Alumnitarina: Anna Lohman

Anna Lohman.

Alumnitarina: Anna Lohman

Anna Lohman on työhyvinvointiin erikoistunut työterveyspsykologi ja yrittäjä. Koulutukseltaan hän on psykologi ja ekonomi. Jyväskylästä kotoisin oleva Lohman on hiljattain muuttanut Savonlinnasta Helsinkiin.

Vapaa-ajallaan hän harrastaa monipuolisesti liikuntaa:  lenkkeilyä, hiihtoa, astangajoogaa ja pilatesta. Myös sienestys ja marjastus ovat mieluisia harrastuksia.

Voionmaan urheilulukiolainen tykkäsi myös matematiikasta

Gradian alumni Anna Lohman on sitä kautta, että hän on kirjoittanut ylioppilaaksi Voionmaan urheilulukiosta. Sittemmin Voionmaan ja entinen Cygnaeuksen lukio yhdistyivät nykyiseksi Schildtin lukioksi.

Aikaa kului paljon koripallokentillä, mutta jo nuorena Anna Lohman osasi arvostaa vapaa-aikaa ja oli kurssivalinnoissaan tarkka. Hän piti urheilun lisäksi matematiikasta ja suorittikin pitkän matematiikan, mutta muutoin lukio sujui minimikurssimäärällä maksimiajassa eli neljässä vuodessa.

Priorisointi on Annan vahvuus. Hän on valinnut tiukalla kriteerillä sen, mitä tekee, ja tehnyt valitsemansa huolellisesti.

”Matikasta olen aina tykännyt: se on minusta kuin sanaristikot tai arvoitukset. Pitkän matematiikan valitseminen oli opintojeni kannalta ihan paras veto. Jotkut pitävät matematiikkaa lahjakkuuskysymyksenä, mutta kyllä pitkän matematiikan maailma aukeaa usein keskeisesti toistojen kautta.”

Kielet sujuivat tasaisen varmasti. Myös uskonnot ja uskontojen historia kiinnostivat. Mitä kaikkea ihmiset ovatkaan tehneet uskontojen vuoksi!  

”Jos nyt olisin lukiossa, valitsisin ihan samat aineet.” Anna Lohman korostaa myös opettajan suurta merkitystä.

Kauppatieteitä ja psykologiaa

Lukion jälkeen Anna halusi jatkaa pelaamista samassa koripallojoukkueessa ja hakeutui kotikaupunkinsa Jyväskylän yliopistoon kauppatieteiden opintoihin. Psykologia oli ensin sivuaine. Anna Lohman valmistui ekonomiksi vuonna 2006 ja seuraavana vuonna psykologiksi. Hänen mielestään alat tukevat hyvin toisiaan sekä hänen työterveyspsykologin työssään että alan yrittäjänä. Anna pitää paljon työhyvinvointiin liittyviä luentoja ja koulutuksia sekä esimiesvalmenuksia.

Kesätöitä mahtui nuoren monitoiminaisen elämään monenlaisia: bingokuponkien jakaja, laatoitustöitä sekä hyllytystyötä kaupassa.

”Olin pitkään baaritöissä ja promootiotöissä eri puolilla Suomea. Niissä opin mutkattoman suhtautumisen ihmisiin, ja siitä on ollut paljon hyötyä elämässäni.”

Unelma-ammatissa

Työterveyspsykologian ja yrittäjänä Anna tuntee olevansa unelma-ammatissaan.

Työn valitseminen on vähän kuin puolison valitseminen: meille on useita oikeita ja on lopulta vähän sattumaakin, minkä oikean kanssa päädymme yhteen. Kaikissa töissä joutuu luopumaan jostain tai himmailemaan joitakin puolia itsessään, mutta saa jotain sellaista, mitä jossain toisessa työssä ei saisi.

Valmistumisensa jälkeen Anna työskenteli ensin psykiatrian poliklinikalla ja ajautui puolivahingossa työterveyshuoltoon. Uusi työ siellä oli hänen mielestään antoisaa. Vähän puolivahingossa hän myös perusti oman yrityksen.

Rohkeudesta ja haaveista

Muutama vuosi sitten Anna piti sapattivapaata ja kiersi perheensä kanssa Aasiassa.

”Jälkeenpäin mietin, että oli ehkä tyhmänrohkeaa viedä puolitoistavuotias lapsi Nepaliin ja Intiaan moneksi kuukaudeksi.”

Rohkeutena Anna pitää heittäytymistä. Vaikka tekisi elämässään miten fiksuja siirtoja tahnsa, laskelmoisi kaiken etukäteen ja tekisi optimaalisia valintoja, elämä yllättää niin hyvässä kuin pahassakin. Anna onkin luopunut liiasta ohjaamisesta.

” Enemmän menen tapahtumien mukana ja ohjaan sen verran kuin pidän fiksuna.”

Haastavimpina kokemuksinaan Anna pitää vakavaa sairautta ja hengenvaaraan joutumista. Hän selviytyi ja tuntee oppineensa paljon.

”Ajattelen, että suurimmat koettelemukset voivat olla myös tavallaan suurimpia siunauksia.”

Ympäristöasiat ovat Annalle ja hänen perheelleen tärkeitä. Hän kertoo, että perhe ei toistaiseksi lennä sekä on muuttanut hiljattain aiempaa pienempään asuntoon ja myynyt toisen auton pois. Anna toivookin, että ihmiset ottaisivat yhä enemmän vastuuta yhteisestä hyvästä oman lyhytnäköisen mielihyvän sijaan.

Haaveitakin on.

Haaveilen hyvästä ja tasapainoisesta elämästä. Ammatillisesti toivon, että saan vastaisuudessakin tehdä arvokkaiksi kokemiani asioita ja kehittyä työssäni.

Epävarmalle lukiolaiselle

Lakkiaisiaan juhliva ylioppilas saa vastailla tiuhaan kysymykseen, mitä aiot tehdä isona. Kyselijät kehuvat, miten mahtavaa aikaa nuori elää, kun kaikki on avoinna.

”He ehkä unohtavat, ettei se ole ainoa tunne. Voi olla myös ahdistavaa, kun kaikki on tosiaankin auki ja pitää lähteä rakentamaan elämää ilman varmuutta mistään. Mielestäni on tärkeää sallia itselleen se, että mielessä on monia ristiriitaisiakin tunteita. Luovuttaminen ja epäonnistuminen ovat aivan liian aliarvostettuja tilanteita! On ihan ok lähteä kokeilemaan jotain ja vaihtaa suuntaa, jos juttu ei tunnukaan omalta.”

Anna muistuttaa myös ajan kulun vaikutuksesta: tänään oikealta tuntuva ei välttämättä tunnu siltä kymmenen vuoden kuluttua. Toisinpäinkin käy: tänään huonolta idealta tuntuva voi olla kymmenen vuoden kuluttua hyvä idea.

Monet toisten ihmisten kanssa toimimisesta kiinnostuneet ovat kiinnostuneita myös psykologiasta. Annan mielestä on tärkeää tunnistaa, haluaako yleisesti toimia toisten kanssa vai työskennellä auttamistyössä. Psykologin työ on monipuolista, mutta usein siinä ollaan raskaidenkin asioiden parissa. Monella alalla psykologian tuntemisesta on paljon hyötyä.

”Ihminen on työelämässä kymmeniä vuosia. Jos vain yleisellä tasolla tykkää keskustella ja olla tekemisissä toisen kanssa, on olemassa ehkä kevyempiäkin uravalintoja kuin psykologin”, Anna miettii. Hänelle psykologia on kuitenkin ollut oikea valinta.