Ohjaus ja tuki Gradiassa
Opiskelu ammatillisessa koulutuksessa ja lukiossa edellyttää jo melko itsenäistä otetta ja vastuun ottamista opinnoista. Jokainen opiskelija on yksilö ja kaikilla on oikeus ohjaukseen ja tukeen.
Monipuolista ohjausta ja tukea
Teemme jokaiselle opiskelijalle omia opintoja ja mahdollisia tukitoimia koskevan suunnitelman.
Annamme ohjausta ja tukea hakeutumiseen, opiskeluvalmiuksiin, uravalintoihin, työllistymiseen ja jatko-opintojen suunnitteluun. Tämän lisäksi tukea saa hyvinvointiin liittyvissä asioissa.
Toteutamme ohjausta ja tukea ryhmäohjauksena ja henkilökohtaisena ohjauksena. Oppimista voimme tukea myös erilaisin oppimisympäristöin ja materiaalien avulla. Ohjaukseen ja tukitoimien toteutukseen osallistuu useita oppilaitoksen eri toimijoita, kuten ryhmänohjaajia, opettajia, opinto-ohjaajia, erityisopettajia ja opiskeluhuollon henkilöstöä. Lisäksi teemme tiiviisti yhteistyötä eri viranomaisten ja muiden tahojen kanssa.
Jotta voimme tukea opiskelijaa mahdollisimman hyvin, tietoa siirretään perusopetuksesta toiselle asteelle kaikkien erityisen ja tehostetun tuen oppilaiden osalta sekä niiden yleisen tuen oppilaiden osalta, joiden kohdalta tulee tietoa siirtää.
Teemme jokaiselle opiskelijalle opintojen alussa lähtötasokartoitukset, joiden perusteella tuen tarvetta arvioidaan.
Seuraamme opiskelijoidemme opintojen edistymistä ja hyvinvointia. Jos huolta syntyy, niin toimimme sovittujen prosessien mukaan. Tarpeen vaatiessa on mahdollista koota myös monialainen asiantuntijaryhmä. Ryhmään kuuluu kulloisenkin tilanteen mukaan eri henkilöitä, kuten terveydenhoitaja, lääkäri, kuraattori, psykologi, opinto-ohjaaja, opiskelijan ryhmänohjaaja, erityisopettaja, asuntolaohjaaja tai muu opiskelijan kannalta keskeinen opettaja. Asiantuntijaryhmään voidaan nimetä jäseniä vain opiskelijan tai hänen huoltajansa suostumuksella.
Erityinen tuki ja erityisopetus
Opiskelijalla on oikeus saada erityistä tukea ammatillisessa koulutuksessa ja erityisopetusta lukiossa. Opiskelu ammatillisessa koulutuksessa ja lukiossa edellyttää jo melko itsenäistä otetta ja vastuun ottamista opinnoista. Vaativan erityisen tuen järjestämisvastuuta Gradiassa ei ole. Vaativa erityinen tuki tarkoittaa vaativaa ja monipuolista tukea vaikeiden oppimisvaikeuksien, vaikean vamman tai sairauden takia. Tällaista tukea voi saada ammatillisissa erityisoppilaitoksissa, esimerkiksi Spesiassa.
Vivo
Vivo-valmennus on tarkoitettu Gradian opiskelijalle, joka ei elämäntilanteestaan johtuen pysty sitoutumaan opiskeluun ja jonka kohdalla oppilaitoksen tukitoimet ovat olleet monipuolisesti käytössä, mutta opiskeluhuollollinen tuki ei enää riitä. Vivo on Gradian sisäinen tukimuoto, johon opiskelija ohjataan tarvittaessa opintojen aikana. Vivo on ajankohtainen myös opiskelijalle, jolle opiskeluun osallistuminen ei ole sen hetkisessä elämäntilanteessa mahdollista tai jonka opinnot ovat keskeytymisvaarassa.
TUVA
TUVA-koulutus on tarkoitettu nuorelle, jolla ei ole toisen asteen tutkintoa tai joka tarvitsee valmentavaa koulutusta siirtyäkseen lukioon tai ammatilliseen koulutukseen. Koulutukseen voivat hakeutua niin oppivelvolliset kuin aikuisetkin. Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA antaa nuorelle valmiudet suunnata perusopetuksen jälkeisiin opintoihin joko lukioon tai ammatilliseen koulutukseen. Lisätietoja TUVA:n omalta sivulta.