Tervetuloa toiselle asteelle Gradiaan
Tulevaisuutesi alkaa meillä!
Olet pian valmistumassa peruskoulusta ja hakemassa toiselle asteelle. Toisen asteen opiskelupaikan valinta on suuri päätös, jota ei ole aivan helppo tehdä. Tämän oppaan tarkoituksena on esitellä sinulle Gradian toisen asteen vaihtoehtoja ja kertoa opiskelusta oppilaitoksissamme. Oppaan eri osioihin on koottu linkkejä Gradian verkkosivuille, joilta löydät tarkempaa tietoa oppaassa esitellyistä asioista. Opas sisältää seuraavat osiot:
- Monet mahdollisuudet Gradiassa
- Opiskelu Gradiassa
- Näillä taidoilla pärjäät
- Viihtyisä opiskeluarki
- Tukea opiskeluun
- Huoltajalle
- Näin haet meille
- Toisen asteen opintojen jälkeen
- Sanasto (pdf)
Tervetuloa tutustumaan!
Monet mahdollisuudet Gradiassa
Gradiassa voit peruskoulun jälkeen opiskella ammatin, opiskella ylioppilaaksi tai osallistua tutkintoon valmentavaan koulutukseen TUVAlla. Gradian oppilaitokset tarjoavat sinulle valmiuksia työelämää ja jatko-opintoja varten.
Gradiassa on mahdollista sisällyttää samaan tutkintoon sekä ammatillisia opintoja että lukio-opintoja. Lisäksi voit yhdistää muun muassa tavoitteellisen urheilun opiskeluusi, suunnata ulkomaille, opiskella yrittäjyyttä tai korkeakouluopintoja tutkinnossasi.
Ammattiopisto Gradia järjestää ammatillista koulutusta Jyväskylässä kuudella, Jämsässä kahdella ja Lievestuoreella yhdellä kampuksella. Gradian lukiot (Jyväskylän Lyseon lukio, Schildtin lukio ja Jyväskylän aikuislukio) toimivat puolestaan kahdella kampuksella Jyväskylässä.
Ammattiopisto Gradia
Ammattiopisto Gradia on Keski-Suomen suurin ammatillinen oppilaitos. Ammattiopistossa opit käytännön taitoja työelämää varten ja valmistut ammattiin. Perustutkinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä. Yleensä opiskelijat valmistuvat noin kolmessa vuodessa, mutta opintoja voi suorittaa myös muulla aikataululla. Jokaiseen tutkintoon sisältyy sekä pakollisia että valinnaisia tutkinnon osia. Ammatillisiin opintoihin kuuluu myös työelämässä oppimista oikeilla työpaikoilla.
Gradia-lukiot
Gradian päivälukioista voit saada lukion päättötodistuksen ja kirjoittaa ylioppilaaksi. Lukio-opinnot ovat laajuudeltaan 150 opintopistettä. Yleensä opiskelijat suorittavat lukion kolmessa vuodessa. Lukion opintoihin kuuluu sekä pakollisia, että valinnaisia opintoja. Lukiossa jatkat peruskoulussa opiskelemiasi oppiaineita ja pääset tutustumaan myös muihin uusiin yleissivistäviin oppiaineisiin.
TUVA-koulutus
Jos peruskoulun keskiarvosi ei riitä haluamaasi opiskelupaikkaan tai et vielä tiedä, mitä haluaisit opiskella, niin Ammattiopisto Gradia järjestää tutkintokoulutukseen valmentavaa opetusta. TUVAn opinnoissa pääset tutustumaan erilaisiin toisen asteen koulutusvaihtoehtoihin. Voit myös korottaa arvosanojasi tai kehittää kielitaitoasi valmistautuessasi peruskoulun jälkeisiin opintoihin.
Ammatillisten opintojen ja lukio-opintojen yhdistäminen
Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto on mahdollista kaikissa Gradian ammatillisissa perustutkinnoissa. Ammatilliset opinnot ja lukio-opinnot vuorottelevat opintojen aikana. Opinnot kestävät yleensä kolme vuotta. Kaksoistutkinnosta saat hyvät valmiudet sekä työelämään että jatko-opintoihin. Tutustu kaksoistutkintoon.
Kolmoistutkinto on vaihtoehto lukioon hakeutuvalle. Kolmoistutkinnossa opiskellaan lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto ja ammatillinen perustutkinto. Opiskeluaika on yleensä neljä vuotta, ja siihen sisältyy usein myös kesäopintoja. Kolmoistutkinnossa ensimmäiset vuodet painottuvat lukio-opintoihin. Kolmoistutkinto on mahdollista suorittaa vain osassa ammatillisia perustutkintoja. Lue lisää kolmoistutkinnosta.
Miksi valita kaksoistutkinto? Opiskelijat kertovat
Muita mahdollisuuksia Gradiassa
Voit yhdistää opiskeluusi omien mielenkiinnon kohteidesi mukaan myös korkeakouluopintoja ja yrittäjyysopintoja tai osallistua opintojesi ohella myös tavoitteelliseen urheiluvalmennukseen.
Lukioissa voi opiskella myös erityislinjoilla. Voit hakea musiikkilinjalle tai urheilulinjalle Schildtin lukioon ja IB-linjalle tai IT-linjalle Jyväskylän Lyseon lukioon. Lisäksi lukio-opintoja on mahdollista suorittaa Jyväskylän aikuislukiossa.
Sekä lukioissa että ammatillisessa koulutuksessa sinun on mahdollista osallistua kansainväliseen toimintaan. Voit lähteä esimerkiksi työelämäjaksolle tai kulttuurivaihtoon yhteistyökouluihin.
Opiskelu Gradiassa
Toiselle asteelle siirtyessäsi muutut oppilaasta opiskelijaksi. Tämä tarkoittaa, että opiskelu on itsenäisempää. Sinulla on enemmän vastuuta ja mahdollisuuksia opintojesi suunnittelussa. Opintovalinnat eriytyvät ja opiskelutavat monipuolistuvat. Kartutat opiskelun aikana tietojasi ja taitojasi työelämää ja jatko-opintoja varten.
Opiskelet pääosin yhdellä kampuksella, mutta sinulla voi olla opintoja myös muilla Gradian kampuksilla. Lukiossa voit valita opintojaksoja myös muista Gradian lukioista. Ammattiopistossa esimerkiksi yleissivistävien aineiden opintoja järjestetään joskus eri kampuksilla kuin missä opiskelet ammatillisia opintoja. Kampusten välillä liikkuminen tulee siis tutuksi opintojen aikana.
Tärkeää tietää opiskelusta Gradiassa
Opiskelu Ammattiopisto Gradiassa
Ammatillisessa koulutuksessa opiskelet suurimmaksi osaksi ammatillisia opintoja, joihin kuuluu myös työelämässä oppimista. Lisäksi opiskelet yhteisiä opintoja, eli peruskoulusta tuttuja oppiaineita. Opinnot koostuvat siis alakohtaisista opinnoista, työelämässä oppimisesta ja yleissivistävistä opinnoista.
Ammatillisissa opinnoissa opit alan työtehtävissä tarvittavaa osaamista ja kehität ammattitaitoasi. Koulutusaloilla on omia työsaleja, joissa harjoitellaan työskentelyä koneiden, laitteiden tai simulaattoreiden avulla. Jokaisella alalla harjoitellaan myös asiakkaiden kohtaamista aidoissa asiakaspalvelutilanteissa.
Aloittaessasi opinnot laadit yhdessä sinua ohjaavan opettajan kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS). Tätä opiskelusuunnitelmaa päivitetään koko opintojen ajan.
Tärkeää tietää opiskelusta Ammattiopisto Gradiassa
Opiskelu Gradia-lukioissa
Lukion opiskelijana saat hyvän yleissivistyksen ja korkeakouluopintoihin valmistavia tietoja ja taitoja. Lukiossa opiskelet yhteisiä pakollisia opintoja ja valinnaisia opintoja. Voit painottaa opintojasi esimerkiksi kieliin ja kansainvälisyyteen, luonnontieteisiin, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, työelämä- ja yrittäjyysopintoihin sekä taito- ja taideaineisiin.
Lukio-opinnoissa käytettävät oppimateriaalit ovat sähköisiä. Oppilaitos lainaa kaikille oppivelvollisille lukio-opiskelijoille tietokoneen opiskelua varten. Opinnoissa käytetään Moodlea ja eri julkaisijoiden sähköisiä oppikirjoja. Opintoja järjestetään sekä lähiopetuksena oppilaitoksessa että itsenäisesti suoritettavina verkko-opintoina.
Lukio-opinnot huipentuvat yleensä ylioppilaskokeisiin, joihin voi ilmoittautua, kun on tehnyt riittävästi kirjoitettavan oppiaineen opintoja. Ylioppilastutkintoon sisältyvät kokeet voi suorittaa kolmella peräkkäisellä kirjoituskerralla.
Tärkeää tietää opiskelusta Gradia-lukioissa
Opiskelu TUVA-koulutuksessa
TUVAlla vahvistat perustaitojasi niin, että toiselle asteelle siirtyminen on helpompaa. Saat myös ohjausta sinulle sopivan opiskelupaikan valintaan. TUVAlta voi suuntautua omien tavoitteiden mukaan joko lukioon tai ammatilliseen koulutukseen.
TUVAn opinnoissa sinulla on mahdollisuus korottaa peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja, jotta pääset haluamaasi opiskelupaikkaan. Lisäksi monien aloittavien opiskelijoiden tavoitteena on kehittää kielitaitoaan toisen asteen opintoja varten.
Opintosi koostuvat erilaisista moduuleista, jotka keskittyvät opiskelutaitojen, perustaitojen, työelämätaitojen sekä arjen taitojen vahvistamiseen. TUVAn ryhmissä on yleensä noin 20 opiskelijaa. Opinnot kestävät korkeintaan 38 viikkoa, eli yhden kokonaisen lukuvuoden.
Haet ammatilliseen koulutukseen tai lukioon jatkuvan haun tai yhteishaun kautta, kun tiedät, mihin haluat hakea ja taitosi riittävät opiskeluun toisella asteella. Lue lisää TUVA-koulutuksesta.
Minkälaista on opiskella TUVAlla? Opiskelijat kertovat
Näillä taidoilla pärjäät
Toisen asteen opinnoissa otat enemmän vastuuta opintojesi edistymisestä ja tarvitset peruskouluun verrattuna enemmän itsenäisiä opiskelu- ja työskentelytaitoja, mikä saattaa tuntua aluksi suurelta muutokselta. Avoimella ja uteliaalla asenteella ja apua kysymällä pääset kuitenkin opinnoissasi eteenpäin. Kaikkea ei tarvitse osata heti opintojen alussa. Riittää, kun olet valmis oppimaan uutta.
Tärkeää tietää opiskelu- ja työskentelytaidoista
Opiskelijoiden terveisiä yläkoululaisille
Keskity olennaiseen ja koita sisäistää oppituntien ydinasiat. Opettele myös järjestämään aikaa ja suunnittele tulevaa viikkoa.
Kaikesta selviää, kun tekee reippaasti asiat ja muistaa tutustua ihmisiin. On ollut tärkeää, että luokassa on hyvä olla.
Opiskelkaa kunnolla ja älkää pelleilkö 👍 Kokemusta löytyy iteltä, joka pelleili yläasteen ja ei oo kannattavaa.
Viihtyisä opiskeluarki
Viihtyisään opiskeluarkeen kuuluu riittävästä palautumisesta, turvallisesta opiskeluympäristöstä ja omasta sekä toisten hyvinvoinnista huolehtiminen. Kampuksilla on erilaisia työskentelyyn ja rentoutumiseen tarkoitettuja tiloja, joissa voit viettää aikaa omassa rauhassa tai muiden opiskelijoiden kanssa.
Oppilaitosten aulatiloissa voit esimerkiksi pelata lautapelejä, pingistä ja biljardia, musisoida tai jutustella kavereiden kanssa. Ulkoalueilta löytyy erilaisia liikuntamahdollisuuksia, kuten koripallokoreja ja kuntoilulaitteita. Tauoilla järjestetään myös tapahtumia, kuten pop-up kahviloita, visailuja ja muuta yhteisöllistä toimintaa.
Gradian oppilaitosten tavoitteena on turvata viihtyisä opiskeluarki kaikille. Hyvää yhteishenkeä Gradian oppilaitoksissa luodaan sillä, että opiskelijat ja koko oppilaitoksen henkilökunta arvostavat ja kunnioittavat toisiaan.
Tärkeää tietää opiskeluarjesta
Opiskelijoiden terveisiä yläkoululaisille
Kannattaa syödä koulussa. Täällä on mainiota ruokaa, voi suositella.
Ammattikoulu on rennompaa ku yläkoulu.
Lukiossa on mukavaa, hyppytunnit ja opettajat ovat todella kivoja, älä pelkää tai ota paineita.
Tukea opintoihin
Toisen asteen opiskelijana sinulla on oikeus saada ohjausta, oppimisen tukea ja opiskeluhuollon palveluita. Ohjaus on kaikkien oppilaitoksessa työskentelevien yhteistyötä. Sinua tuetaan opiskelussa, oppilaitoksessa toimimisessa ja opiskeluun sitoutumisessa sekä uraan liittyvissä kysymyksissä. Saat ohjausta koko opintojesi ajan.
Opinto-ohjaajat auttavat sinua opintojen suunnittelussa, opintovalintojen tekemisessä ja jatko-opiskeluun suuntautumisessa. Oppimisen tuesta vastaavat sinua ohjaavat opettajat ja erityisopettajat, jotka voivat suunnitella sinulle tukitoimia opiskeluun. Opiskeluhuoltoon kuuluvat terveydenhuolto, kuraattorit ja psykologit. Heiltä saat ohjausta terveyteen, mielenterveyteen, sosiaalisiin suhteisiin ja vuorovaikutukseen liittyvissä asioissa.
Toisella asteella opiskelu on itsenäisempää, mikä tarkoittaa, että otat aiempaa enemmän vastuuta opiskelustasi. Opettajat ovat kuitenkin yhä apunasi. Jos olet tarvinnut peruskoulussa oppimiseen tukea tai opiskelu tuntuu vaikealta, niin on tärkeää, että otat asian heti puheeksi oppilaitoksen aikuisten kanssa. Olemme täällä oppimistasi varten!
Opiskelijan tukiverkosto
Klikkaa tästä avataksesi saavutettavan näkymän tästä sisällöstä
Opiskelijan tukiverkkoon kuuluvat opettajat, opiskeluhuollon toimijat ja muut tahot. Kuvan ponnahdusikkunat kertovat eri toimijoiden tehtävistä opiskelijan tukena.
Tuen muodot
Klikkaa tästä avataksesi saavutettavan näkymän tästä sisällöstä
Toisen asteen tuen muodot Gradiassa. Kuvan ponnahdusikkunoista löytyvät kuvaukset siitä, miten tukea järjestetään käytännössä.
Tärkeää tietää ohjauksesta, oppimisen tuesta ja opiskeluhuollosta
Opiskelijoiden terveisiä yläkoululaiselle
Vaikka tuntuisi että on ihan hukassa eikä oikein tiedä minne pitäisi milloinkin mennä, niin kyllä sieltä luokkakaverit ja opettajat aina neuvoo. Jos joku asia menee pieleen, se ei haittaa.
Rohkeasti vain mukaan kaikkeen ja avoimin mielin. Alku voi tuntua jännittävältä, mutta kyllä se siitä. Kannattaa pyytää rohkeasti apua tarvittaessa. Se ei ole noloa!
Lukio ei oo niin vaikeeta/erilaista kun luulet. Opettajat ja opot kyllä auttaa 😊
Huoltajalle
Yhteistyö on tärkeää huoltajan ja opetushenkilöstön välillä vielä toisella asteella. Huoltajat ovat mukana esimerkiksi kasvatuksellisissa asioissa, opintojen etenemisen seurannassa ja tukitoimista päätettäessä.
Huoltajat tekevät yhteistyötä erityisesti ryhmänohjaajien kanssa. Ryhmänohjaaja seuraa opiskelijoidensa opintojen edistymistä ja tapaa nuoria ohjauskeskusteluissa. Myös opinto-ohjaajat ovat usein tiiviisti mukana huoltajien kanssa tehtävässä yhteistyössä.
Huoltajan tukea tarvitaan koulunkäyntiin ja opiskeluun, vaikka osa nuorista saattaa kertoa pärjäävänsä koulussa hyvin. Moni nuori tarvitsee kannustusta ja kehumista sekä apua esimerkiksi tehtävien ja läksyjen tekemisessä. Ryhmänohjaajaan kannattaa olla yhteydessä rohkeasti, jos huoltaja epäilee, että nuoren koulunkäynnissä on haasteita.
Tärkeää tietoa huoltajille
Huoltajien terveisiä
Olkaa tukena ja kannustakaa siihen, mitä nuori oikeasti haluaa.
Opiskelijan suusta kuultua: ensimmäistä kertaa koulussa on oikeasti mukavaa!
Lukiossa otetaan jokainen hyvin yksilönä huomioon ja tukea saa todella hyvin, jos sitä tarvitsee. Oma lukiolaisemme sanoi, että lukiossa ollaan oikeasti kiinnostuneita nuorista ja heidän hyvinvoinnistaan.
Näin haet meille
Gradian oppilaitoksiin voit hakea joko keväisin järjestettävässä yhteishaussa tai jatkuvassa haussa. Yhteishaun koulutukset alkavat syksyisin. Jatkuvan haun koulutuksissa aloitusaikoja on läpi lukuvuoden.
Pääset tutustumaan Gradian oppilaitoksiin avoimissa ovissa, jotka järjestetään joka syksy. Saat tietoa opintoihin hakeutumisesta ja voit esittää opintoihin liittyviä kysymyksiä hakijan illoissa, jotka ovat nuorille ja heidän huoltajilleen suunnattuja infotilaisuuksia verkossa.
Yhteishaku
Haet toisen asteen koulutukseen yhteishaussa ensisijaisesti sinä vuonna, kun päätät peruskoulun tai valmentavan koulutuksen. Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen järjestetään keväisin. Pääset tutustumaan Gradian koulutustarjontaan verkkosivuilla, ja voit lisäksi vierailla avoimissa ovissa.
Yhteishaun hakulomakkeen täytät Opintopolku.fi -sivustolla. Yhteishaussa voit hakea useampaan eri hakukohteeseen kiinnostuksesi mukaan. Hakukohteita ovat ammatilliset perustutkinnot, lukiokoulutus sekä tutkintoon valmistavat koulutukset.
Hakulomakkeella voit ilmaista myös kiinnostuksesi suorittaa kaksoistutkinnon tai hakea urheiluvalmennukseen, jos urheilet tavoitteellisesti opintojen ohella. Joidenkin yhteishaussa olevien tutkintojen hakuun kuuluvat pääsy- tai soveltuvuuskokeet, joihin saat erikseen kutsun hakuvaiheessa.
Jatkuva haku
Haet jatkuvassa haussa toiselle asteelle esimerkiksi silloin, jos sinulla on jokin toisen asteen tutkinto, korkeakoulututkinto, työelämässä hankittua osaamista tai et ole saanut opiskelupaikkaa yhteishaun kautta. Jatkuvalla haulla voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden, mutta hakuajat vaihtelevat koulutuksittain.
Jatkuvan haun lomake täytetään Gradian verkkosivujen kautta. Peruskoulusta valmistuttuasi haet ensisijaisesti kuitenkin yhteishaussa.
Harkintaan perustuva valinta
Harkintaan perustuva valinta on osa yhteishakua. Jos peruskoulusi on jäänyt kesken, sinulla ei ole suomalaista peruskoulutodistusta tai olet suorittanut äidinkielen ja matematiikan yksilöllisesti, voit hakea yhteishaussa ainoastaan harkinnan varaisen haun kautta.
Harkintaan perustuvassa valinnassa voit hakea, jos sinulla on riittämätön kielitaito, oppimisvaikeuksia tai jokin sosiaalinen syy, joka on vaikuttanut koulumenestykseesi. Valinta tehdään hakemuksessa olevien liitteiden ja mahdollisen haastattelun perusteella.
Opiskelijoiden terveisiä yläkoululaisille
Hae rohkeasti sille alalle, joka sinua kiinnostaa! Aina pääsee opiskelemaan ja ole avoin avulle koulussa. Oma koulun alku oli vaikea, koska ahdisti tulla kouluun mutta rohkaistuin ja tutustuin muihin. Kun pääsette tutustumaan amikseen, niin teille kerrotaan omakohtaisia kokemuksia aloista ja saatte ensituntumaa alasta.
Keskittykää tunnilla ja saakaa hyvät arvosanat, niin pääsette sinne minne haluatte. Älkääkä valitko alaa, johon kaveri menee, vaan valitse se, joka kiinnostaa kaikista eniten.
Vaikka jännittäiskin lukion alku ja kaikki uusi, mitä tulee kun siirtyy toiselle asteelle, niin hyvin se menee! Se on ollut mulle ainakin tosi hauskaa ja kun kaverit meni eri luokille pysty tekee paljon uusia hyviä kavereita, ja niistä on tullut mulle tosi läheisiä. Eli hyvin se menee!
Toisen asteen opintojen jälkeen
Olet vasta hakemassa toiselle asteelle, mutta muutaman vuoden päästä edessäsi on jo seuraava siirtymä jatko-opintoihin tai työelämään. Toisen asteen opintojen aikana saat ohjausta urasuunnittelussa ja töihin hakeutumisessa.
Saat opettajiltasi tietoa eri ammattialojen uramahdollisuuksista sekä korkeakoulujen vaihtoehdoista. Opinto-ohjaajasi auttavat sinua tulevaisuudensuunnitelmien laatimisessa. Mietit sinua ohjaavien opettajien kanssa vahvuuksiasi ja mielenkiinnonkohteitasi ja saat neuvoja sinulle sopivan polun löytämiseen.
Lukio-opinnoissa voit syventyä oppiaineisiin, jotka sinua kiinnostavat ja joiden parissa haluaisit mahdollisesti työskennellä myöhemmin. Ammatillisessa koulutuksessa puolestaan voit valita sellaisia tutkinnon osia, jotka ovat tärkeitä urasuunnitelmiesi kannalta. Harjoittelet opintojen aikana myös työnhakua. Opintojen loppuvaiheessa saat tukea TE-palveluihin ilmoittautumiseen ja työhaun tai yritystoiminnan aloittamiseen.
Ammatillisen perustutkinnon tai ylioppilastutkinnon suorittaneena voit hakea sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoon. Pelkällä lukion päättötodistuksella voit hakea ammattikorkeakouluihin. Lisäksi voit tehdä korkeakouluopintoja jo toisen asteen opintojen aikana. Voit tiedustella ammatillisista jatko-opinnoista Gradian hakupalveluista. Sinun on oikeus saada jatko-opintoja koskevaa ohjausta opinto-ohjaajaltasi vielä vuoden ajan valmistumisen jälkeen.
Opettajien terveisiä yläkoululaisille
Opiskelu amiksessa on hyvin erilaista kuin peruskoulussa, esimerkiksi täällä opitaan todella paljon tekemällä. Ammatillinen opiskelu on monella tapaa vapaampaa kuin opinnot peruskoulussa, mutta myös vastuu opintojen etenemisestä ja omasta toiminnasta on täällä enemmän sinulla itselläsi. Silti et jää yksin mahdollisten pulmien kanssa, vaan opettajat, ohjaajat, opot ja muu koulun henkilöstö auttaa ja tukee sinua tarpeen mukaan.
Varustaudu hyvällä asenteella ja uteliaalla mielellä! Koulussa opetetaan kyllä itse alaa, sitä ei tarvitse osata. :) Ole ylpeästi oppimassa ammattilaiseksi!
Älä lukitse omia kiinnostuksen kohteitasi! Lukiossa ne oppiaineet, jotka eivät motivoineet yläkoulussa, voivat avautua ihan uudella tavalla. Ole utelias ja yritä ottaa irti kaikesta ainakin jotain.
Rohkaisisin nuorta tulemaan lukioon, mikäli on avoimesti kiinnostunut oppimisesta. Lukiossa saa paljon tietoa, taitoja, ystäviä ja kokemuksia.