Ikuinen seikkailija Katja Saari valmentaa gradialaisia voimaan hyvin
Kun Katja Saari vaihtoi vuonna 1993 silloisesta Tampereen teknillisestä korkeakoulusta Jyväskylän yliopistoon lukemaan valmennusoppia, hänen valintaansa ihmeteltiin. Epäilijät sanoivat, ettei valmentajan ammattia edes ole. Saari kuitenkin näki pidemmälle ja ajatteli, että tulevaisuudessa on.
Opintoja seurasi huippu-urheilijan ura pesäpallon ja lentopallon parissa. Tuli voitettua useita Suomen mestaruuksia ensin urheilijana, sitten valmentajana eri palloilulajeissa pesäpallosta jääkiekkoon. Nyt lähes 30 vuotta valmennuspolulle lähtemisen jälkeen, 50 vuotta täyttävä Katja Saari, sanoo olevansa unelma-ammatissa Gradialla henkilöstön kuntovalmentajana.
”Liikunta on vieläkin vähän piilossa oleva hyvä juttu. Siitä puhutaan liikaa terveyshyödyt edellä. Ei moni motivoidu ajatuksesta, että syönpäs nyt tämän liikuntapillerin", hän kuvailee.
Voitaisiin lähteä siitä ajatuksesta, että liikunta on mielelle hyväksi. Se on kivaa ja lisää kykyä suoriutua ja nauttia elämästä.
Saari on nähnyt hyvinvointialan nousun ja liikkumisen muutokset vuosien varrella.
”Kun olin nuori, liikuntaa harrastivat lenkkeilevät reippailija-aikuiset ja punttisalien bodarit. Kolmas porukka, joka liikkui, olivat urheilijat. Nykyään liikkumisesta on tullut kaikkien juttu”, hän sanoo.
Valmennustyön pioneerinä Saarta kiehtoo mielen ja kehon yhteyden vaikutus motivoitumiseen ja tuloksiin.
”Olen huomannut myös urheilussa, että vaikka kaksi ihmistä tekisi ihan samaa ohjelmaa sitä täydellisesti noudattaen, innostuneempi ja syvällä tasolla motivoituneempi kehittyy yleensä enemmän suhteessa omaan potentiaaliin."
Mielen ja kehon yhteys on mysteeri, jota ei vielä ole täysin saatu ratkaistua.
Hän on havainnut, että into ja tahto löytyvät usein vasta matkalla, kun jaksaa yrittää.
”Ehkä se lähtee sieltä omasta hiljaisuudesta, omasta tahdosta. Aitoa motivaatiota ei voi feikata, mutta säännöllisyys ja hetken hyödyntäminen on se, mikä johtaa kehitykseen ja ruokkii itseluottamusta.”
Saari tunnetaan Gradialla suorapuheisena, mutta rentona ja tsemppaavana valmentajana. Hän haastaa liikunnan aloittamisen ja ylläpitämisen kanssa kamppailevia sitkeyteen.
”Jatkuva periksi antaminen ei tee hyvää kenenkään itseluottamukselle. Säännöllisyyden saa käyntiin helpommin, kun huomioi päivän kunnon ja säätää liikunnan siihen. Itsekin painin tämän asian kanssa viikoittain."
Valehtelisin, jos sanoisin, että aina on kivaa lähteä puntille.
Siitä huolimatta Saari kannustaa lähtemään. Kokemuksellinen oivallus edistymisestä tulee usein seitsemännellä kerralla.
”Ohjatussa ryhmässä aloittaminen voi olla hyvä keino päästä alkuun. Silloin ohjaajan tehtävä on nähdä päivän kunto ja säätää treeni sopivaksi jokaiselle. Lopuksi kaikilla on yleensä hyvä fiilis. Oma oivallus kehittymisestä tulee yleensä noin seitsemännellä kerralla, ja siitä itseluottamus saa buustia. Lupaus tulevasta kehityksestä puheen tasolla ei riitä, tarvitaan oma kokemuksellinen oivallus”.
Säännöllisyyden peräänkuuluttamisesta huolimatta Saari ei ihannoi kontrollointia. Hänen hyvinvointinsa lähtee ajattelusta ja tietoisesta myönteisestä asennoitumisesta.
”Minulle sopii seikkailija-asenne paljon paremmin kuin liika kontrolli."
Seuraan intuitiota ja otan asiat vastaan hämmästellen ja uutta oppien.
"Kun välillä tulee vastaan pelottaviakin asioita, yritän muokata huonojen skenaarioiden rinnalle mahdollisuuden sille, että kaikki meneekin hyvin.”
Uteliaisuus maailmasta ja ihmisenä olemisesta on johdattanut oman mission äärelle.
”Olen jo pitkään miettinyt mitä tapahtuisi, jos jokainen pystyisi lentämään silloin, kun uskoo siihen täysin. Kuinka moni ihminen lentäisi ja kuinka moni tippuisi sen vuoksi, että tietää tippuvansa, jos ei usko omiin kykyihinsä. Vaikka maailma nykyään ohjaakin ehkä vähän toiseen suuntaan, haluan olla valamassa uskoa itseen – jokaisen omaan potentiaaliin”.
Kuka?
Valmentaja Katja Saari
- Valmistui Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian valmennusopin suuntautumisvaihtoehdosta liikuntatieteen maisteriksi 2008
- Urheili ammatikseen: 13 SM-mitalia lentopallossa ja pesäpallossa
- Valmensi urheilu-uran jälkeen pääsarjatason eri lajien palloilijoita
- Aloitti Gradialla v. 2008, ensin opettajana Jämsässä ja osa-aikaisena henkilöstöliikunnan koordinaattorina.
- Siirtyi päätoimiseksi Gradian henkilöstön kuntovalmentajaksi 4 vuotta sitten
- Harrastaa elämänfilosofioihin perehtymistä, monipuolista liikkumista ja skandinaavisia rikossarjoja
Gradialaisten kunto- ja hyvinvointivalmennus
- Gradian henkilöstölle on tarjolla ohjattua liikuntaa ja kuntosalitreeniä eri kampuksilla, liveliikuntaa verkossa sekä erilaisia vuodenaikaan sopivia kursseja kuten juoksukoulut, rapputreenit ja hiihtokoulu
- Valmennuspalveluihin sisältyy kestävyyskunnon testit, InBody-kehonkoostumusmittaukset sekä Saaren henkilökohtainen kunto- ja hyvinvointivalmennus