”Haluamme pitää kiinni hyvistä työntekijöistä ja siksi tarjosimme mahdollisuuden ammattitutkinnon hankkimiseen”, kertoo tuotantojohtaja Tony Burman Meltexiltä
”Koulutuksen suurin hyöty on se, että ihmiset pysyvät meidän talossa”, sanoo tuotantojohtaja Tony Burman Meltex Oy:ltä. ”Opiskelijat saavat lisää osaamista ja todistuksen suoritetusta tutkinnosta. Me saamme osaavia ja yritykseen sitoutuneita tekijöitä. Molemmille osapuolille hyvä ratkaisu.”
Työnantaja tarjoaa mahdollisuuden suorittaa tutkinto
Keväällä 2022 Gradian asiakkuuspäällikkö Anssi Saari oli Burmanin kanssa palaverissa, jossa kartoitettiin yrityksen koulutustarpeita. Keskustelun aikana havaittiin, että yrityksessä työskentelee useita työntekijöitä, joilla ei ole tuotantoympäristöön soveltuvaa ammatillista koulutusta. Lisäksi osa yrityksen työntekijöistä työskentelee yrityksessä peruskoulu- tai ylioppilaspohjalta.
Meltexillä oli halua lähteä tukemaan työntekijöiden kouluttautumista. Koulutuksen suunnittelua ja ryhmän käynnistämistä lähtivät vetämään Gradian työelämäkoordinaattori Eero Lappi ja opettaja Tapani Koukkari yhdessä Meltexin lähiesimiesten kanssa.
Työnantaja halusi tarjota työntekijöilleen erityisesti sellaista koulusta, josta saa tutkintotodistuksen ja siten turvaa tulevaan. Tuotantotekniikan ammattitutkinnon muovi- ja kumitekniikan osaamisala palvelee yrityksen toimintaa ja antaa työntekijöille osaamista omaan arjen työhön. Koulutus päätettiin järjestää oppisopimuskoulutuksena ja sen aloitti kaikkiaan 11 työntekijää.
Koulutus toteutetaan yrityksen tiloissa
Koulutus käynnistyi syksyllä 2022 ja se toteutetaan yrityksen omissa tiloissa Jyväskylän, Kuhmoisten ja Keuruun tuotantoyksiköissä. Samalla opiskelijat pääsevät tutustumaan työnantajan eri tuotantoympäristöihin ja laaja-alainen ymmärrys Meltexin toiminnasta kasvaa.
Opettajana toimivan Koukkarin mukaan koulutus on lähtenyt sujuvasti käyntiin. ”Kun koulutus on viety työpaikalle, myös opettaja näkee toimintaa ja pystyy räätälöimään opetusta juuri kyseisen työpaikan tarpeeseen”, hän toteaa.
Hyvää palautetta antaa myös Burman: ”Paremmin ei olisi voinut mennä, koulutus on ollut juuri sitä, mitä on haettu ja tarvittu. Erityisesti lähiesimiesten ottaminen mukaan toteutuksen suunnitteluun on tuottanut toimivan lopputuloksen. Mikäli koulutus jatkuu loppuun saakka näin hyvin, niin jatkoa kyllä seuraa, mallihan on ihan täydellinen.”
Gradia kouluttaa monipuolisesti osaajia alalle
Gradialla koulutetaan kone- ja tuotantotekniikan tutkinnossa osaajia monipuolisesti, mm. koneasentajia, koneistajia ja levyseppähitsaajia. Koulutuksen käynyt motivoitunut henkilö työllistyy lähes varmasti ja ammattitaitoisilla osaajilla on jopa varaa valita työpaikkansa. Usein puhutaan vain metallialasta, mutta nykyisin siihen sisältyy myös muovi- ja kumitekniikka.
Mitä Meltex Oy tekee?
Meltex on kotimainen rakennustarvikealan uranuurtaja, joka on palvellut ammattirakentajia, jälleenmyyjiä ja teollisuutta jo vuodesta 1993. Meltex tarjoaa muovinlujaa osaamista tunnettuna putki- ja kaivovalmistajana sekä monipuolisena rakennustarvikemaahantuojana. Henkilöstöä Meltexillä on 323 ja liikevaihtoa yrityksellä on yli 110 miljoonaa euroa.
Lisätietoja
Kysy lisää kone- ja tuotantotekniikan henkilöstön kouluttamisesta tai rekrytoinnista oppisopimuksella työelämäkoordinaattori Eero Lapilta, p. 040 341 5190 tai opettaja Tomi Majavalta, p. 040 341 6420, sähköposti etunimi.sukunimi@gradia.fi.
Oppisopimus pähkinänkuoressa
- Oppisopimus on opiskelijalle ja työnantajalle joustava, monipuolinen ja työelämälähtöinen tapa kouluttautua ammattiin sekä hankkia osaamista ja tutkinto.
- Voidaan sopia tutkinnon osan tai vaikka koko tutkinnon suorittamisen ajaksi.
- Oppisopimuskoulutuksesta suuri osa tapahtuu työpaikalla töitä tehden ja tarvittavin osin osaamista täydennetään esim. oppilaitoksessa tai verkossa.
- Yritykselle oppisopimus tarjoaa hyvän mahdollisuuden rekrytoida uutta ja täsmäkouluttaa nykyistä henkilöstöä.
- Oppisopimus perustuu työsopimukseen tai yrittäjyyteen ja edellyttää koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä vähintään 25 viikkotuntia.
- Työnantaja maksaa työsuhteessa olevalle opiskelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
- Työnantajan tehtävänä on huolehtia opiskelijan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta järjestämällä hänelle monipuolisia työtehtäviä, työpaikkaohjausta, palautetta ja arviointia.
- Oppisopimuskoulutus on taloudellisesti tuettua koulutusta. Työnantajalle voidaan maksaa koulutuskorvausta, jos opiskelijan ohjaamisesta tulee kustannuksia. Jos rekrytoidaan työtön työnhakija, voi työ- ja elinkeinotoimistosta (TE-toimisto) hakea lisäksi palkkatukea.