Jyväskylän aikuislukio 50 vuotta: opin mahdollisuuksia elämään sopivalla tavalla

Jyväskylän aikuislukio 50 vuotta: opin mahdollisuuksia elämään sopivalla tavalla

Aikuislukiot ovat aina olleet ripeästi uudistumassa ja kehittämässä oppimisen mahdollisuuksia aikuisille. Niin myös vuonna 1971 Jyväskylän iltaoppikoulun nimellä toimintansa käynnistänyt Jyväskylän aikuislukio.

50-vuotisjuhlavuotenaan Jyväskylän aikuislukio tarjoaa yleissivistäviä opintomahdollisuuksia useille sadoille opiskelijoille hyvinkin erilaisiin tarpeisiin. Jotkut opiskelevat yksittäisiä aineita, jotkut suorittavat koko lukion ja ylioppilastutkinnon. Jotkut haluavat oppia uuden kielen tai vahvistaa olemassa olevaa kielitaitoa, jotkut puolestaan kertaavat itselleen tärkeitä opintoja, koska ovat hakeutumassa korkeakouluun. Aikuislukiossa on myös mahdollista ottaa vauhtia lukio-opintoihin vahvistamalla perustaitoja aikuisten perusopetuksen englannin tai suomi toisena kielenä -opinnoissa.

Opintoja voi tehdä niin lähiopetuksessa kuin verkossakin. Jyväskylän aikuislukio on jo varhain alkanut hyödyntää verkkoa, ja digitaalisten mahdollisuuksien kehittäminen on parhaillaankin keskeinen kehittämisen painopiste. Monille aikuisille mahdollisuus itse päättää, missä, milloin ja millä tavalla opintoja tekee, on ainut keino saada opiskelu mahtumaan elämäntilanteeseen.

”Maakuntamme ainoana Aikuislukiona haluamme vastata yhä paremmin keskisuomalaisten osaamistarpeisiin. Kehitämme määrätietoisesti joustavia oppimisen tapoja, ohjausta ja esimerkiksi kansainvälistymisen mahdollisuuksia”, va. rehtori Suvi Hirvijärvi sanoo.

Erilaisuus on rikkaus

”Tykkään Aikuislukion moninaisuudesta: opiskelijat ovat hyvin erilaisista lähtökohdista, eri-ikäisiä ja erilaisista kulttuureista. Se on suuri rikkaus. Siksi olen itse viihtynyt lähiopetuksessa – on hienoa käydä opiskeltavia asioita läpi yhdessä ihan livenä”, pohtii abiturientti ja Aikuislukion opiskelijakunnan varapuheenjohtaja Anna Rahkonen.

Rahkonen aloitti opintonsa Jyväskylän aikuislukiossa syksyllä 2018 ja yo-kokeiden viimeinen kierros ja valmistuminen ovat edessä keväällä 2022. Hän iloitsee jo nyt suorittamistaan pitkän ruotsin kielen ja ja lyhyen matematiikan laudatureista. Opiskelijakuntatyössä hän on ollut muun muassa kehittämässä matematiikkakahvilaa.

Erityisesti Anna Rahkonen haluaa kiittää lukionsa opettajia.

”He ovat koko sydämellään työssä mukana. Tukea ja kannustusta saa aina, ja opettajilla on aikaa pysähtyä yksittäisen opiskelijan asioiden pariin.”

Alkujaan Jyväskylän aikuislukio oli valtion kuusiluokkainen yhteislyseo. Kun koulu liitettiin Jyväskylän kaupungin koululaitokseen 1978 siihen kuului kolmeluokkainen keskikoulu- ja lukioaste ja nimikin vaihtui Jyväskylän Lyseon lukion iltalinjaksi. Luokattomaan järjestelmään koulu siirtyi jo varhain: vuonna 1982. Kahden tutkinnon opintoja alettiin toteuttaa 1997 ja etäopetusta 1999. Jyväskylän aikuislukio -nimi otettiin käyttöön vuonna 2000.

Jyväskylän aikuislukio on yksi Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian lukioista Jyväskylän Lyseon lukion ja Schildtin lukion ohella.

Tiedotteessa siteerattu Anna Rahkonen kertoo mielellään toimituksille lisää opinnoistaan Aikuislukiossa – siitä, mitä tällainen koulu hänelle merkitsee. Yhteydet va. rehtori Suvi Hirvijärven kautta.

Lisätietoja

Suvi Hirvijärvi, va. rehtori Jyväskylän aikuislukio, puh. 040 341 4664, suvi.hirvijarvi@gradia.fi

Mediatiedote 29.11.2021