Kestävää kehitystä ja kansainvälisyyttä uudella tavalla: pop up -ravintolat Priimuksella

Kestävää kehitystä ja kansainvälisyyttä uudella tavalla: pop up -ravintolat Priimuksella

Kansainväliset opiskelijatiimit järjestävät neljä kestävän kehityksen periaattein ideoitua pop up -ravintolaa Gradian Priimus-kampuksella 28.9. Tapahtuma on osa ravintola- ja catering-alan kansainvälistä yhteistyöprojektia, jossa opitaan tulevaisuustaitoja. Työpajaviikko Gradialla päättää yrittäjyystaitoja, kestävää tulevaisuutta ja kotikansainvälisyyttä edistävän EU-hankkeen oppilaitosvierailut.

Uudenlaiset oppimismenetelmät, kuten pop up -ravintolakonseptit, innostavat opiskelijoita kartuttamaan kestävyysosaamista kokin ja tarjoilijan työssä. Opiskelijatiimit Ruotsista, Suomesta, Tanskasta ja Virosta verkostoituvat kansainvälisiksi tiimeiksi ja ideoivat pop up -ravintolan liikeidean sähköisessä oppimisympäristössä. Ideat viedään käytäntöön vuoroin hankkeeseen osallistuvissa oppilaitoksissa järjestettävissä työpajoissa, jotka huipentuvat pop up -ravintolapäivään. Oppimismenetelmässä kohdataan reaalimaailman tavoin muutoksia ja haasteita sekä opitaan innovoimaan uusia tapoja toteuttaa kestävää liiketoimintaa.

”Opiskelijat ovat heränneet kyseenalaistamaan kokin ja tarjoilijan työssä välttämättömyyksinä pidettyjä asioita. On havahduttu pohtimaan voisiko vähemmän olla enemmän. Esimerkiksi menut on saatettu korvata liitutaululla, pöytäliinoja käytetään harkiten ja suositaan paikallisten tuottajien raaka-aineita", kertoo Gradian yrittäjyyden opettaja Pia Särkkä.

Tuhansien järvien kalasaalis

Gradiassa järjestettävällä työpajaviikolla teemana on tuhansien järvien kalasaalis, jossa päärooliin nousee paikallisuus ja kotimaiset järvikalat. Opiskelijoiden tulee huomioida pop up -ravintolakonseptissaan kaikki kestävän kehityksen neljä ulottuvuutta. Menetelmä mahdollistaa yrittäjämäisen asenteen oppimisen aidoissa tilanteissa. ”Opiskelijat ovat todella innostuneet ja ottaneet vastuuta tässä projektissa. Itseluottamuksen kasvua ja tekemisen riemua on ollut hieno seurata”.

Hankkeen tavoitteena on ollut tukea osallisuutta ja kaikkien mukaan ottamista kansainvälistymiseen. ”Pidemmät ulkomaanvaihtojaksot eivät sovellu kaikille. Tähän projektiin on ollut helppo tulla eri lähtökohdista. Työpajoissa meillä on ollut mukana sekä aikuisopiskelijoita että nuoria. Järjestävän oppilaitoksen opiskelijat toteuttavat pop up -viikon aikana päivittäin lounaita ja illallisia työpajaviikkoon osallistuville vieraille. Joten tämäkin on erinomainen mahdollisuus kerryttää kansainvälisyysosaamista ja kielitaitoa matalalla kynnyksellä.”

Ravintola- ja catering alan oppimismenetelmiä on kehitetty EU:n Erasmus+ -ohjelman rahoittamassa GreenPopup4All -hankkeessa. Gradian koordinoimassa hankkeessa ovat mukana Zealand Business College (Tanska), Borås Vuxenutbildningen (Ruotsi) ja Kuressaare Ametikool (Viro). Hankkeen tuloksena syntyy kaikille avoin englanninkielinen kestävän kehityksen digitaalinen oppimisympäristö opiskelijoille sekä kestävän kehityksen ja vastuullisen ravintola- ja catering -liiketoiminnan opettamisen käsikirja opettajille.

Priimus-kampuksella 28.9. järjestettävän pop up -ravintolapäivän asiakaspaikat on varattu etukäteen rajoitetun paikkamäärän vuoksi.

Lisätietoja:
Pia Särkkä, opettaja, projektipäällikkö, Ammattiopisto Gradia, puh. 040 341 6439.

Mediatiedote 18.9.2023

Co-funded the by the European Union logo