Gradia ja työnantajat hakevat ratkaisua hoiva-avustajien työvoimapulaan RekryKoulutuksesta!
Keski-Suomen alueella neljä työnantajaa Laukaan kunta, Multian kunta, Keuruun kaupunki ja Jyväskylän Hoivapalvelut Oy hakevat yhteensä 20 hoiva-avustajaa RekryKoulutukseen.
”Nyt tarvitaan uudenlaisia koulutuspolkuja hoiva-alalle, jotta saadaan madallettua kynnystä lähteä koulutukseen ja töihin alalle. Työnantajien kanssa yhdessä suunniteltu ja toteutettava RekryKoulutus mahdollistaa helposti ja turvallisesti uudelle alalle siirtymisen ja takaa rautaisen perehdytyksen uuteen työhön ”, kertoo asiakkuuspäällikkö Krista Hanski Gradiasta.
RekryKoulutus on työnantajien sekä työ- ja elinkeinohallinnon yhdessä rahoittamaa koulutusta, johon voivat hakea työttömyysuhan alla olevat ja työttömät työnhakijat mukaan lukien työllisyyden kuntakokeilun asiakkaat.
Hoiva-avustajan RekryKoulutus on kolmen kuukauden perehdytys uuteen työpaikkaan ja tehtäviin
Työvoimapula aloilla on huomattu, että hyvin hoidettu perehdytys kiinnittää uudet työntekijät työyhteisöihin ja alalle. Parhaimmillaan se voi nousta jopa kilpailutekijäksi. RekryKoulutus on juuri sopiva väline varmistaa laadukas perehdytys.
RekryKoulutuksen aikana 4.4.–30.6.2022 osallistujat tutustuvat tuleviin työyhteisöihinsä, asiakkaisiin ja hoiva-avustajan työtehtäviin. RekryKoulutukseen sisältyy myös 18 päivää hoivaan ja avustamiseen liittyviä opintoja oppilaitoksessa. Työpaikoilla perehdytyksestä ja ohjauksesta vastaavat nimetyt työpaikkaohjaajat, esimiehet sekä koko työyhteisö. Lisäksi oppilaitoksen opettajalta on saatavissa ohjausta ja tukea koko koulutuksen ajan.
Pätevyydet hoiva-avustajaksi viimeistellään oppisopimuksella
RekryKoulutuksen jälkeen opiskelijat jatkavat työsuhteessa, ja heille tehdään oppisopimus, jotta he pääsevät suorittamaan hoiva-avustajilta vaadittavat kaksi tutkinnon osaa oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuksen aikana opiskelijalle maksetaan TESin mukaista palkkaa. Kokonaisuudessaan RekryKoulutus ja oppisopimuskoulutus kestävät noin 9–12 kuukautta riippuen siitä, onko opiskelijalla aiemmin hankittua osaamista alalta.
Mitä lisäarvoa RekryKoulutuksesta on työnantajalle?
Työnantajalle RekryKoulutus tarkoittaa tiivistä yhteistyötä oppilaitoksen ja TE-palveluiden kanssa, mikä tuottaa monenlaista lisäarvoa työnantajalle, kuten esimerkiksi avointen työpaikkojen markkinointi Gradian ja TE-palveluiden kanavissa, TE-palveluiden järjestämä virtuaalimiitti ja uuden työntekijän perehdytyksen ja ohjauksen tuki. RekryKoulutus on arvokas apu siinä kohtaa, kun avoimiin tehtäviin ei saada riittävää määrää hakijoita.
Lisätietoja koulutuksesta ja hakeutuminen
Ke 23.2. klo 13.00–14.30 VirtuaaliMiitti koulutuksesta kiinnostuneille: esittelyssä mukana työnantajat, opettaja ja te-palveluiden asiantuntija.
RekryKoulutukseen hakeminen 6.3. mennessä.
Gradia Jyväskylä
Asiakkuuspäällikkö Krista Hanski, puh. 040 341 5191, krista.hanski(at)gradia.fi
Opettaja Tuija Laitinen, puh. 040 341 6342, tuija.laitinen(at)gradia.fi
Keski-Suomen TE-palvelut
Yritysasiantuntija Teija Kunnari, puh. 0295 046102, teija.kunnari(at)te-toimisto.fi