Aikuisopiskelijan opintojen rahoitus
Aikuiselle on olemassa useita opintojen aikaisen elämän rahoitusmahdollisuuksia. Ne on tarkoitettu erilaisiin elämäntilanteisiin, joten niitä myönnetään aina hakijan yksilöllisen tilanteen mukaan.
Voit hankkia lisäosaamista suorittamalla ammatti- ja erikoisammattitutkintoja oman työsi ohessa tai suorittaa ammatillisia opintoja oppisopimuskoulutuksena, jolloin opiskelet pääosin työtä tehden ja saat TES:n mukaista palkkaa.
Voit saada KELA:n opintotukea perusopetuksen jälkeisiin Gradian koulutuksiin: ammatillisiin perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin ja niiden osiin, lukio-opintoihin, TUVA-koulutukseen ja aikuisten perusopetukseen. Voit saada opintotukea, jos opiskelet päätoimisesti ja opintojen kokonaiskesto on vähintään kaksi kuukautta, edistyt opinnoissasi riittävästi ja tarvitset taloudellista tukea.
Aikuislukio-opintoihin voi saada opintotukea vain seuraavissa tilanteissa: olet oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, suoritat ne yhdistelmäopintona eli ammatillisen perustutkinnon yhteydessä tai suoritat lukio-opintoja sisäoppilaitoksessa, esimerkiksi kansanopistossa. Muissa tilanteissa ei voi saada opintotukea aikuislukio-opintoihin.
Jos olet työtön tai sinulla on uhka jäädä työttömäksi, voit hakea työvoimakoulutukseen. Gradian tarjoamat, haussa olevat työvoimakoulukset löydät Työvoima- ja rekrykoulutukset-sivultamme ja koko oman alueesi työvoimakoulutustarjonnan TE-palveluiden sivuilta. Omalta TE-palveluiden asiantuntijaltasi voit kysyä mahdollisuuksistasi omaehtoiseen työttömyysetuudella tuettuun opiskeluun.
Jos sinulla on sairaus ja tarvitset tukea, joka auttaa elämään sairauden kanssa, jatkamaan töissä tai palaamaan työelämään. Kela voi myöntää sinulle koulutuksen ammatillisena kuntoutuksena, jolloin voit saada opintojesi ajalta kuntoutusrahaa. Oppisopimuksen ajalla on myös mahdollisuus hyödyntää kuntoutusrahaa, siinä tapauksessa kuntoutusraha maksetaan työnantajalle.
Koulutus voi olla myös vähennyskelpoista verotuksessa, kun maksat koulutuksen itse. -vero.fi-sivulla: ”Ammatillisena täydennyskoulutuksena voidaan lähtökohtaisesti pitää lisäksi laissa ammatillisesta koulutuksessa (531/2017) tarkoitettua ammattitutkintoa ja erikoisammattitutkintoa, jos työntekijä toimii jo alan tehtävissä.”