Kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-kilpailut 5.–6.10. Gradiassa – voittajat PM-kilpailuihin

Kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden Suomen-mestaruuskilpailut käydään 5. –6.10.2021 Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian Priimus-kampuksella. Voittajat lähtevät vuoden 2022 Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin. Lajit ovat parikilpailuja, ja osallistujien yläikäraja on 22 vuotta.

Päätuomareina Miia Sironen ja Henry Tikkanen

Tarjoilijalajin päätuomari on alansa maailmanmestari Miia Sironen. Hän on Kuokkalan kartanon ravintolapäällikkö ja työskennellyt myös muun muassa ravintola Pöllöwaarissa. Sironen on toiminut useana vuonna tarjoilijoiden Suomen--mestaruuskilpailuiden päätuomarina.

Kokkilajin päätuomari on ravintola Göstan keittiömestari ja ravintoloitsija Henry Tikkanen. Hän on työskennellyt keittiömestarina muun muassa ravintola G.W.Sundsmanissa silloin, kun ravintola sai Michelin-tähden. Tikkanen on voittanut urallaan Vuoden Kokki -kilpailun ja edustanut Suomea maailman kovatasoisimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Or:ssa. Hän on toiminut myös useana vuonna Vuoden Kokki -kilpailun päätuomarina ja johtaa Vuoden kokki 2021 –Akatemiaa.

Päätuomareiden lisäksi tuomaristoissa on työelämänedustajia, entisiä kilpailijoita, opettajaedustajia, lajien kilpailutoiminnan vastuuhenkilöitä sekä Suomen keittiömestarit -yhdistyksen jäseniä.

”Kilpailuun osallistuminen kertoo työnantajille paljon henkilön korkeasta ammattitaidosta”, kilpailun järjestäjät Raisa Cantos ja Riitta Palho Gradiasta toteavat. Työnantajat käyvätkin juuri nyt kovaa kilpailua alan osaajista.

Parasta kokkien ja tarjoilijoiden työssä Cantoksen ja Palhon mielestä ovat asiakaslähtöisyys ja työn vaihtelevuus.

”Alamme on myös kansainvälinen: koulutuksella pärjää kaikkialla, joten ammattilainen voi halutessaan milloin tahansa suunnata ulkomaillekin töihin.”

Kokkien kilpailuun osallistuvat seuraavat oppilaitokset: Lapin koulutuskeskus Redu, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Perho Liiketalousopisto, Savon ammattiopisto, Turun ammatti-instituutti ja järjestävä taho Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia.

Tarjoilijoiden kilpailuun osallistuvat seuraavat oppilaitokset: Lapin koulutuskeskus Redu, Perho Liiketalousopisto, Turun ammatti-instituutti, Savon ammattiopisto ja järjestävä taho Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia.

Tarjoilijalajin gradialaiset kilpailijat ovat Niina Haka ja Nita Prättälä sekä kokkilajin Anni Tillgren ja Paavo Hämäläinen.

Tarjoilijoiden SM-kilpailussa on mukana myös niin sanottuja vieraskilpailijoita. WorldSkills Competition Shanghai2022 -ammattitaidon maailmanmestaruuskisan Ravintolapalvelulajin karsijat Nelli Kortelainen (Kouvolan seudun ammattiopisto) ja Riikka Sajaniemi (Savon ammattiopisto Sakky) harjoittelevat Jyväskylässä.

Kokeilla Mystery box, tarjoilijoilla  juhlalounaan tarjoilu

Kokkikilpailijoiden päätehtävänä on suunnitella ja toteuttaa Mystery Boxin eli yllätyslaatikon tarpeista kolmen ruokalajin menu kuudelle. Ensimmäisen kilpailupäivän iltana on kaksi tuntia aikaa tehdä valmisteluja. Toisena kisapäivänä menun valmistamiseen on aikaa neljä tuntia. Kokkien osaamista testataan lisäksi ammattitekniikkatehtävillä, raaka-aineiden tunnistamistehtävällä ja 40 kysymyksen teoriakokeella.

Myös tarjoilijakilpailijoiden tehtävälista on laaja. Heidät haastetaan näyttämään osaamisensa juhlalounaan tarjoilussa, kansainvälisten juomasekoitusten ja omien ”Signature mocktailien” valmistamisessa sekä asiakaspalvelussa, kattamisessa ja lautasliinojen taittelussa.

Vuodesta 1981 järjestetty nuorten kokkien ja tarjoilijoiden SM-kilpailu kannustaa kehittämään omaa ammattitaitoa, lisää alan osaamista sekä edistää ruoka- ja tapakulttuuria. Kilpailujen järjestäjänä toimivat Suomen ravintolakouluiksi perustetut oppilaitokset kukin vuorollaan sekä myöhemmin kutsuttuina mukaan tulleet oppilaitokset.

Edellisen kerran Jyväskylässä kisattiin vuonna 2013.

Kutsu toimituksiin

Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan kilpailua Gradian Priimukseen keskiviikkona 6.10. klo 11 alkaen, osoite: Priimus, Taulumäentie 45, Jyväskylä.

Lisätietoja

Raisa Cantos, tarjoilijalajin yhteyshenkilö, Skills Finland -lajipäällikkö,  puh. 040 341 5993, raisa.cantos@gradia.fi 
Riitta Palho, kokkilajin yhteyshenkilö, Skills Finland -huippuvalmennus, puh. 040 341 6006, riitta.palho@gradia.fi

Mediatiedote 30.9.2021