Gradia tukee yritysten kansainvälistä rekrytointia

Gradia tukee yritysten kansainvälistä rekrytointia

Kansainvälisen työvoiman tarpeen on todettu kasvavan tulevina vuosina Suomessa. Gradia auttaa yrityksiä valmistelemaan kansainvälistä rekrytointia ja kouluttaa tulevia osaajia yritysten tarpeisiin.

Gradian ja Attendon yhteistyö sosiaali- ja terveysalan osaajien kouluttamisessa laajeni kansainväliseen rekrytointiin vuonna 2023. Yhteistyötä tehtiin jo rekrytoinnin suunnitteluvaiheessa.

”Pidimme yhteisen palaverin, jossa selvitettiin yrityksen tarve, opiskelijoiden määrä ja koulutustausta ennen Suomeen tuloa, kielitaito, sekä valintakriteerit, jotta varmistetaan soveltuvuus alalle. Tältä pohjalta suunnittelimme koulutuksen toteutuksen, sovimme toimijoiden roolit ja teimme prosessikuvauksen”, kuvailee Gradian yritys- ja elinvoimapalveluiden asiakkuuspäällikkö Krista Hanski.

Työnantajan tarpeet huomioidaan toteutuksessa

Mui Hong

Gradiassa aloitti vuonna 2023 ja alkuvuodesta 2024 yhteensä 60 opiskelijaa, jotka Attendon tytäryhtiö Silkkitie on rekrytoinut kansainvälisesti. He työskentelevät Attendon hoiva- ja palvelukodeissa ja opiskelevat lähihoitajaksi oppisopimuksella.

”Tavoitteemme on ollut saada kansainvälisesti rekrytoiduista osaajista Suomessa koulutettuja sote-alan ammattilaisia. Yhteistyöstä Gradian kanssa on ollut meille paljon hyötyä. Pystyimme vaikuttamaan koulutussisältöihin tutkinnon perusteiden rajoissa ja aikatauluista sovittiin joustavasti", kertoo Attendon kansainvälinen rekrytointikoordinaattori Mui Hong.

Opiskelijat suorittavat tutkinnon oppisopimuksella eri paikkakunnilla ja etäopintoina

Kansainvälisesti rekrytoiduilla opiskelijoilla on aiempi kotimaassa hankittu sairaanhoitajan tai hoiva-avustajan koulutus, osalla oli myös työkokemusta alalta.

Opiskelijat suorittavat Gradiassa kaikki ammatilliset tutkinnon osat sekä yhteiset ja valinnaiset opinnot. Opetus tapahtuu etänä, sillä opiskelijat asuvat ja työskentelevät eri puolilla Suomea. Opinnot ovat edenneet hyvin. Ensimmäinen ryhmä valmistui joulukuussa 2024 ja kaksi ryhmää valmistuu kevään ja alkukesän aikana.

”Opiskelijat olleet tyytyväisiä siihen, että he ovat saaneet kaikilta opettajilta tukea ja kannustusta. Luottamus on syntynyt, he uskaltavat ottaa yhteyttä ja kysyä apua”, kertoo opettaja Anu Nieminen.

Opetuskielenä on suomi, mutta opettajat käyttävät rinnalla myös englantia varmistaakseen asioiden ymmärtämisen.

Oppisopimuskoulutuksen aikana opiskelijoiden osaaminen päivitetään ja vahvistetaan suomalaiseen sosiaali- ja terveysalan työympäristöön soveltuvaksi. Suurin osa taidoista ja tiedoista opitaan työpaikalla työpaikkaohjaajan ohjauksessa. Opiskelijan ja työpaikkaohjaajan yhteydenpito on aktiivista, ja oppimistavoitteiden saavuttamista seurataan yhdessä.

”Opettajan rooli on kouluttaa ja varmistaa opiskelijoiden osaaminen, jotta heistä valmistuu hyviä ja päteviä lähihoitajia. Se vaatii yhteistyötä ja työpaikkaohjaajien tukemista”, sanoo opettaja Seija Rossinen.

Työpaikkaohjaajat saavat koulutusta ja tukea

Attendon työpaikkaohjaajat ovat osallistuneet Gradian järjestämiin työpaikkaohjaajakoulutuksiin.

”On ollut hienoa, että opettajat ovat olleet yhteydessä opiskelijoihin ja työpaikkaohjaajiin. Sillä on ollut positiivinen vaikutus ja ohjaajamme ovat heränneet siihen, että he saavat tukea oppilaitokselta”, kertoo Hong.

Vaikka sosiaali- ja terveysalalla ei ole akuuttia työvoimapulaa, Attendo katsoo pidemmälle tulevaisuuteen ja aikoo jatkaa kansainvälistä rekrytointia.

”Ulkomailta rekrytointi on pitkä, vähintään 6–9 kuukautta kestävä prosessi, joten sitä ei voi käynnistää viime hetkellä. Tänä vuonna panostamme pienempään määrään ja seuraamme tilannetta. Kansainvälistä rekrytointia tarvitaan jatkossakin, kun otetaan huomioon suomalaisen työvoiman eläköityminen”, sanoo Hong.

Vinkkejä kansainväliseen rekrytointiin

Attendolla on jo useamman vuoden kokemus kansainvälisestä rekrytoinnista. Mui Hong antaa kansainvälistä rekrytointia suunnittelevalle yritykselle seuraavat vinkit:

”Alkuperehdytykseen kannattaa panostaa. Ja siihen, että valmistaa työyhteisöä tulevien kansainvälisten työntekijöiden vastaanottamiseen. On hyvä lähteä miettimään kielitaidon kehittymisen tukemista ja työpaikan toimintatapojen uudistamista siten, että ne tukevat kansainvälistä työntekijää arjessa. Myös esihenkilöt tarvitsevat kieli- ja kulttuuritietoista osaamista työyhteisön johtamiseen”.