Seitsemän Gradiasta ammattitaidon MM-kilpailussa – lajit hajautettu eri maihin

Suomen ammattitaidon MM-kisajoukkueen yhteiskuva.

Seitsemän Gradiasta ammattitaidon MM-kilpailussa – lajit hajautettu eri maihin

Ammattitaidon maailmanmestaruuksista kilpaillaan lokakuussa 2022. Suomen 28-henkisessä maajoukkueessa on seitsemän kilpailijaa Gradiasta.

Yleensä kilpailu on yhdessä paikassa järjestettävä suurtapahtuma oheisohjelmineen, mutta tänä vuonna aivan poikkeuksellisesti lajeissa kilpaillaan hajautetusti eri maissa. Kilpailua organisoiva kansainvälinen WorldSkills International päätyi tähän ratkaisuun toukokuussa, kun alkuperäiseksi kisapaikakaksi kaavaillussa Shanghaissa koronatilanne huonontui merkittävästi.

Poikkeuksellisten järjestelyjen takia kilpailun nimi on WorldSkills Competition 2022 Special Edition.

Ammattitaidon kilpailutoiminnasta Suomessa vastaava Skills Finland ry järjestää yhteistyötahoineen Helsingissä neljä lajia: hiusmuotoilu, floristiikka, kauneudenhoito sekä muoti ja vaatetus.

Osallistumalla kansainväliseen kilpailutoimintaan kehitetään suomalaista huippuosaamista ja ammatillisen koulutuksen kansainvälistymistä. Maajoukkue koostuu valmennuksessa parhaiten menestyneistä nuorista.

Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailussa ratkotaan mestaruudet noin 50 eri lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. Suurimmassa osassa lajeista kilpailijat voivat täyttää kilpailuvuonna korkeintaan 22 vuotta.

Gradialaiset maajoukkueessa

Seuraavassa ovat maajoukkueen gradialaiset sekä heidän lajinsa, kilpailuajankohtansa ja -paikkansa.

Noora Kekkonen, mediatekniikka, 12.–15.10. Aarau, Sveitsi

Noora Kekkonen on valmistunut Gradiasta media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnosta mediapalvelujen toteuttajaksi. Tällä hetkellä hän työskentelee painotalo Printekissä Keuruulla ja opiskelee oppisopimuksella media-alan ammattitutkintoa.

Vuonna 2020 Noora Kekkonen oli ammattitaidon suomenmestaruuskilpailun mediatekniikkalajin finalisti, mutta kyseisen vuoden tapahtuma peruttiin koronapandemian takia.

Mediatekniikan kilpailutehtävät voivat olla graafista tuotantoa, digitaalista painamista, tulostamista, teippaamista sekä viimeistelyä. Laatuvaatimukset ja materiaalien vaatimukset on tunnettava.

Eetu Keltto, teräsrakennetyöt, 17.–20.10. Cleveland, Yhdysvallat

Eetu Keltto opiskelee kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa levyseppähitsaajaksi. Hän on vuoden 2022 ammattitaidon suomenmestaruuskilpailun hitsauslajin kultamitalisti ja vuoden 2021 pronssimitalisti.

Teräsrakenteita käytetään rakentamisessa ja teollisuudessa. Kilpailijalta vaaditaan teknisten piirustusten, rakennustekniikoiden sekä alan ohjelmistojen hallitsemista. Terästä täytyy osata muotoilla ja käsitellä korkeiden laatuvaatimusten mukaan eri tekniikoin mm. hitsaamalla.

Antti Alenius ja Arttu Leppänen, robotiikka (parilaji) 19.–22.10. Bordeaux, Ranska

Antti Alenius ja Arttu Leppänen opiskelevat tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnossa elektroniikka-asentajiksi. Molemmat ovat aiemmin osallistuneet vuoden 2022 ammattitaidon suomenmestaruuskilpailuun.

Elektroniikkaa on nykymaailmassa kaikkialla. Robotiikkalajissa kilpaillaan kyvyissä rakentaa elektroninen laite ja saada se toimimaan hyvin. Robotiikassa yhdistyvät elektroniikka ja ohjelmointi. Kilpailijan tulee osata yleisimmät elektroniikan mittaukset ja tallentaa ne ymmärrettävään muotoon.

Kiia Ylönen, floristiikka, 20.–23.10. Helsinki

Kiia Ylönen on valmistunut Gradiasta ensin puutarhuriksi puutarha-alan perustutkinnosta, ja sen jälkeen hän jatkoi opintoja puutarha-alan ammattitutkinnolla ja valmistui floristiksi. Parhaillaan hän opiskelee Gradia Jämsässä ammattitutkinnosta kasveilla stailaamisen tutkinnon osaa.

Ylönen on vuoden 2021 ammattitaidon suomenmestaruuskilpailun floristiikkalajin kultamitalisti. Suomen Kukkakauppiasliitto valitsi hänet vuonna 2021 Vuoden Nuoreksi Floristiksi.

Floristiikassa vaaditaan materiaalien käsittelytaitojen lisäksi muoto- ja väriopin tuntemusta, kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja sekä asiakaspalvelutaitoa.

Jenna Maukonen, muoti ja vaatetus, 20.–23.10. Helsinki

Jenna Maukonen on valmistunut Gradiasta mittatilausompelijaksi muoti- ja tekstiilialan perustutkinnosta, ja hän jatkaa opintoja vielä vaatturiksi. Maukonen on vuoden 2022 ammattitaidon suomenmestaruuskilpailun muoti ja vaatteenvalmistus
-lajin hopeamitalisti.

Muodissa ja vaatetuksessa tarvitaan muun muassa kädentaitoja, hahmottamiskykyä ja loogista ajattelua. Vastuullisuus ja tuotteiden korkea laatu ovat tärkeitä. Lisäksi tarvitaan värien, muotojen, tyylien ja trendien tuntemusta.

Eleonoora Lehvonen, maalaus ja tapetointi, 3.–6.11. Bolzano, Italia

Eleonoora Lehvonen on valmistunut pintakäsittelyalan perustutkinnosta osaamisalanaan rakennusmaalaus. Tällä hetkellä hän opiskelee maalarin ammattitutkintoa.

Maalaus ja tapetointi -lajissa edellytetään monipuolisia maalarin ja muita pintakäsittelyn taitoja. Työ on osattava tehdä piirustusten ja työselitysten mukaisesti järkevässä työjärjestyksessä. Valmiutta suunnitelmien muutoksiin tulee myös olla, jos asiakas esittää muutostoiveita materiaaleihin tai väreihin.

Vuoden 2022 jälkeen seuraava ammattitaidon MM-kilpailu järjestetään 2024 Lyonissa, Ranskassa.

Lisätietoja ja yhteydet kilpailijoihin

Vesa Iltola, kansainvälisen kilpailutoiminnan koordinaattori, Gradia, puh. 040 341 5671

Skills Finlandin kuvapankki 
WorldSkills Competition Special Edition 2022 kuvapankki
Skills Finland ry

Mediatiedote 26.9.2022