Kankaan kampukselle kestävän kehityksen sertifikaatti
Gradian Kankaan kampuksen pitkäjänteinen työ kestävän kehityksen edistämiseksi on saanut OKKA-säätiön sertifikaatin. Se luovutettiin torstaina 21.4.
”Kestävä kehitys on huomioitu Kankaan kampuksen luovilla aloilla jo monien vuosien ajan. Kun päätimme tavoitella kestävän kehityksen sertifikaattia, asiaa lähdettiin edistämään järjestelmällisemmin ja laajemmassa viitekehyksessä. Työtä on vienyt eteenpäin kampuksen kestävän kehityksen työryhmä, ja koko kampuksen väki on ollut mukana prosessissa. Esihenkilöt ovat vahvasti tukeneet tekemistä”, kertoo koulutuspäällikkö Matti Jurvanen.
Vahva ammatillinen ote ja sitoutuneisuus
Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi on kansallinen järjestelmä, jota OKKA-säätiö on pitänyt yllä vuodesta 2004 alkaen. Tähän mennessä säätiö on myöntänyt sertifikaatin 111 toimijalle. Sertifikaatin saaminen edellyttää oppilaitoksen itsearviointia sekä ulkoista auditointia, jossa todennetaan sertifikaatin myöntämisperusteiden täyttyminen. Lisäksi auditoija antaa palautetta toiminnan vahvuuksista ja kehittämisen kohteista.
OKKA-säätiö on vuonna 1997 perustettu yleishyödyllinen säätiö. Säätiö työskentelee opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen kehittämiseksi, vaikuttavuuden lisäämiseksi, arvostuksen kohottamiseksi, tieteellisen tutkimuksen edistämiseksi ja taidekasvatuksen tukemiseksi.
”Kestävä kehitys on nostettu Gradian strategiseksi tavoitteeksi. Oppilaitos tähtää ammatillisen koulutuksen uudistamiseen ja toiminnan hiilineutraaliuteen. Kankaan kampuksella on pitkät perinteet kiertotalouden, kohtuullisuuden ja vastuullisuuden edistämisessä. Auditoinnissa opiskelijoista välittyi vahva ammatillinen ote ja tietoisuus kestävän kehityksen merkityksestä. Kampuksen opettajat ja muu henkilökunta ovat sitoutuneita toimimaan kestävällä tavalla, ja se näkyy niin opetuksessa kuin yksikön arjessakin, kuvailee auditoijan havaintoja OKKA-säätiön suunnittelupäällikkö Erkka Laininen.
Gradian toimilla merkittäviä vaikutuksia
Sertifikaateissa on huomioitu eri oppilaitosmuodot. Ammatillisten oppilaitosten sertifioinnissa käytetään kymmentä eri indikaattoria. Niitä ovat muun muassa kestävyystaitojen oppiminen, oppilaitoksen ympäristövastuu, yhteisön hyvinvointi sekä toiminnan arviointi ja kehittäminen.
Gradian on yksi Keski-Suomen suurimmista kiinteistönomistajista ja valtakunnallisestikin iso koulutuksen järjestäjä – kestävän kehityksen toimillamme on siis merkittävät vaikutukset.
Kestävän tulevaisuuden kehittämisohjelmassamme konkreettisiksi toimiksi on nostettu muun muassa energiatehokkuus, jätteiden määrän vähentäminen, tilojen tarkoituksenmukainen ja tehokas käyttö, opettajien kestävän kehityksen osaamisen lisääminen sekä opiskelijoiden osallistaminen.
Kankaan kampuksella on myös oma Gradian kehittämisohjelmaan perustuva kestävän kehityksen suunnitelma. Siinä keskeisiksi toimiksi linjataan kiertotalouden integroiminen kampuksen toimintaan, hiilineutraalius sekä kestävän kehityksen opintojen kehittäminen ja toteutus.
Kestävän kehityksen asiat on kirjoitettu vahvasti Kankaan kampuksen alojen eli luovien alojen tutkinnon perusteisiin. Käytännössä tekeminen näkyy esimerkiksi opetustöiden materiaalivalinnoissa, kierrätyksessä, kestävään kehitykseen painottuvissa opintopoluissa ja työelämäyhteistyössä.
Tavoitteena hiilineutraali Gradia 2030
Kankaan sertifikaatti tukee omalta osaltaan Gradian strategian mukaista tavoitetta olla hiilineutraali 2030-luvulla.
Vastaavia sertifiointiprosesseja on menossa useilla muillakin Gradian kampuksilla. Jämsän yläkampus ja Priimus ovat jo käynnistäneet työn, ja lukiokoulutus on aloittamassa omaa prosessiaan.
Gradia-ravintolat sai EKO-kompassi sertifioinnin vuoden 2020 lopussa.
Lisätietoja
Matti Jurvanen, koulutuspäällikkö, Gradia Jyväskyläpuh. 040 341 5545
Maija Ketola, koulutuspäällikkö, Gradian Jyväskylä puh. 040 341 5075
Taina Saarikko, kehittämispäällikkö, Gradia Jyväskylä puh. 040 341 6156