Suomalaisen musiikkikampuksen laajennus on valmistunut

Suomalaisen musiikkikampuksen laajennus on valmistunut

Suomalaisen musiikkikampuksen laajennus on valmistunut. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikin toiminnot sekä taiteen perusopetus ovat nyt samoissa tiloissa osoitteessa Pitkäkatu 18–22.

Laajennuksessa rakennukseen tehtiin kaksi lisäosaa. Laajennuksen ansioista Musiikkikampuksessa on nyt modernit ja upeasti soivat oppimis- ja esiintymistilat.

Uudessa, 250-paikkaisessa Siltasalissa on huipputason ääni- ja valaistustekniikka, black box -mahdollisuus sekä ohjaamo. Näin luodaan modernit opetustilat myös Gradian media-alan opiskelijoille. Uusi Monitoimisali muotoutuu moneen käyttöön ja aivan uutta on se, että tanssin harrastajat saavat käyttöönsä kaksi tanssisalia. Laajennus ei ole vaikuttanut Hannikaissaliin, ja se säilyy entisessä käytössä konserttisalina.

”Yhteiset tilat mahdollistavat toiminnan uudistamisen, henkilöstön ja opiskelijoiden uudenlaisen yhteistoiminnan ja vaikuttavan taiteellisen toiminnan laajentamisen. Nyt pääsemme kehittämään soveltavan taiteen kehittämisyhteisöä aivan uudella otteella ja upeista lähtökohdista”, sanoo Suomalaisen musiikkikampuksen johtaja Hannu Ikonen.

Musiikkikoulutuksen ja -tutkimuksen osaamiskeskittymä

Suomalainen musiikkikampus on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteinen soveltavan taiteen, musiikin koulutuksen ja -tutkimuksen yhteisö. Oppilaitokset muodostavat myös EduFutura Jyväskylän, joka luo opiskelijoille ristiinopiskelumahdollisuuksia EduFutura-oppilaitosten välillä.

Musiikkikampuksella on 600 opiskelijaa, ja he voivat hyödyntää eri oppilaitosten opintotarjontaa ja osallistua yhteisiin, työelämälähtöisiin tuotantoihin. Opiskelijoiden lisäksi Musiikkikampuksella kokoontuu suuri joukko musiikin ja tanssin harrastajia. Taiteen perusopetukseen osallistuu noin 1000 lasta ja nuorta. Gradian ja JAMKin henkilöstömäärä on yhteensä noin 150.

Suomalaisen musiikkikampuksen uudistettuja tiloja käyttävät myös Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen musiikkikoulutus sekä yhteisiin produktioihin osallistuva ja konserttitoimintaa järjestävä Schildtin lukio. Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos toimii Musica-rakennuksessa. Sen opiskelijat osallistuvat moniin yhteisiin Musiikkikampuksen toimintoihin.

Musiikkikampuksen laajaa konsertti- ja tapahtumatuotantoa järjestetään koronapandemian mahdollistamissa puitteissa. Tapahtumia tehdään paljon myös virtuaalisesti. Normaalioloissa Musiikkikampuksella tuotetaan yli 300 tapahtumaa vuodessa, esimerkiksi yhteinen ooppera- tai musikaaliproduktio, taiteellisia näyttöjä, tieteellisiä tapahtumia, Gradian musiikin ja tanssin perusopetuksen Säihke-tapahtumasarja sekä Gradian musiikki- ja media-alan perustutkinnon opiskelijoiden Loisto-konserttisarja, jossa jatkossa tehdään vahvemmin yhteistyötä JAMKin kanssa.

Uutena toimintona ensi syksynä käynnistyy Lasten musiikkikampus, joka luo yhteiset puitteet jo olemassa olevalle Gradian ja JAMKin lasten ja nuorten musiikki- ja tanssitoiminnalle sekä varhaisiän musiikkikasvatuksen kehittämiselle.

Sukellus Uponneeseen kaupunkiin kevään aikana

Uponnut kaupunki -suurtuotanto tulee näkymään ja kuulumaan kevään aikana. Uponnut kaupunki on Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön ja Suomalaisen musiikkikampuksen yhteishanke, joka nostaa esiin 16-vuotiaana menehtyneen säveltäjälahjakkuus Heikki Suolahden (1920–1936) tuotannon, tutustuttaa ihmisiä 1930-lukuun ja kulttuuriin sekä kannustaa lapsia taiteen tekemiseen ja luovaan ilmaisuun.

Inspiraationa projektille toimivat Heikki Suolahden elämä ja tuotanto, erityisesti keskeneräiseksi jäänyt ja vuosikymmeniksi kadonnut Uponnut kaupunki -baletti, jonka alkuperäinen nuottikäsikirjoitus löydettiin vuonna 2017 Musiikkikampuksen kirjaston arkistosta.

Projekti osallistaa noin 500 ammattiopiskelijaa, 500 taiteiden harrastajaa, 2000 alakoululaista, 100 taiteen ja koulutusalan ammattilaista. 

Lisätietoja

Suomalaisen musiikkikampuksen johtaja Hannu Ikonen, 040 528 3762, hannu.ikonen@jamk.fi
Päällikkö musiikki Eva Halme, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, 040 727 6424, eva.halme@jamk.fi
Koulutuspäällikkö Jarmo Kivelä, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, 040 341 5899, jarmo.kivela@gradia.fi
Yliopiston lehtori Henna-Riikka Peltola, 050 385 4857, henna-riikka.a.peltola@jyu.fi

Suomalaisen musiikkikampuksen julkisivu ulkoa kuvattuna.