Ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla
Vammaisalan ammattitutkinto
Koulutuksen tiedot
Koulutusala
Paikkakunta
Toteutusaika
Opiskelutapa
Laajuus
Hakuaika
Kenelle
Tarvitsetko työssäsi lisää osaamista ammatilliseen toimintaan kehitysvamma-alalla? Opiskele vammaisalan ammattitutkintoon kuuluva tutkinnon osa Ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla!
Kuvaus
Ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla 45 osp -tutkinnon osa antaa lisää valmiuksia
• toimia asiakastyössä vammaisalan arvoperustaa noudattaen
• suunnitella työtä ja työskennellä yksilökeskeistä toimintatapaa noudattaen
• toimia vammaisen henkilön kanssa arjessa terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäen
Koulutukseen sisältyy vammaistyön lähtökohtien lisäksi perustietoa kehitysvammaisuuteen liittyvistä sairauksista ja lääkehoidosta vammaistyössä, sekä hoitotyön menetelmistä, kuten aseptinen toiminta, perushoito, elintoimintojen tarkkailu ja niiden turvaaminen, ravitsemuksen eritystilanteet (PEG-nappi ja -letku, nenämahaletku), avanteen hoito, katetrointi, kuoleman kohtaaminen ja saattohoito, sekä seksuaaliterveyden edistäminen vammaistyössä.
Opinnot sisältävät lähiopintoja (11 päivää), verkko-opintoja, itsenäistä opiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Tutkinnon osassa vaadittava ammattitaito osoitetaan näytössä, joka järjestetään työpaikallasi.
Koulutuksen sisältö
Koulutuksen aikana opiskellaan yksi tutkinnon osa vammaisalan ammattitutkinnosta (kehitysvamma-alan osaamisala)
• ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla, 45 osp.
Sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) ja opintojesi kesto määritellään tässä yhteydessä. Keskimäärin tutkinnon osan suorittamiseen menee yksi lukukausi.
Opintoihin sisältyy 11 lähipäivää syksyllä 2025:
• 13.8., 21.8., 3.9., 17.9. ja 1.10.
• hoitotaidot: 28.8., 10.9., 24.9., 8.10., 22.10. ja 29.10.
• lähipäivien kesto klo 8.15-15.30
Kustannukset
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat maksullisia. Tämän koulutuksen opiskelijamaksu on tutkinnon osassa 190 € ja koko tutkinnossa 490 €. Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta.
Opiskelijamaksua ei palauteta, jos opiskelija keskeyttää opinnot tai hänet katsotaan eronneeksi.
Lisää koulutuksesta
Sopisiko sinulle oppisopimus?
Yhdistä työnteko ja opiskelu! Meidän kauttamme voit opiskella oppisopimuksella minkä tahansa työtehtäviesi mukaisen toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.

Monta tapaa opiskella
Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.
Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduJyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.
Gradia tarjoaa aikuisille tutkintotavoitteista opiskelua sekä lyhyempiä koulutuksia. Aikuisena voit opiskella ammatillisia opintoja Ammattiopisto Gradiassa ja lukio-opintoja Jyväskylän aikuislukiossa. Lisäksi voit tehdä perusopetuksen opinnot valmiiksi aikuisten perusopetuksessa.
Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.
Linkkilista
Kysy lisää, autamme mielellämme!
Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke, to klo 13–15
hakupalvelut@gradia.fi
040 341 6193
Chat gradia.fi/hae-opiskelemaan