Gradia kehittää hyvinvoivaa oppimisympäristöä
Gradiassa käynnistetään kehittämisohjelma, jolla pyritään vahvistamaan opiskelijoiden itseluottamusta ja hyvinvointia laaja-alaisesti. Gradian hallitus käsittelee hyvinvointiohjelmaa kokouksessaan 25.2.2021.
Hyvinvointiohjelma kattaa Gradian lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen nuorista aikuisiin. Ohjelman lähtökohtana on ollut opiskelijoiden kuuleminen. Opiskelijoiden palaute- ja kouluterveyskyselyiden sekä keväällä 2020 koronatilanteessa tehtyjen hyvinvointikyselyjen lisäksi opiskelijoiden ääni saatiin kuuluviin 17 verkossa toteutetussa työpajassa, joihin osallistui lähes 300 opiskelijaa.
”Opiskelijat nostivat esiin yhteisen tekemisen sekä positiivisen, toisen tunteet huomioon ottavan käytöksen. He ovat itse valmiita vaikuttamaan opiskeluyhteisön hyvinvointiin. Tähän tartumme ja pyrimme lisäämään myös yhteisöllisyyttä tukevaa vapaa-ajan kerho- ja harrastustoimintaa”, sanoo opiskelijapalvelupäällikkö Rauni Gyldén.
Ohjelman tavoitteena on lisätä opiskelijoiden hyvinvointia vahvistamalla opiskelijoiden osallisuutta, sosiaalisia suhteita ja opiskelun arjen mielekkyyttä kaikessa toiminnassa opetuksesta ja ohjauksesta tukitoimiin ja opiskelijapalveluihin. Opintojen etenemistä seurataan ja poissaoloihin puututaan systemaattisesti.
Yhteisöllisyyttä ja osallisuutta tukien
Yhteisöllisyyttä lisätään järjestämällä erilaisia tapahtumia ja tempauksia lukuvuoden kuluessa. Osallisuuden kokemusta vahvistetaan ottamalla opiskelijat aktiivisesti mukaan järjestelyihin, myös osana opintoja. Opiskelijat kokivat oman ryhmän toiminnan vaikuttavan hyvinvointiin keskeisesti. Ryhmäytymiseen panostetaan ja sitä tuetaan oppilaitos- ja koulutusalakohtaisesti suunnitelluilla toimenpiteillä. Myös turvallisuuden tunnetta vahvistetaan ja kiusaamiseen puututaan järjestelmällisesti.
Yhteisöllisyyttä tuetaan myös tilaratkaisuilla. Kampuksille luodaan olohuonemaisia opiskelijoiden kohtaamispaikkoja ja asuntoloiden viihtyisyyttä parannetaan. Yhteisöllisyyden, vertaisuuden ja aktiivisuuden merkitys hyvinvoinnille huomioidaan pedagogisessa uudistumisessa.
Vertaistukea ja vaikutusmahdollisuuksia
Gradian opiskelijat voivat vaikuttaa Gradian toimintaan erilaisten opiskelijafoorumien kautta. Osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia edistetään vahvistamalla opiskelijayhdistysten ja -kuntien toimintaa. Vertaistukea lisätään perustamalla opiskelijoiden opintopiirejä ja läksypajoja sekä vahvistamalla tutortoimintaa. Opiskelijafoorumit otetaan mukaan hyvinvoinnin, opintojen, ohjauksen ja tukitoimien suunnitteluun ja kehittämiseen.
Lisätietoja: Rauni Gyldén, opiskelijapalvelupäällikkö, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, puh. 040 341 6163.
Mediatiedote 17.2.2021