Tarjoilijaopiskelijoiden SM Gradiaan ja kokkiopiskelijoiden SM Perho liiketalousopistoon
Nita Prättälä ja Niina Haka Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiasta ovat tuoreet tarjoilijaopiskelijoiden Suomen-mestarit. Lari Haili ja Rohat Hirvonen Perho liiketalousopistosta puolestaan voittivat kokkiopiskelijoiden Suomen-mestaruuden.
Nita Prättälä huomioitiin lisäksi parhaana baaritehtävän suorittajana.
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian kokkiopiskelijat Anni Tillgren ja Paavo Hämäläinen olivat kokkikilpailun kolmansia.
Kilpailut olivat parikilpailuja, ja osallistujien yläikäraja 22 vuotta. Voittajat lähtevät vuoden 2022 Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin.
SM-kisat käytiin 5.–6.10.Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa.
Kokkikilpailun päätehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa Mystery Boxin eli yllätyslaatikon tarpeista kolmen ruokalajin menu kuudelle. Lisäksi kokkien osaamista testattiin ammattitekniikkatehtävillä, raaka-aineiden tunnistamistehtävällä ja 40 kysymyksen teoriakokeella. Lajin päätuomarina toimi ravintola Göstan keittiömestari ja ravintoloitsija Henry Tikkanen.
Tarjoilijakilpailussa tehtävinä olivat juhlalounaan tarjoilu, kansainvälisten juomasekoitusten ja omien ”Signature mocktailien” valmistaminen sekä asiakaspalvelu, kattaminen ja lautasliinojen taittelu. Lajin päätuomarina toimi Kuokkalan kartanon ravintolapäällikkö Miia Sironen.
Kokkien päätuomari Henry Tikkanen luonnehti kilpailua erittäin kovatasoiseksi. Kilpailutehtävät olivat laajoja ja haastavia. Tarjoilijoiden päätuomari Miia Sironen totesi, että kaksipäiväinen kilpailu on iso koitos ja lopulta erot kilpailijoiden kesken rakentuivat pienistä osa-alueista.
Vuodesta 1981 järjestetty kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-kilpailu kannustaa kehittämään omaa ammattitaitoa, lisää alan osaamista sekä edistää ruoka- ja tapakulttuuria. Kilpailujen järjestäjänä toimivat Suomen ravintolakouluiksi perustetut oppilaitokset kukin vuorollaan sekä myöhemmin kutsuttuina mukaan tulleet oppilaitokset.
Lisätietoja
Raisa Cantos, tarjoilijalajin yhteyshenkilö, Skills Finland -lajipäällikkö, puh. 040 341 5993, raisa.cantos@gradia.fi
Riitta Palho, kokkilajin yhteyshenkilö, Skills Finland -huippuvalmennus, puh. 040 341 6006, riitta.palho@gradia.fi
Painokelpoiset kuvat ovat tämän tiedotteen liitteenä sivun alalaidassa.
Mediatiedote 6.10.2021
Tiedotteeseen lisätty 7.10.2021 ko 8.30: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian kokkiopiskelijat Anni Tillgren ja Paavo Hämäläinen olivat kokkikilpailun kolmansia.