Suvi Minkkiselle Medallion for excellence -tunnustus ammattitaidon EM-kisassa

Suvi Minkkinen Euroskills2018

Suvi Minkkiselle Medallion for excellence -tunnustus ammattitaidon EM-kisassa

Ammattitaidon Euroopanmestaruuskilpailu EuroSkills2018 päättyi myöhään lauantai-iltana hienoon päätösjuhlaan ja palkintojenjakoon.

Maajoukkueessa Gradian edustaja Suvi Minkkinen sai Ravintolapalvelu-lajissa (Restaurant Service) Medallion for excellence -tunnustuksen, mikä tarkoittaa tunnustusta keskiarvoa paremmasta suorituksesta. Suvi Minkkistä on valmentanut opettaja Tuija Auramo Gradiasta.

Mitaleita ei tällä kertaa kovatasoisesta kilpailusta gradialaisille osunut. Suomen maajoukkue nappasi kisoista yhden kullan ja neljä pronssia. Lue Skills Finlandin koko tiedote!

Bistro, Bar lounge ja Fine dining

Ravintolapalvelulajissa jokaisena kilpailupäivänä oli yksi tehtävämoduuli, joka rakentui useista osatehtävistä. Moduulit olivat: Bistro, Bar lounge ja Fine dining. Bistro-osuus sisälsi tarjoilutehtäviä nimensä mukaan bistrossa eli rennossa ravintolassa. Bar lounge puolestaan käsitti esimerkiksi juomasekoitusten tekemistä ja juomien tunnistamistehtävän. Fine dining -osuudessa kilpailija toimi korkean tason ravintolassa. Siellä tehtävänä oli esimerkiksi viinin dekantointi sekä kokonaisen ankanrinnan transeeraaminen eli viipalointi.

Suvi Minkkinen valmistui tarjoilijaksi Gradia Jyväskylästä keväällä 2018. Hän on ammattitaitokilpailun tarjoilijalajin Suomen mestari vuodelta 2017. Minkkinen työskentelee jyväskyläläisessä Fine dining -ravintolassa Pöllöwaarissa.

Kaikkiaan Suomen maajoukkueessa oli Gradiasta kuusi kilpailijaa.

Ohjelmoinnista leipomiseen

Robotiikassa kilpailijat Alexander Goldhill ja Eetu Silvennoinen ohjelmoivat robotin, joka osasi siirtää astioita pöydältä astianpesukoneeseen.

Muoti ja vaatetus -lajissa Melissa Kuisma suunnitteli ja valmisti parinsa Reetta Immosen (Oulun seudun ammattiopisto) kanssa sadetakin. Inspiraation lähteenä käytettiin sateesta kertovaa musiikkikappaletta. Lisäksi tehtävänä oli muuta suunnittelua sekä englanninkielinen presentaatio omasta tuotannosta.

Graafinen suunnittelu -lajissa Sanna-Sofia Svensk suunnitteli yleishyödylliselle yhdistykselle brändi-identiteettiä: logo, kirjekuori, käyntikortit sekä yhden jaettavan tuotteen. Toisena isona tehtävänä oli valokuvakirjan taitto ja kannen suunnittelu. Verkkoviestinnän puolella tehtävänä oli suunnitella www-sivustolle ilme, joka toimii niin mobiilisti kuin pöytäkoneellakin katsottuna.

Leipuri-näytöslajissa Kati Mikkonen myös suoritti erilaisia osatehtäviä. Hän esimerkiksi valmisti leipää ja sämpylöitä sekä kolmea erilaista viineriä ja neljää erilaista briossia. Showpiece-kokonaisuudessa tuotteita valmistettiin satuteemalla

Kilpailutoiminnalla kehitetään ammatillista koulutusta

”Kilpailutoiminta on niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla tärkeä osa ammatillisen koulutuksen kehittämistä. Samalla luodaan myös tärkeitä verkostoja, ja kansainvälinen yhteistyö onkin näin paljon laajempaa kuin vain kilpailutoimintaa. Budapestin EM-kisassa on erityisesti huomannut, miten suomalaiset kilpailijat, valmentajat ja ekspertit ovat suomalaisen ammattitaidon ja osaamisen lähettiläitä. Heidän osaamiselleen on kysyntää, pohtii Pia Tolonen Gradiasta. Hän on vuonna 2020 Jyväskylässä järjestettävän ammattitaidon Suomenmestaruuskilpailun Taitaja2020:n kilpailujohtaja.

Pia Tolonen muistuttaa, että EM-kilpailussa käydään tärkeää Euroopan laajuista keskustelua ammattitaidosta sekä ammatillisen koulutuksen tulevaisuuden suunnasta.

Gradian edustajat EuroSkills2018

Kuvan takarivissä Sanna-Sofia Svensk (vas.), Eetu Silvennoinen, Suvi Minkkinen, eturivissä Alexander Goldhill (vas.), Kati Mikkonen ja Melissa Kuisma.