Gradia on mukana energiansäästötalkoissa
Lokakuun 10. päivänä alkoi valtakunnallinen koko lämmityskauden jatkuva energiansäästökampanja, jonka aikana kannustetaan jokaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Tavoitteena on saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. Tavoite on kaikille yhteinen kotona, liikenteessä, työpaikoilla, oppilaitoksissa, kunnissa ja yrityksissä.
Myös Gradia on mukana energiansäästötalkoissa: meillä tehdään useita energiansäästöön tähtääviä toimia kiinteistöpuolella ja lisäksi kannustetaan kaikkia gradialaisia omiin energiansäästötekoihin. Gradialla on paljon kiinteistöjä, joten teot energian säästämiseksi ovat merkittäviä niin ekologisen kestävyyden ja ilmaston kuin myös talouden kannalta. Tavoitteenamme on vähintään 5 prosentin säästö vuoden 2021 tasosta sekä lämmitys-, että sähköenergian kulutuksessa.
Gradian astetta enemmän on energian säästönkin suhteen astetta enemmän
Energiansäästön suhteen Gradia-kiinteistöt yhteistyössä oppilaitosyksiköiden kanssa on jo tehnyt mittavia toimenpiteitä. Rakennushankkeiden yhteydessä on valittu lähtökohtaisesti energiatehokkaita taloteknisiä ratkaisuja ja esimerkiksi aurinkopaneeleita ja -keräimiä on jo monella katolla. Vuosien saatossa on vaihdettu myös tuhansien loisteputkien- ja monimetallilamppujen tilalle LED-lamppuja. Ilmanvaihtoa ja lämmöntalteenottoa on tehostettu monin paikoin.
Parhaillaan selvitellään kysyntäjouston mahdollisuutta Alvan kanssa rakennusten lämmitysverkostojen huipputehojen leikkaamiseksi. Kesällä kokeiltiin jo kesäaikaisten jäähdytysten tehojen laskemista sekä yöviilennyksen käyttöä. Rakenteilla on myös keskitetty ohjaus ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiin loma- ja viikonloppujaksoille. Lisäksi tarkastelun alla on ollut ilmanvaihdon sisäänpuhalluslämpötilat eri vuodenaikoina sekä huonelämpötilojen pudotus eri kampuksilla esimerkiksi 18-21 asteeseen riippuen tilatyypistä. Syksyn ja talven aikana keinovalikoimaan tullaan Gradialla ottamaan myös uusia energian säästämiseen tähtääviä keinoja:
- Ulkovalaistusten vähentäminen öiseen aikaan huomioiden ilkivallan mahdollisuus ja kameravalvonnan kyky kuvata
- Pihasulatusten vähentäminen siellä, missä se on mahdollista
- Sähköjärjestelmien osittainen liittäminen kysyntäjoustoon
- Saunojen lämmitystarpeen pohdinta
- Lämpöpumpputekniikkaa jäähdytysjärjestelmiin
- Sisälämpötilojen pudotus yö- ja viikonloppuaikaan
- Näyttöjen, läppäreiden ja pöytäkoneiden sammutus valmiustilasta huomioiden tietokoneiden päivitystarpeet
- Kostutuksen poistaminen ilmanvaihdosta
- Ilmanvaihdon käyntiaikojen tarkastelu: yö- ja viikonloppuaikaan pois päältä kytkeminen huomioiden Sisäilmayhdistyksen suositukset ja ohjeet
Viilentämällä energiansäästöä – vaikutuksia työskentelyviihtyvyyteen seurataan tarkasti
Merkittävimmät säästöt energiankulutukseen syntyy ilmanvaihdon säädöillä ja lämpötilojen laskulla. Toimenpiteiden vaikutuksia sisäilman laatuun ja työskentelyviihtyvyyteen seurataan tarkasti. Hyviä kokemuksia ilmastoinnin yöaikaisen pysäyttämisen vaikutuksiin sisäilman laatuun on saatu muun muassa Helsingin kaupungilta, jossa julkisten rakennusten ilmastointi on ollut pysäytettynä öisin jo vuodesta 2019 alkaen. Seisakkiajoissa huomioidaan muun muassa rakennusten aukioloajat, siivous ym. toiminnot, ja hyvä sisäilman laatu tullaan varmistamaan kaikissa tilanteissa. Tarvittaessa seisakkiaikaa voidaan rakennuskohtaisesti säädellä.
Luokka-, toimisto- ja vastaavien työtilojen lämpötiloja tullaan laskemaan energiansäästökampanjan mukaisesti keskimäärin astetta alemmas. Tällä hetkellä tilojen lämpötilasäätö on asetettu noin 21–21,5 asteeseen. Työsaleissa lämpötilojen lasku voi olla suurempi. Tottuminen hieman alempaan lämpötilaan ottaa aikansa, ja sen sietäminen on nähtävä jokaisen keinona osallistua koko valtakuntaa ja Eurooppaa koskevaan energiansäätökampanjaan.
Gradia-kiinteistöt seuraa tarkasti edellä kuvattujen toimien vaikutusta ja pyytää palautetta ja kommentteja matalalla kynnyksellä. Kaikki hyväksi todetut säästötoimenpiteet jäävät jatkossakin käyttöön osaksi normaalia Gradian toimintaa.
Tutustu myös: