Kehittämisohjelmat
Gradian kehittämisohjelmat perustuvat yhteiseen strategiaamme, ja ne tukevat strategian käytännön toteutumista.
Kehittämisohjelmat vuosille 2024–2027
- Henkilöstön osaamisen kehittämisohjelma
- Kansainvälisten osaajien veto- ja pitovoiman kehittämisohjelma
- Kestävän tulevaisuuden kehittämisohjelma, Green book
- Kiinteistöjen kehittämisohjelma (tulossa)
- Opiskelijoiden hyvinvoinnin kehittämisohjelma
- Pedagogisen uudistamisen kehittämisohjelma
- Vaikuttavan yritys- ja elinvoimayhteistyön kehittämisohjelma (tulossa)
- Älykkään teknologian kehittämisohjelma
Henkilöstön osaamisen kehittämisohjelma
Henkilöstön osaamisen kehittämisohjelma kertoo tiiviissä muodossa millaisten periaatteiden mukaan ja mihin suuntaan henkilöstön osaamista Gradiassa kehitetään. Kehittämisohjelman tavoitteena on luoda yhdessä parempaa osaamista, niin että Gradia on maailman kiinnostavin jatkuvasti oppiva yhteisö.
Kehittämisohjelmaan on nimetty toimintaa keskeisesti ohjaavat viisi periaatetta ja kuvattu myös jokaisen gradialaisen keskeiset osaamiset. Osaamisen kehittämisen tavat konkretisoituvat jatkossa Gradiassa niin sanotun 70-20-10 -osaamisen kehittämismallin mukaisesti.
Kansainvälisten osaajien veto- ja pitovoiman kehittämisohjelma
Kansainvälisten osaajien veto- ja pitovoiman kehittämisohjelman tavoitteena on
- tukea kansallisia tavoitteita mm. hallitusohjelmaa työperäisen maahanmuuton osalta,
- varmistaa Keski-Suomen alueen kehitys ja kantaa vastuuta alueen asukkaiden osaamisen kehittämisestä sekä
- vahvistaa Gradian omia valmiuksia kv-osaajien kouluttamisessa kohti tulevaisuutta.
Kehittämisohjelma määrittelee Gradian tahtotilan, jonka mukaan Gradia on aktiivinen toimija kv-osaajien kouluttamisessa. Gradia edistää osaajien pitovoimaa Keski-Suomeen ja osallistuu vetovoimatoimenpiteisiin perustehtävänsä kautta.
Gradian tavoitteena on olla top 5 kv-osaajien kouluttaja ammatillisen koulutuksessa. Tavoitteenamme on olla mukana operatiivisessa yhteenliittymässä muutamien vastaavien ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa.
Kestävän tulevaisuuden kehittämisohjelma, Green Book
Kestävän tulevaisuuden kehittämisohjelma kokoaa yhteen Gradian kestävän kehityksen aineistoa sekä Gradia-tasoiset päätavoitteet. Se esittelee Kestävän tulevaisuuden indikaattoreiden tavoitteita ja niille jo tehtyjä toimenpiteitä sekä Gradian uuden strategian ja valtakunnallisen kestävyystiekartan ylätason tavoitteita, joiden viitoittamana Gradiaa viedään askel askeleelta kohti hyvinvoivaa ja jatkuvasti oppivaa yhteisöä sekä kohti astetta parempaa
tulevaisuutta.
Gradian tavoitteena on vahvistaa oppilaitoksesta valmistuvien kestävää kädenjälkeä, olla luontopositiivinen ja hiilineutraali oppilaitos. Tutustu tarkemmin Kestävä kehitys -verkkosivullamme.
Kiinteistöjen kehittämisohjelma
(tulossa)
Opiskelijoiden hyvinvoinnin kehittämisohjelma
Mukana ja mukava - Opiskelijoiden hyvinvoinnin kehittämisohjelma kattaa sekä Gradian lukiokoulutuksen että ammatillisen koulutuksen nuorista aikuisiin.
Ohjelman tavoitteena on lisätä opiskelijoiden hyvinvointia vahvistamalla opiskelijoiden osallisuutta, sosiaalisia suhteita ja opiskelun arjen mielekkyyttä kaikessa toiminnassa opetuksesta ja ohjauksesta tukitoimiin ja opiskelijapalveluihin. On hyvä huomata, että hyvinvoinnin tukeminen koostuu pienistä teoista, joita meistä jokainen voi tehdä.
Pedagogisen uudistamisen kehittämisohjelma
Pedagogiikan kehittämisessä keskeisenä työkaluna toimii Pedagogisen uudistamisen kehittämisohjelma, joka rakentuu kuudesta eri tulevaisuustaidosta: Oppimiskyky, Tulevaisuusajattelu ja uudistumiskyky, Yhdessä tekeminen ja verkostoituminen, Innovatiivisuus, Globaaliosaaminen ja Teknologian käyttötaito.
Valitut tulevaisuustaidot ovat inhimillisiä vahvuuksia, joita tarvitaan tekoälyistyvässä maailmassa. Ne eivät ole oppiaineita lukujärjestyksessä, eikä niitä opita yksittäisillä opintojaksoilla, vaan niiden kehittymistä voidaan tukea oikein valituilla pedagogisilla ratkaisuilla sekä tekemällä oppien. Ohjelma ei siis ole yleinen pedagoginen ohjekirjaa tai temppurata, vaan se sisältää ajatuksia siitä, miten tulevaisuustaitoja kehittävää pedagogiikkaa kukin voi kehittää omassa työssään.
Vaikuttavan yritys- ja elinvoimayhteistyön kehittämisohjelma
(tulossa)
Älykkään teknologian kehittämisohjelma
Alykkään teknologian kehittämisohjelma koostuu kolmesta mahdollistajasta ja neljästä kehittämisteemasta:
- Mahdollistajat ovat abstrakteja ohjelman kulmakiviä, joita edistetään ja vahvistetaan koko strategiakauden ajan: vastuullisuus, tieto ja kulttuuri
- Kehittämisohjelman konkreettiset toimenpiteet on jaoteltu neljän kehittämisteeman alle: prosessit, oppiminen, ohjaus ja työn tuki
Kehittämisohjelma on luotu vuonna 2024 digipalveluiden johdolla yhteistyössä oppilaitosten ja Gradian yhteisten palveluiden kanssa ja sen toteutumista seurataan vähintään vuosittain strategiakauden ajan. Kehittämisohjelma toimeenpannaan Gradian digipalveluiden toimesta yhdessä oppilaitosten ja yhteisten palveluiden kanssa ja se luo vuosittaisia tai pidempiä toiminnallisia tavoitteita koko strategiakaudelle. Kehittämisohjelma sisältää 12 kehittämisen toimenpidettä koko strategiakaudelle.