Kiia Ylöselle floristiikasta tuli intohimo: ”Tajusin, miten tärkeää on haastaa itseään!”
Valoisa ja vehreä opetushuone tulvii erilaisia muotoja, pintoja, värejä ja tuoksuja. Korkeiden leikkokukkien ja maljakoiden takaa näkyy rauhallinen, työhönsä keskittyvä ammattilainen. Pian koittaviin ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuihin Gradia Jämsässä valmentautuva floristi Kiia Ylönen nauttii mahdollisuudesta kehittää omaa osaamista. Utelias, uuden oppimiseen hurahtanut mieli puskee Ylöstä eteenpäin myös jatko-opinnoissa.
Rohkeus seurata omaa sydäntä ajoi hänet myös puutarha-alalle, vaikka lähipiirissä nuoren alavalinnasta ja työllisyysnäkymistä oltiin hieman huolissaan.
”Tunsin kuitenkin itse vahvasti, että tämä asia ei jätä minua rauhaan, ja pakkohan se on selvittää, onko tämä oma juttuni. Sittemmin on myös ääni lähipiirissä muuttunut”, Suomen Kukkakauppiasliiton vuoden 2021 Nuoreksi floristiksi valittu Ylönen hymyilee.
Alun perin Kiia Ylösestä piti tulla viljelypuutarhuri, mutta jo perustutkintokoulutuksen aikana hän huomasi innostuvansa kukkapuolen asioista. Opettajat saivat yhä useammin vastailla Ylösen kysymyksiin erilaisista sidontatekniikoista ja väriopista floristiikan puolelta. Kesän kynnyksellä puutarhuriksi valmistunut Ylönen jatkoikin suoraan ammattitutkintoon ja valmistui floristiksi noin puolessatoista vuodessa.
Retki epämukavuusalueelle kehittää
Ylönen myöntää olleensa jo nuorempana koulussa se tyyppi, joka inhosi esitelmien pitoa ja yleisön edessä esiintymistä. Puutarha-alan opettajansa rohkaisemana hän löysi kuitenkin itsensä pian ensimmäisistä kukkasidontakilpailuista, jotka opettivat jo paljon.
”Kun menee pois omalta mukavuusalueelta, tapahtuu oppimista. Pitää vaan uskaltaa ottaa pieni hyppy tuntemattomaan, epämukavaan tilanteeseen, jossa kehittyy lyhyessäkin ajassa tosi paljon!”
Nuorten ammattitaidon SM-kisoista vuoden 2021 Taitaja-tapahtumasta tuli jättipotti: kultamitali floristiikkalajissa. Samana syksynä Ylöseltä kysyttiin kiinnostusta lähteä kohti kansainvälisiä kilpailuja. Pian edessä oli karsintakilpailu, josta Ylönen valittiin kilpailemaan maailmanmestaruudesta osana Suomen maajoukkuetta.
”Kisoihin lähtee tekemään omaa parasta suoritustaan ja myös palkinto mielessä. Mutta jo sekin tuo voittajafiiliksen, kun neljännen kisapäivän jälkeen pilli soi, viimeinen kilpailutehtävä on ohi ja huokaiset onnellisena, että selvisin tästä”, Ylönen toteaa.
Kilpaillessa Ylönen on oppinut, miten tärkeää hänelle on itsensä haastaminen ja jatkuva kehittyminen. Kilpailutilanteista saa oppia myös työelämään, kun joutuu työskentelemään kiireen ja paineen alla. ”Enää ei hätkähdytä, jos asiakas astuu kukkakauppaan sisään ja pyytää tekemään ison 100 euron kimpun vartissa. Sitten se vaan tehdään!”
Teoriaa, trendejä ja kädentaitoja
Parhaillaan Ylönen jatko-opiskelee Gradia Jämsässä ammattitutkinnosta kasveilla stailaamisen tutkinnon osaa. Floristiikassa yhdistyvät hänen mukaansa ne asiat, joista hän oli aiemmin kiinnostunut jo vapaa-ajalla eli käsillä tekeminen ja luovuus. Floristin ammatissa tarvitaan myös silmää erilaisille väreille ja muodoille ja vahvaa teoriaosaamista. Moni alalle tulija kuulemma ensin hämmästyy, miten tärkeää kasvien tuntemus on.
”Tässä työssä pitää todella laajasti tuntea kasvit, niiden tieteelliset nimet, ominaispiirteet ja vaatimukset. Teoriapohja pitää olla kunnossa, jotta voi toteuttaa kestäviä tuotoksia ja nauttia kauniista lopputuloksesta pitkään”, Ylönen valaisee.
Nykyään myös trendit ja kestävä kehitys näkyvät vahvasti alan koulutuksessa. Gradia Jämsän opettajan ja Ylösen valmentajan Katri Gummeruksen mukaan floristiikassa trendit mukailevat pitkälti sisustus- ja vaatetusalan ilmiöitä:
”Toki myös kasviuutuudet tuovat vaihtoehtoja alan tarjoomaan. Kestävä kehitys näkyy esimerkiksi lähikukka-ajattelun eli kotimaisuuden ja ympäristöä säästävien viljelymenetelmien kautta. Luonnonmateriaalien käyttö on ollut jo pitkään tärkeä osa toimintaamme. Tästä yhtenä esimerkkinä on sekajätettä olevan kukkasienen korvaaminen”, Gummerus kertoo.
Työelämä ja tavallinen arki kutsuu – mieli avoimena kaikelle uudelle
Gummeruksen ja Ylösen yhteinen valmentautumisjakso huipentuu viimein lokakuussa 2022 järjestettäviin WorldSkills -kilpailuihin. Tämän jälkeen Ylösen tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä osittain auki, mutta aikuisopiskelu kiinnostaa edelleen. Seuraava steppi voisi olla parin vuoden päästä alan erikoisammattitutkinto, floristimestarin koulutus.
”Nuorempana en olisi ikinä uskonut, että joku päivä olen Suomen maajoukkueessa menossa MM-kilpailuihin. Sen olenkin oppinut, että koskaan ei voi tietää, mitä tulevaisuus tuo. Tässä ammatissa uutta tulee vastaan joka päivä. Kannattaa pysyä avoimena kaikelle uudelle!”