Yrittäjälle lisää osaamista ammatillisesta koulutuksesta
Jotta yritys voisi menestyä, se tarvitsee osaavia ihmisiä. Jatkuva oppiminen on yrityksen kehittymisen edellytys, ja ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille paljon erilaisia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen.
Gradia ja Turun aikuiskoulutuskeskus rakentavat Mestaripolku-toimintamallia, jossa ammatilliset Mestarikillat ovat mukana tukemassa ammatti- ja erikoisammattitukintojen opiskelijoita. Halutessaan opiskelija saa myös oman mentorin. Mestarikilta on Kisällien ja Mestareiden yhdistys, johon voivat liittyä kaikki ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaneet henkilöt. Kiltojen toiminta-ajatuksena on pitää yllä korkeaa osaamista ja kädentaitoammattien arvostusta. Suomessa on kaikkiaan 12 kiltaa.
”Mestaripolulle voi tulla hankkimaan osaamista. Samalla saa näköaloja uralle työelämään ja yrittäjyyteen”, projektipäällikkö Vuokko Joutsen Gradiasta kertoo.
Hänen mukaansa mestarikiltalaisten tärkeänä tehtävänä on kertoa kiltatoiminnasta sekä ohjauksesta ja tuesta Mestaripolulla.
”Kiltalaiset ovat olleet mukana muun muassa sähköalan opiskelijoille pidetyssä tilaisuudessa.”
”Ammatillinen arvostus kasvaa uuden osaamisen myötä”, pohtii puolestaan projektipäällikkö Aija Huhtamäki Turun Aikuiskoulutuskeskuksesta.
Erityisen tärkeää kouluttautuminen on yksinyrittäjille, kun yrittäjän on hallittava toimialaosaamisen lisäksi yrittäjyyden osa-alueet markkinoinnista ja myynnistä digi- ja taloustaitoihin.
”Olen saanut parempia edellytyksiä toimia yrittäjänä suoritettuani oman alan koulutuksen sekä yrittämisen ammattitutkinnon ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon”, nuohous- ja ilmastointialan yrittäjä Harri Räty kertoo.
Räty toimii Keski-Suomen Mestarikillan varaoltermannina. Mestariksi tullaan useimmiten siten, että ensiksi suoritetaan ammattitutkinto ja sen jälkeen asianomainen erikoisammattitutkinto, Harri Räty kertoo.
Varsinais-Suomen Yrittäjien koulutus- ja osaamisasioiden päällikkö Johanna Vainio kannustaa yrittäjiä ja yritysten työntekijöitä kehittämään omaa osaamistaan.
”Ammatillinen koulutus tarjoaa siihen hyvän väylän”, hän sanoo.
Mestaripolun rakentaminen on hankkeistettu, ja lisäresurssilla toimijoiden yhteistyö on tiivistynyt.
”Olemme esimerkiksi päivittäneet aiemman yhteistyömme muotoja Turun ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen kanssa vaikkapa yrittäjätapaamisia kehittäen”, Johanna Vainio kertoo.
Myös Aija Huhtamäen mukaan lisäresurssit ovat tarpeen tiedon jakamiseksi.
”Tavoitteena on lisätä yrittäjien tietoa ammatillisen koulutuksen joustavasta tavasta suorittaa tutkinto esimerkiksi oppisopimuskoulutuksena. Lisäksi tavoitteena on päivittää opettajien tiedot yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.”
Tietämys laajentuu oppimisen polulla, lupaa Harri Räty. Hän toivoo erityisesti yrittäjiä mukaan.
”Tulkaa opiskelemaan ja Mestarikiltatoimintaan”, Räty tsemppaa.
--
Kuvassa Vuokko Joutsen ja Harri Räty.