Jyväskylän Lyseon lukion  IT-linja avaa ovia IT-osaamiseen ja Jyväskylän yliopistoon

Poika näppäilee tietokonetta.

Jyväskylän Lyseon lukion  IT-linja avaa ovia IT-osaamiseen ja Jyväskylän yliopistoon

Gradian ja Jyväskylän yliopiston yhteistyön uusi avaus on Jyväskylän Lyseon lukiossa elokuussa 2022 aloittava IT-linja. Se on ensimmäistä kertaa mukana perusopetuksen jälkeisen  koulutuksen yhteishaussa keväällä 2022. Linjan opiskelijat suorittavat tavalliseen tapaan lukion ja kirjoittavat ylioppilaaksi, mutta heillä on IT-painotus samalla tavalla kuin vaikkapa musiikkilinjalaisilla on musiikin painotus.

Linjalle otetaan yhteishaussa 30 opiskelijaa. He suorittavat yliopiston Informaatioteknologian tiedekunnan opintojaksoja osana lukio-opintojaan sekä Gradia-lukioiden että yliopiston opettajien johdolla. IT-opinnot ovat käytännössä yliopiston avoimia opintoja.

Jo aiemminkin lukiolaiset ovat voineet tehdä IT-opintoja osana Gradian, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun EduFutura-yhteistyötä. IT-linja on jatkumoa ja niin ikään EduFutura-yhteistyötä.

Yliopiston Informaatioteknologian tiedekunnan opiskelijavalintaperusteissa määritellyt avoimen väylän opinnot hyvällä menestyksellä suorittaneilla on mahdollisuus hakeutua tiedekunnan opiskelijoiksi ilman valintakoetta. Tämä koskee myös Lyseon tulevia IT-linjalaisia.

”Uusi IT-linja systematisoi opinnot tavoitteelliseksi kokonaisuudeksi. Luonnollisestikin yliopiston intressinä on löytää kiinnostuneita opiskelijoita, mutta myös tehdä alaa tutuksi. IT on läsnä kaikkialla, ja opinnoista on tietenkin paljon hyötyä, vaikka ei alalle koskaan lähtisikään”, sanoo Jyväskylän yliopiston yliopistonopettaja Leena Hiltunen.

Hän muistuttaa, että IT-alalla on osaajapula. Tekijöitä tarvitaan nyt ja vastaisuudessa.

Toiveena hyvinkin monipuolinen hakijajoukko

”Tottakai aina yksittäisiä nuoria harrastaa asian parissa, mutta tällainen linja kokoaa yhteen asiasta kiinnostuneet. Näen hyvin tärkeänä yhdessä tekemisen, ideoinnin ja kokeilemisen. Porukassa parempi!”, miettii Jyväskylän Lyseon lukion matematiikan ja IT:n opettaja Erkki Luoma-aho.

Keskeisiä opiskeltavia sisältöjä ovat ymmärrys tieto- ja viestintätekniikan keskeisistä käsitteistä ja ilmiöistä, internetin rakenteesta sekä yleisimmistä sovellusprotokollista.

Pääsyvaatimuksena linjalle on peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo 8.

”Toivomme, että linjalle hakisi hyvinkin erilaisista lähtökohdista olevia tietotekniikasta kiinnostuneita nuoria. Ei tämä ole pelkkää koodaamista, vaan vaikkapa pelien kehittämisessä tarinallinen kerronta on tärkeää. Toisinaan esimerkiksi tarvitaan tekijää, jolla historian osaaminen on hallussa. IT on jostain syystä vähän leimautunut poikien ja miesten jutuksi, mutta tietotekniikan käyttäjistähän puolet on naisia”, Luoma-aho sanoo.

Hän korostaa, että lukiossa ensisijaisesti suoritetaan lukio-opinnot, ja IT-linja on osa sitä ja ikään kuin yksi oppiaine. IT-opinnot on lukujärjestysteknisesti rakennettu sujuvaksi kokonaisuudeksi. Valintoja linjan opiskelija joutuu kuitenkin tekemään.

Lisätietoja

Osmo Polas, Jyväskylän Lyseon lukion rehtori, puh. 040 341 4693, osmo.polas@gradia.fi 
Pasi Tyrväinen, Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan dekaani, puh. 040 540 8646, pasi.tyrvainen@jyu.fi

Mediatiedote 20.12.2021