Gradian lukiolaiset ratkovat yritysten haasteita ja tutustuvat työelämään Innoviikolla 19.–23. huhtikuuta

alt=""

Gradian lukiolaiset ratkovat yritysten haasteita ja tutustuvat työelämään Innoviikolla 19.–23. huhtikuuta

Löytyykö Gradia-lukioiden ensimmäisen vuoden opiskelijoilta toteuttamiskelpoisia ideoita, miten kehittää leipomon ylijäämätuotteiden käyttöä? Huomioon tulee ottaa niin käytännön toteutus kuin liiketoiminnallinenkin näkökulma.

Tällaisen haasteen ratkottavaksi Gradia-lukioiden Innoviikolla 19–23.4. on antanut jyväskyläläisen Ruthin leipomon toimitusjohtaja Joonas Mäkinen. Se on yksi eri yritysten ja organisaatioiden viikolle antamista haasteista. Kaikkien teema on kiertotalous.

Gradia-lukioiden Innoviikkoon osallistuu noin 800 ensimmäisen vuoden lukiolaista.

”Mitä paremmin tajuaa erilaisia yritys- ja työelämän realiteetteja, sitä valmiimpi on  työelämään, kun sen aika koittaa. Ruthin leipomon haaste opettaa monipuolisesti yrittämisestä, työelämästä, ryhmätyöskentelystä, vuorovaikutuksesta, innovoinnista ja organisoinnista”, toimitusjohtaja Joonas Mäkinen luonnehtii.

Hän iloitsee siitä, että lukioissa on yhä enemmän työelämänäkökulmaa. Nuoret siirtyvät työelämään vähitellen kesätöiden tai vaikkapa opintojen ohessa tehtävän työn kautta. Siirtymässä nuoria tulee tukea.

”Yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä tulisi tiivistää ja hioa. Paikalliset yritykset työllistävät alueensa opiskelijoita ja tietenkin kouluista valmistuneita. Innoviikko yhdistää työelämän käytäntöä sekä opintoja, ja uskon sen positiivisiin vaikutuksiin nuorissa. Myös jokainen kontakti työelämään on aina hyödyllinen”, Mäkinen pohtii.

Ruthin leipomolle Innoviikko tarjoaa mahdollisen uuden innovaation lisäksi myös tietoa nuorista, heille tärkeistä asioista sekä heidän kulutustottumuksistaan.

Työpaikat avaavat ovensa lukiolaisille

Osana Innoviikkoa lukion ykkösvuotiset myös tutustuvat työelämään ryhmittäin. Koronatilanteen takia tapaamiset ovat verkossa, mutta tulevaisuudessa lukiolaiset menevät työpaikoille. Kurkistuksia työelämään tarjoavat muun muassa OP Keski-Suomi, Valmet, Ilmasotakoulu, K-Citymarket, Osuuskauppa Keskimaa, Jyväskylän Sinfonia ja Suomen Punainen Risti.

”Kun korona peruutti monelta nuorelta kesätyöt, harjoittelut ja muun työelämään tutustumisen, olemme iloisia saadessamme olla mukana Gradia-lukioiden pilotoidessa uutta tapaa tutustuttaa opiskelijoita työelämään. Näiden päivien aikana meillä on mahdollisuus kertoa opiskelijoille tämän päivän ja tulevaisuuden työelämätaidoista sekä finanssialan monipuolisista uramahdollisuuksista", sanoo OP Keski-Suomen henkilöstöpäällikkö Eija Tolkki.

”Työntekijöitämme haastattelemalla opiskelijat saavat käytännönläheistä tietoa pankkityön arjesta ja eri tehtävissä työskentelevien asiantuntijoidemme työpäivistä ja heidän tarvitsemistaan taidoista. Näin kannamme samalla yhteiskuntavastuuta nuorten työllistymisen tukemiseksi", Tolkki kuvaa.

Uuden lukiolain mukaan lukio-opetus sisältää työelämä-, yrittäjyys- ja korkeakouluopintoja. Tämän kevään Innoviikko on pilotti, ja siitä tulee pysyvä toimintamalli Gradia-lukioissa osana syksyllä 2021 voimaan tulevaa uutta lukion opetussuunnitelmaa.

Innoviikko tehdään yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa, ja toteutus vastaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun kahden opintopisteen  InnoFlash-opintojaksoa. Osallistumisesta lukiolainen saa korkeakoulun opintosuorituksen, joka sisällytetään hänen lukio-opintoihinsa.

Samaan aikaan ykkösvuotisten Innoviikon kanssa Gradia-lukioiden yli 800 kakkosvuoden opiskelijaa, neljännelle vuodelle jatkavaa ja Aikuislukion opiskelijaa tutustuu korkeakouluopintoihin.

Gradia-lukiot ovat Jyväskylän Lyseon lukio, Schildtin lukio ja Jyväskylän aikuislukio.

Kutsu toimituksiin:

Toimittajien on mahdollista haastatella viikkoon osallistuvaa lukiolaista sekä osallistua työelämään tutustumistapaamiseen. Yhteydet lisätietojen antajien kautta.

Lisätietoja

Osmo Polas, va. tulosaluejohtaja, rehtori, Gradia-lukiot, puh. 040 341 4693, osmo.polas@gradia.fi
Sisko Jääskeläinen, Inno- ja Korkeakouluviikon projektipäällikkö, Gradia-lukiot, puh. 040 341 4792, sisko.jaaskelainen@gradia.fi
Birgitta Mannila, Ohjatusti kohti tulevaisuuden työelämää -hankkeen projektipäällikkö, Gradia-lukiot, puh. 040 341 5594, birgitta.mannila@gradia.fi

Mediatiedote 13.4.2021