Artesaaniksi opiskeleva Veera Viljavainio tähtää eteenpäin: ”Suomalainen muotoilu kiinnostaa”

Artesaaniopiskelija tutkii tuolin jalkaa.

Artesaaniksi opiskeleva Veera Viljavainio tähtää eteenpäin: ”Suomalainen muotoilu kiinnostaa”

Veera Viljavainio opiskelee luovalla taideteollisuusalalla Gradian Kankaan kampuksella. Uudistunut kaluste- ja sisustusalan artesaanin koulutus antaa mahdollisuuden kehittyä sekä tuotteiden suunnittelijana että valmistajana, mikä antaa hyvän pohjan jatko-opinnoille esimerkiksi muotoilun parissa.

Kaluste- ja sisustusalan artesaaniksi opiskeleva Veera Viljavainio, 22, muistaa jo pienenä piirrelleensä aina jotakin. Myöhemmin kuvataidekoulu ja myös valokuvaus olivat luovan ”kuvisintoilijan” mieleen. Peruskoulun jälkeen Jyväskylän Lyseon lukiossa hän hyödynsi kaikki kuvataiteen kurssit. Samalla heräsi kiinnostus sisustusarkkitehtuuriin ja muotoiluun. ”Lukiossa tuli myös fiilis, että olisipa puukässää”, Viljavainio muistelee. 

Lukion jälkeen muutto toiselle paikkakunnalle opintojen perässä ei heti houkutellut. Pian hän löysi Gradialta uudistetun kaluste- ja sisustusalan artesaanikoulutuksen, ja se oli kuin lottovoitto.

Tajusin, että Kankaalla on tällainen piilotettu helmi, luovien alojen kampus. Päätin hakea kouluun, jotta pääsisin tulevaisuudessa jatkamaan muotoiluopintojen parissa.

Rentoa opiskelua omalla persoonalla

Artesaaniopinnoissa Viljavainio on päässyt tekemään juuri sitä, mistä tykkää. Koulutuksen aikana opitaan kalusteiden suunnittelua, valmistusta sekä materiaalien tuntemusta. Tämän lisäksi opintoihin kuuluu sisustus- ja tilasuunnittelua sekä niihin liittyvien materiaalien ja suunnitteluohjelmistojen osaaminen.

Eri töiden ja projektien ansiosta opiskelu on monipuolista ja mahdollistaa myös opiskelijan oman portfolion kasvattamisen. Tilaustöinä tehdyt tuotteet päätyvät oikeille asiakkaille, ja on Viljavainion valmistama työ ollut mukana myös tasokkaassa näyttelyssä. Heti opintojen alettua jokainen valmisti nojatuolin koivusta. Viljavainio itse suunnitteli vielä myöhemmin siihen sopivan rahin.

Artesaaniopiskelija tutkii valmistamansa tuolin jalkaa.

Innostavinta on ollut se, kun saa itse suunnitella kalusteen ja valmistaa sen alusta loppuun.

Kalusteiden suunnittelussa on auttanut kyky hahmottaa hyvin kolmiulotteisia tiloja ja kalusteita. ”Olen itse tosi tarkka yksityiskohdista, ja haluan tehdä viimeisen päälle. Ja jos jotain ei itse osaa, täällä on ihania ihmisiä, keneltä on helppo kysyä apua.”

Kankaan kampusta ja opiskeluporukkaa hän kuvaileekin tiiviiksi ja yhteisölliseksi. Rennot ja kannustavat opettajat antavat myös opiskelijan oman persoonallisuuden näkyä. 

"Artesaanina tiedän, miten kalusteet oikeasti tehdään"

Viljavainio huomaa, että hän on itse muuttunut opiskelun aikana lukioajoista. Nykyään hän on paljon rohkeampi ja avoimempi, mistä on hyötyä myös tällä alalla. 

Artesaanin pitää uskaltaa olla luova ja käyttää eri menetelmiä. Luovuus vaatii kuitenkin aikaa ja tylsistymistä.

Artesaaniopinnoista Viljavainio uskoo saavansa hyvän pohjan eteenpäin. Tulevaisuudessa jatko-opintoja muotoilun parissa voi suorittaa esimerkiksi Lahdessa, Kuopiossa tai Helsingissä.  Vielä hän ei tiedä tarkemmin, mikä olisi unelmien työ. "Suomalainen, vastuullinen muotoilu kiinnostaa ja sen parissa haluan tehdä töitä."

Viljavainiota kiinnostaa sekä suunnittelu että itse tuotteen valmistaminen. Tällaiseen pitäisi olla hyvät edellytykset.

”Omaa suunnittelutyötä helpottaa tosi paljon se, kun artesaanina tiedän, miten kalusteet oikeasti tehdään.”

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin