Gradia-ravintoloille Ekokompassi-ympäristösertifikaatti

Opiskelijaravintoloillemme on myönnetty Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Se vahvistaa Gradian strategian mukaista suuntaa kohti kestävää ja hyvinvoivaa Gradiaa.

Sertifikaatin saanti edellyttää kymmenen ympäristökriteerin toteutumista. Niitä ovat muun muassa ympäristöasioiden kartoitus, päivittyvä ympäristöohjelma, organisaation sitoutuminen sekä henkilöstön koulutus ja ohjeistus ympäristöasioissa. Gradia-ravintoloiden ympäristöohjelmaa työstettiin yhteistyössä opettaja Kaisa Liinangin kanssa.

Ravintolapalveluiden johtajan Sari Nissisen mukaan ravintolat ovat panostaneet ympäristöasioiden viestintään ja järjestäneet erilaisia tempauksia arjen tekemisen ohessa. Esimerkiksi hävikkiviikko näyttää konkreettisesti, paljonko lounailta jää lautasille otettua, mutta pois heitettyä ruokaa.

Ympäristötoimet saavat enimmäkseen hyvää palautetta, mutta joskus toimet herättävät myös vastustusta. Syynä saattaa yksinkertaisesti olla luopumisen vaikeus totutusta tavasta toimia.

Riisin käytön lopettaminen ja siirtyminen suomalaisen ohran ja kauran käyttöön, sekä vegaaniset kasvisruuat otettiin vastaan mainiosti. Alkuhämmennystä herätti Harjun Lounastuulesta jo vuosia sitten alkanut tarjottimeton lounaskattaus, jossa ympäristövaikutus on merkittävä: säästämme vettä ja energiaa tiskausvaiheessa melkoisesti sekä vähennämme kelmikaalien käyttöä.

Gradia-ravintoloiden henkilökunnalla on toive ja pyyntö opiskelijaravintoloiden asiakkaille: Lautastähteen määrään voi jokainen vaikuttaa omilla valinnoillaan. Tavoitellaan yhdessä 0% lautashävikkiä!

Lisätietoja

Sari Nissinen, Gradian ruokapalvelujohtaja, puh. 040 341 6137
Kaisa Liinanki, opettaja, Gradia Jyväskylä, puh. 040 341 5906