Ylioppilastutkinnon uudistus vahvistaa yleissivistystä - kevään kirjoitukset alkavat 15.3.

Ylioppilastutkinnon uudistus  koskee tänä keväänä tutkintonsa ensimmäisillä yo-kokeillaan aloittavia. Heidän tulee kirjoittaa viisi pakollista koetta aiemman neljän sijaan. Kaikkien on kirjoitettava äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Vähintään yhden  neljästä muusta kokeesta täytyy olla pitkän oppimäärän koe. Kyseiset neljä koetta tulee valita vähintään kolmesta oppiaineryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli tai reaaliaine.

Pakollisten viiden kokeen lisäksi kokelas voi suorittaa yhden tai useita muita kokeita.

Arvosanojen lisäksi muitakin väyliä jatko-opintoihin

”Ylioppilastutkinnon uudistus pyrkii vahvistamaan laajaa yleissivistystä. Viidennen kokeen ja lisääntyvien oppiainerajat ylittävien kysymysten myötä tutkinto mittaa myös aiempaa paremmin lukion oppimäärän sisältöjen hallintaa”, Gradia-lukioiden tulosaluejohtaja Samuli Laitinen näkee uudistuksen merkityksen.

Hänen mukaansa viides koe ei isosti  vaikuttane lukiolaisten yo-kirjoitussuunnitelmiin. Syynä tähän on se, että  korkea-asteen aiemman opiskelijavalintauudistuksen myötä suuri osa ylioppilaista on jo muutaman vuoden kirjoittanut viidestä kuuteen ainetta.

”Haluan kuitenkin muistuttaa, että arvosanat eivät suinkaan ole ainoa väylä jatko-opintoihin, vaikka ylioppilastutkinnon merkitystä korkea-asteen opiskelijavalinnoissa  onkin lisätty. Myös valintakokeiden ja erilaisten väylä- ja polkuopintojen kautta lukiolainen pääsee jatkamaan opintojaan korkea-asteella sujuvasti”, Laitinen sanoo.

Gradia-lukioiden kokeissa maskisuositus

Tämänhetkinen koronavirustilanne ei aiheuta erityisjärjestelyjä Gradia-lukioiden ylioppilaskokeissa. Osallistujille suositellaan kuitenkin maskin käyttämistä ja hyvästä käsihygieniasta huolehtimista.

Kokeisiin osallistuvia on seuraavasti: 

  •  Jyväskylän Lyseon lukio: 479, kaksoistutkinnon tekijät: 114
  • Schildtin lukio: 556 
  • Jyväskylän aikuislukio: 89

Kokelaat suorittavat kokeita enimmäkseen hajautetusti. Tutkinnon suorittaminen alkaa, kun kokelas ilmoittautuu ensimmäisen kerran kokeisiin, ja hän voi hajauttaa kokeet enintään kolmeen kertaan.

Kevään 2022 ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina 15.3. äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella ja päättyvät perjantaina 1.4. saamen äidinkielen ja kirjallisuuden kokeeseen.

Lisätietoja

Samuli Laitinen, tulosaluejohtaja, rehtori Gradia-lukiot, puh. 040 341 4494, samuli.laitinen@gradia.fi 
Osmo Polas, rehtori, Jyväskylän Lyseon lukio, puh. 040 341 4693, osmo.polas@gradia.fi 
Mika Rantala, rehtori, Schildtin lukio, puh. 040 341 4690, mika.rantala@gradia.fi 
Suvi Hirvijärvi, rehtori, Jyväskylän aikuislukio, puh. 040 341 4664, suvi.hirvijarvi@gradia.fi