Kansainvälisyyskarnevaalien ohjelma

Kansainvälisyyskarnevaalien ohjelma

Kansainvälisyyskarnevaaleilla teemoinamme ovat

  • Kansainvälisyys uudistuneessa ammatillisessa koulutuksessa
  • Globaalit osaamistarpeet ja kansainvälisten yritysten odotukset
  • Eri koulutusasteiden yhteistyö

Ohjelma

Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyyskarnevaalit 6.-7.5.2019. Jyväskylän Paviljonki, Uno Savolankatu 2, Jyväskylä.    

Päivien moderoijat:  Opetusneuvos Hanna Autere,  Opetushallitus, Opetusneuvos Mika Saarinen,  Opetushallitus ja Kansainvälisten asioiden suunnittelija Aino Malin, Gradia

MAANANTAI 6.5.2019

10.00  Ilmoittautuminen ja opastus
10.30 Brunssi
11.30 Tervetuloa

Teema 1:  Anna mennä ammatillinen!

Onko ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uutta, koska koulutus reformin jälkeen on? Ei ja kyllä.  Niin opiskelijat kuin henkilöstökin tarvitsevat kansainvälistymisen rikkaita mahdollisuuksia ihan entiseen tapaan – ehkä jopa enemmänkin. Organisoituminen uudessa tilanteessa kuitenkin vaatii uutta ajattelua. Miten siis eteenpäin, jotta säilytämme osallisuuden mahdollisuuksia täynnä olevaan maailmaan?

12.00-12.45  Gradiassa HOKSataan kansainvälisyys

12.45-13.30  Toisen asteen koulutuksen kansainvälistyminen sekä alueellinen ja valtakunnallinen yhteistyö. Paneelissa aiheesta keskustelevat:

  • Neuvotteleva virkamies Ulla-Jill Karlsson, opetus-ja kulttuuriministeriö
  • Rehtori Pirjo Kauhanen, Gradia Jyväskylä
  • Tulosaluejohtaja, rehtori Antero Hietamäki, Gradia-lukiot
  • Kansainvälisten asioiden päällikkö Helena Mikkola, Turun kaupunki, sivistystoimiala:
  • Kuntayhtymän johtaja, rehtori  Reija Lepola, Sedu: materiaali Reija Lepola
  • Kehittämisjohtaja Anu Tokila, Gradia, EduFutura Jyväskylä

13.30-14.00 Kahvi ja virkistäytyminen

14.00-14.30  FAKTAa henkilöstön kansainvälisyysosaamisen vahvistumisesta

14.30-15.30  Maailma on täynnä mahdollisuuksia!

Workshop-työskentelyä henkilöstön mahdollisuuksista ja sitouttamisesta kansainvälisyystoimintaan

15.30-15.45 Samban ensiaskeleet

15.45-16.45  Riosta Rotterdamiin - vieraan kohtaaminen on parasta! Toimittaja-tietokirjailija Rauli Virtanen kertoo matkoistaan maailmalla: materiaali Rauli Virtanen

16.45-17.00  Päivän päätös ja ohjeistus iltaa varten

     ***********

18.40 Kuljetus iltatilaisuuteen Gradia-busseilla osoitteesta Asemakatu 4, Jyväskylä

19.00-23.00  Iltaohjelma, Ravintola Priimus, Taulumäentie 45, Jyväskylä

22.00, 22.30, 23.00     Kuljetukset takaisin kaupungin keskustaan

TIISTAI 7.5.2019

Teema 2:   Maailma on meidän!

Suomalainen ammatillinen koulutus on kansainvälisesti arvostettua. Siitä kertoo esimerkiksi myötätuulessa oleva koulutusvientimme. Myös suomalaisen ammatillisen koulutuksen on kuunneltava herkällä korvalla koko ajan muuttuvia globaaleja osaamistarpeita ja kansainvälisen työelämän odotuksia. Mitä ne juuri nyt ovat? Pystymmekö myös kurkkaamaan tulevaisuuteen?

9.00-9.45 EU:n ja ETF:n rooli kehittyvien maiden ammatillisessa koulutuksessa - millaista suomalaista osaamista tarvitaan?

  • Timo Kuusela, Specialist in VET Policies and Systems Country Coordinator, Operations Department, European Training Foundation (ETF): materiaali Timo Kuusela

9.45-10.00  Työvoiman vapaa liikkuvuus?

10.00-10.15  Virkistäytymistauko                                     

10.15-10.45  Globaalit osaamistarpeet, case: Spinnova Oy  

10.45-11.30   Globaali toimijuus esittelyssä - Kevään 2019 Opetushallituksen globaaliin toimintaan valmentaminen -haun tuloksia.

11.30-12.30   Lounas

Teema 3:  Rohkeasti eteenpäin! Luottavasti yhdessä!

Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyysväki, jos kuka tietää, että uuden edessä kaksi voimaa on yli muiden: yhdessä tekeminen ja uskallus kokeilla.  Kansainvälisyyskarnevaalien kolmas teema virittää meidät rohkeuden ja luottamuksen taajuudelle, sillä kokeilukulttuurissa tarvitaan molempia.

12.30-13.45 Kokeilukulttuuri ja rohkea tekeminen

13.45-14.45  Myötäinnon ja myötätunnon voima työssä - miten rakennetaan välittämisen ja voittamisen ilmapiiri?

14.45-15.00 Karnevaalien päätös – hyvää matkaa maailmalle!

15.00  Lähtökahvit

Puhujat:

Paavo Beckman on startup-kentällä tunnettu vaikuttaja, joka on perustanut ja johtanut useita teknologiayrityksiä viimeisen 15 vuoden aikana. Hän on johtanut tiimejä, ollut mukana kehittämässä markkinointityökaluja ja toiminut yritysvalmentajana yli 10 maassa. Hänen intohimonaan on digitalisaation ja uusien teknologioiden tuomat muutokset ja ratkaisut eri toimialojen prosesseihin.  Hänessä konkretisoituu intohimo oppimiseen, kehittymiseen ja muutokseen. Hänellä on kokemusta onnistumisista, mutta hän painottaa erityisesti epäonnistumisten merkitystä menestyksen tiellä. Hänen esityksissään kuullaan käytännön esimerkkejä menestystarinoista, epäonnistumisista sekä menetelmistä, joilla kehitetään osaamista, mutta myös esimerkkejä menestystä hidastavista tekijöistä.

Emmi Berlin on kansainvälisen organisaatio- ja sijoittajaviestinnän, PR:n ja markkinoinnin ammattilainen, joka on toiminut pääasiassa rahoitus-, teollisuus- sekä cleantech-toimialoilla. Tällä hetkellä hän vastaa maailman vastuullisinta tekstiilikuitua kehittävän, jyväskyläläisen Spinnovan viestinnästä. Hän on työskennellyt globaalissa liiketoiminnassa mm. tuulivoimateknologiayhtiö Moventaksen sekä lasinjalostusteknologiayhtiö Glastonin viestintää ja markkinointia johtaen. Emmi nauttii vastuullisen liiketoiminnan tukemisesta viestinnän keinoin sekä eri kulttuureista ja taustoista tulevien ihmisten kanssa työskentelystä. Hänen viestintäuransa alkusysäys liittyi vahvasti kirjoittamiseen, joka sytyttää edelleen, mutta 20-vuotisen uransa aikana Emmi on huomannut, että viestijä ja markkinoija tarvitsee paljon muitakin eväitä globaalissa, digitalisoituvassa ja alati tehostuvassa liike-elämässä.

Timo Kuusela on ammatillisen koulutuspolitiikan ja –järjestelmien erityisasiantuntija Euroopan Koulutussäätiössä (European Training Foundation ETF), joka on Euroopan Unionin virasto Torinossa, Italiassa. Työssään hän toimii asiantuntijatehtävissä ammatillisen koulutuksen, elinikäisen oppimisen, työmarkkinoiden ja työvoimapolitiikan alalla ETFn kumppanuusmaissa. Urallaan Timo on vastannut ETFn toiminnasta mm. Venäjällä, Ukrainassa, Valkovenäjällä ja Georgiassa. Viime vuosina hän on vastannut ennakointiin ja kohtaantoon liittyvistä kehitysprojekteista ja EUn rahoittamien budjettitukiohjelmien suunnittelusta koulutus- ja opetussektorilla.

Miia Paakkanen on myötätunnon ja työelämän tunnetaitojen tutkija ja paljon pidetty luennoitsija ja yritysvalmentaja. Hän viimeistelee ensimmäistä suomalaista väitöskirjaa myötätunnosta työssä ja johtamisessa, ja opettaa yliopistolla menestyksekästä Hyvä Työelämä -johtamisen kurssia, joka toimii kahden uuden tieteenalan - positiivisen psykologian ja positiivisen organisaatiotieteen - pioneerikurssina Suomessa. Paakkanen näkee päivittäin sekä tutkimustyössään että käytännössä kouluttaessaan, miten tunnetaitoja ja myötätuntoa on mahdollista oppia ja miten merkitsevästi ne vaikuttavat sekä työntekijän hyvinvointiin että organisaation tuloksellisuuteen. Yhdessä Anne Birgitta Pessin ja Frank Martelan kanssa hän on yksi kolmesta suositun Myötätunnon mullistava voima -tietokirjan toimittajista (PS-kustannus 2017).  

Rauli Virtanen on tietokirjailija, freelancetoimittaja, ohjaaja ja tuottaja. Hän on saanut lukuisia tunnustuksia, mm. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon, Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon, Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiön tunnustuspalkinnon ja Suomen Punaisen Ristin "Inhimillinen kädenojennus" -tunnustuksen. Virtanen on raportoinut kymmeniltä kriisialueilta Vietnamin sodasta lähtien sekä matkustanut jokaisessa (194) maailman itsenäisessä valtiossa.

Virtanen aloitti toimittajanuransa vuonna 1968 kesätoimittajana lahtelaisen Etelä-Suomen Sanomien ulkomaantoimituksessa, jossa häntä pyydettiin kesäyliopiston espanjan opintojen myötä erikoistumaan Latinalaiseen Amerikkaan. Syksyllä hän aloitti yliopisto-opinnot Tampereella, mutta kaipasi maailmalle ja lähti joulukuussa 1970 rahtilaivan mukana Rio de Janeiroon. Sieltä hän postitti juttuliuskoja ja diakuvia Suomeen, jossa agentti myi jutut maakuntalehdille. Rauli Virtanen on kirjoittanut lukuisia teoksia matkoistaan maailmalla, uusimpana Riosta Rotterdamiin (2018).

Opetushallituksen logo

                

Gradian logo