Yleisö näkee sittenkin Jyväskylän Lyseon lukion ja Huoneteatterin näytelmän
Pieni yleisö pääsee kuin pääseekin katsomaan Jyväskylän Lyseon lukion ja Huoneteatterin yhteistyönä rakentuneen tämänkeväisen näytelmän Samasta versosta – kaksosten tarina. Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto on antanut luvan 20 hengen yleisömäärälle jokaiseen kuuteen esitykseen. Vähäiset liput on myyty työryhmän lähipiirille, ja esitykset ovat 7. – 16. toukokuuta. Yleisön tavoin näyttelijät ja tekninen väki käyttävät maskeja, kuten koko harjoituskauden ajan. Yleisö istuu turvavälin päässä toisistaan ja esiintyjistä.
Lyseo ja Huoneteatteri toteuttavat joka kevät yhteistyönäytelmän.
Kuva: Raili Kivelä
Nuoret käsikirjoittivat, ope Raili Kivelä ohjasi
Samasta versosta – kaksosten tarina sijoittuu Suomeen välirauhan ja 1950-luvun jälleenrakennuskauden aikaan. Lyseon teatteriopettajan ja Huoneteatterin puheenjohtajan Raili Kivelän ohjaama ja dramatisoima näytelmä on nuorten itsensä ideoima ja käsikirjoittama. Se seuraa kaksossisarusten Kaarinan ja Katariinan elämää lapsena ja nuorina aikuisina.
Sodan kriisistä selviäminen nostaa esiin monenlaisia yhteiskunnallisia ongelmia, mutta silti näytelmän perussävy on humoristinen, paikoin jopa karnevalistinen. Liikutustakaan ei kaihdeta.
Kaksosten kasvutarinassa nuoret halusivat tutkia sitä, miten erilainen elämä voi seurata, kun samassa perheessä kasvavat lapset ovat temperamentiltaan hyvin erilaiset. Toinen opiskelee lääkäriksi, toinen ajautuu trokaamaan viinakortteja ja viinaa. Ryhmä halusi myös tutkia sitä, millaista olisi 50-luvulla ollut kuulua seksuaalivähemmistöön.
Prosessin aikana lukiolaiset ovat tutkineet historiaa ja pohtineet samastumisen kautta sitä, miten erilaista on kasvaa aikuiseksi eri aikana, mutta miten samanlaiset ihmisyyden ilot ja kipupisteet pohjalta kuitenkin löytyvät.
Harjoituskausi toteutettiin poikkeuksellisesti hybridinä, välillä kaikki ja lähes loppuun asti osa repliikeistä osui kohdilleen siis Teamsin kautta. Jo käsikirjoituksessa otettiin huomioon, että kussakin kohtauksessa on alle kymmenen näyttelijää, jotta produktion eteenpäin vieminen oli mahdollista.
Kaikkiaan produktion eri tehtävissä on yli 30 opiskelijaa: lukiolaisia sekä valaistustöissä Gradia Jyväskylän media-alan opiskelijoita. He myös tallentavat esityksen.
Myös esityksen musiikki ja skenografia ovat opiskelijoiden kädenjälkeä. Heitä ovat mentoroineet alumnit sekä Huoneteatterin väki.
Lisätietoja
Raili Kivelä, Jyväskylän Lyseon opettaja sekä Huoneteatterin puheenjohtaja, puh. 040 341 4711, raili.kivela@gradia.fi