Gradian henkilöstön työtilanne ja mahdolliset toimet koronavirustilanteessa

Gradian henkilöstön työtilanne ja mahdolliset toimet koronavirustilanteessa

Koronaviruksen torjunnassa käyttöön otetut rajoittamiskeinot ovat johtaneet Gradiassa etäopetuksen ja etätyöskentelyn massiiviseen lisääntymiseen. Etätyöskentelyllä sekä toimintojen ja palveluiden sulkemisilla ja rajoittamisilla on vaikutuksia henkilöstön työtilanteeseen.

Vaikka Gradian oppilaitosten tilat onkin pääsääntöisesti suljettu, koulutuksen järjestäminen jatkuu pääosin etäopetuksena. Käytännössä opetus- ja ohjaushenkilöstö ja opetukseen välittömästi kiinnittyvä henkilöstö jatkaa työskentelyään täydellä työpanoksella eikä – ellei yhteiskunnallisia rajoituksia entisestään kiristetä – ole olemassa työn vähentymisen tai loppumisen näkymää.

Gradian yhteisissä palveluissa (sisäisten palveluiden tulosalue, Gradia-ravintolat ja Gradia-kiinteistöt) on osittain työn vähenemisen näkymä erityisesti poikkeustilanteen pitkittyessä.

Gradian ensisijainen menettely työn vähenemisen tilanteessa on korvaavan työn osoittaminen työntekijöille. Seuraavaksi tarkastellaan mahdollisuudet kesälomakauden lomamääräyksien käyttöön lomautusten vaihtoehtona tai minimoimiseksi.

Kolmas mahdollinen menettelytapa on lomauttaminen, mikäli korvaavaa työtä ei ole osoitettavissa eikä kesäloman ajoittaminen anna tarvittavaa vaikutusta.

Viime kädessä menettelytapojen käyttöön vaikuttaa se, miten koronaviruksen torjumiseksi tehtyjä rajoitteita määritellään ja miten pitkälle ne ajallisesti ulottuvat.

”Pystymme korvaavia töitä osoittamalla ja esimerkiksi kausihuoltoja ja -siivouksia aikaistamalla takaamaan kaikille töitä toukokuun loppuun saakka. Henkilöstö on myös upeasti ja joustavasti siirtynyt osin uusiin tehtäviin ja toimintamalleihin. Työnantajana joudumme kuitenkin käyttämään oikeutta lomien määräämiseen pääosin kesäkaudelle lomautusten vaihtoehtona. Mikäli valtiovalta joutuu jatkamaan koulutuksen järjestämistä koskevia rajoituksia syyslukukaudelle, emme voi lomautuksiakaan välttää”, toteaa koulutuskuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski koronatilanteen henkilöstövaikutuksista.

Kuntayhtymän hallitus käsittelee 21.4. kuntayhtymän johtajan valtuuttamisen mahdollisen yhteistoimintamenettelyn käynnistämiseen lomautusten vuoksi. Lomautukset alkaisivat aikaisintaan elokuussa ja tulisivat välttämättömiksi rajoitustoimien jatkuessa syyslukukaudelle. Alustavan arvion mukaan lomautukset koskisivat vähintään 10 henkilöä ja lomautuksen pituus olisi alle 90 päivää.

Lisätietoa

Vesa Saarikoski, kuntayhtymän johtaja, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia,  puh. 040 341 5100, vesa.saarikoski@gradia.fi

Mediatiedote 14.4.2020