Gradia-lukioille kestävän kehityksen sertifikaatti

OKKA-säätiö luovutti Gradia-lukioille kestävän kehityksen sertifikaatin 27.8. OKKA-säätiö vastaa valtakunnallisesta oppilaitosten kestävän kehityksen sertifioinnista.

Gradia-lukioiden kestävän tulevaisuuden työryhmä on vauhdittanut lukioiden kestävyystyötä syksystä 2022 lähtien. Jyväskylän Lyseon lukion, Schildtin lukion ja Jyväskylän aikuislukion yhteisesti saama tunnustus on Suomessa vielä melko harvinainen lukiokoulutuksessa. Aiemmin saman tunnustuksen on saanut Suomessa seitsemän lukiota. 

Kestävä kehitys kytkeytyy lukioissa tulevaisuustaitoihin. ”Kestävän kehityksen sertifiointi saa parhaimmillaan oppilaitokset miettimään yhteiskunnallista rooliaan ja sitä, miten viritämme opiskelijoissa sitoutumista tulevaisuuden haltuun ottamiseen ja uudistamiseen”, sanoo kestävän kehityksen Gradia-lukioille luovuttanut suunnittelupäällikkö Erkka Laininen OKKA-säätiöstä.

Opiskelijat muutoksentekijöinä

Sertifiointityö nostaa valokeilaan muutosagenttiutta edistävän toimintakulttuurin ja oppilaitoksen kumppanuusverkostot. 
”Opiskelijoilla tulee olla mahdollisuus tarkastella kestävää kehitystä kokonaisuutena yksittäisen oppiaineen sijaan. Miten opiskelijat otetaan mukaan koulun kehittämiseen ja uudistamiseen siten, että he kokevat ajatuksillaan ja teoillaan olevan väliä? Oppilaitoksen verkottuminen ympäröivään yhteiskuntaan on oleellista. Se mahdollistaa vuorovaikutusta ja konkreettisia tekoja, joissa opiskelijat pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan käytännössä”, Laininen toteaa.

”Kestävän tulevaisuuden rakentaminen on lukioissa läpileikkaava teema ja linkittyy useaan opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen osa-alueeseen. Siksi aiheen käsittely on luontevaa monessa yhteydessä. Opiskelijoiden osallistamisessa olemme päässeet jo hyvälle tasolle. Tärkeää on pystyä entistä paremmin myös näyttämään, että opiskelijoiden tekemät esitykset ja ideat huomioidaan koulun toimintaan”, sanoo Gradia-lukioiden tulosaluejohtaja, rehtori Samuli Laitinen.

Kestävä polku tulevaisuuteen

Sertifiointityön auditointiraportissa kuvataan Gradia-lukioiden toimintaa:
”Opiskelijoiden haastattelun perusteella kestävyysteemoja käsitellään kattavasti oppitunneilla ja heidän mielestään heillä oli hyvät mahdollisuudet vaikuttaa ja kouluissa oli hyvä, kannustava ja turvallinen ilmapiiri, jossa uskalletaan myös puuttua epäkohtiin.”

Birgitta Mannila koordinoi lukioiden sertifiointiprosessia yhdessä Kestävä tulevaisuus -ryhmän kanssa. ”Jokainen meistä vaikuttaa omilla valinnoillaan ja teoillaan joka päivä tulevaisuuteen. Yhteistyöllä löydämme tapoja löytää uutta, vahvistaa hyvää ja jättää pois turhaa. Gradia-lukioissa on nyt suunnitelma viitoittamassa matkaa kohti kestävää tulevaisuutta. Tästä on hyvä jatkaa yhdessä – tulevaisuus tehdään”, sanoo projektipäällikkö Birgitta Mannila. 

OKKA-sertifikaatin myötä Gradia-lukiot vahvistaa osaltaan koko Gradian pitkäjänteistä työtä kestävän tulevaisuuden eteen. OKKA-sertifikaatti on jo käytössä osalla Ammattiopisto Gradian kampuksista.