibren käynnissä olevilla sahoilla eri paikkakunnilla ja loppuvaiheessa Raumalla. Koulutuksessa hyödynnettiin ajantasaista verkkoympäristöä.
”Korona-aika toi projektille omat haasteensa ja lähiopetusta jouduttiin korvaamaan etäopetuksella. Siitä huolimatta massiiviset valmennusohjelmat saatiin vietyä läpi aikataulussa”, kiittelee Perävainio.
Uusi toimintamalli edellyttää laaja-alaista ymmärrystä sahansyötöstä lähtölogistiikkaan
Uuden teknologian myötä Rauman sahan toimintaa ohjataan yhdestä keskusvalvomosta ja saha käy jatkuvasti. Tämä on uutta sahateollisuudessa. Toimintamalli vaatii entistä enemmän moni- ja syväosaamista sekä laaja-alaista näkemystä metsästä asiakkaalle asti.
”Nykytrendi on, että sahaoperaattorit osaisivat entistä enemmän käyttäjäkunnossapitoa. Uusi teknologia kuten konenäkö ja robotiikka vaatii myös koulutuksessa tiivistä yhteistyötä sähkön ja mekaanisen kunnossapidon opettajien kanssa. Myös laitetoimittajien rooli korostuu ja yhteistyö syvenee. Teimme yhteistyötä jo koulutuksen suunnitteluvaiheessa”, Kansanaho sanoo.
”Rauman mäntysahan tehokkaan toiminnan varmistaa henkilöstö, jotka ovat moni- ja syväosaajia. Olemme varmistaneet Gradian kanssa toteutetun kattavan valmennusohjelman kautta sahan henkilöstön osaamispaletin kattavuuden ja sen, että kokonaisuus on kaikilla hallussa”, Perävainio summaa.
Rauman sahan huipputeknologia kerää tuotantoprosessista dataa, jonka avulla toimintaa kehitetään niin Raumalla kuin yhtiön muillakin sahoilla. Gradia on ollut Metsä Fibren kumppani osaamisen varmistamisessa jo useiden vuosien ajan, ja yhteistyö jatkuu myös ensi vuonna, kun Metsä Fibre kouluttaa sekä olemassa olevaa että rekrytoitavaa henkilöstöä työelämän tarpeisiin monipuolisesti taipuvalla oppisopimuksella.
Kuvat: Metsä Group