Liikenneopettajaopinnot veivät Joni Järvisen kuskin paikalta autokouluvastaavaksi

Liikenneopettaja Järvinen ohjaa kuljettajaa rekan kopissa.

Liikenneopettajaopinnot veivät Joni Järvisen kuskin paikalta autokouluvastaavaksi

Logistiikan alasta syttyvälle Joni Järviselle avautui uusi ura liikenneopettajaopinnoilla. Hyppy ratin takaa luokan eteen oli jännittävä, mutta laaja kokemus liikenteestä auttoi karistamaan esiintymisjännityksen. Myös liikenneopetusalan lisäkoulutukset ovat tulleet tutuksi työvastuun lisääntyessä.

Mikä voisi olla työ, jossa saisi olla liikenteen ja autojen parissa ilman, että ajaa itse viikot tien päällä? Joni Järviselle, 32, ura kuljettajana ei ollut se ykkösvaihtoehto, vaikka lähellä sydäntä se olikin. ”Oma isäni vietti välillä viikkoja rekkakuskina Saksassa. Ajattelin, että sellaisia reissuhommia en itselle halua.” 

Peruskoulun jälkeen Järvinen opiskeli ensin kone- ja tuotantotekniikkaa, mutta kolmantena vuonna opinnot tyssäsivät. Armeijassa hän suoritti yhdistelmäajokortin ja hyppäsi tämän jälkeen rekan rattiin. Niitä töitä tuli tehtyä useampi vuosi, ja Järvinen opiskeli myös logistiikan tutkinnon. 

Pikkuhiljaa liikenneopettajan homma valkeni. Se olisi logistiikkaan liittyvää mutta muutakin kuin ratin pyörittelyä.

Suunnaksi valikoitui liikenneopetusalan erikoisammattitutkinto, jota Suomessa koulutetaan kahdessa paikassa: Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä. Innostava puhelinkeskustelu Gradian opettajan Timo Hanhimäen kanssa ratkaisi päätöksessä hakea Jyväskylään. 

Ratin takaa luokan eteen

Ensimmäiset kuukaudet Järvinen opiskeli liikenneopetusalaa lähiopetuksessa, mikä toimi hänen mukaansa erinomaisesti. ”Aidossa kontaktissa opettajien kanssa sai ihan eri moodin päälle, että hei nyt opiskellaan!”

Osaavat ja innostuneet opettajat saivat pidettyä parikymmenhenkisen luokan mielenkiinnon hyvin yllä. ”Jopa pelkkiä lakiasioita läpikäydessä”, Järvinen muistelee.

Esiintymisjännityksestä kärsivälle Järviselle liikenneopettajan työssä mietitytti työn sosiaalisuus ja esillä oleminen. Gradialla opintojen alkuvaiheessa pidetty esitelmä omavalintaisesta aiheesta muutti kuitenkin suhtautumisen. 

Kun on laaja kokemus liikenteestä, siitä on oikeasti sanottavaa ja nykyään tykkään esiintyä ja puhua yleisölle.

Tutkintoon kuuluvan harjoittelun Järvinen suoritti kotiseudullaan nykyisen työnantajansa palveluksessa. ”Olin aina innokkaana lapa pystyssä tekemässä myös ekstrahommia, koska tiesin saavani siitä itselleni arvokasta kokemusta.” 

”Ura lähti kyllä kerralla lentoon”

Järvinen työskentelee nykyään liikenneopettajana Edusalossa. Myös hänen oma isänsä oli toiminut työuransa loppupuolen logistiikan opettajana Varsinais-Suomessa. ”Olen siis seurannut täydellisesti isäni jalanjälkiä uravalinnoissa.”

Työ liikenneopettajana on monipuolista ja haastavaa. Välillä Järvinen pitää ajotunteja ja saa olla liikenteessä oppilaan kanssa. Tämän lisäksi on paljon hallinnollista vastuuta, sillä hän toimii myös ammattipätevyyskoulutuksesta ja autokoulun toiminnasta vastaavana johtajana. 

”Ura lähti kyllä kerralla lentoon. On vastuuta, ja tykkään, kun saa pitää narut omissa käsissä.”

Liikenneopettaja Järvinen rekan vieressä seisomassa.

Vastuullinen työ vaati myös jatkokouluttautumista. Sitä varten Järvinen suoritti Gradialla työn ohessa ”Opetustoiminnan johtaminen ja yrittäjyys” -tutkinnon osan, joka on tarkoitettu autokoulun johtajaksi kouluttautuvalle. 

Liikenneopettajakoulutusta Järvinen suosittelee lämmöllä. ”Opettajat ovat monipuolisia, ammattitaitoisia ja mikä parasta – erittäin hauskoja.” Koulutuksen aikana hän huomasi oppineensa uutta myös itsestään ja suhtautumisestaan asioihin.

”Ajotunneilla pyydän oppilaita nostamaan katseen taustapeiliin ja miettimään omaa tekemistä – siitä kaikki kuitenkin liikenteessäkin lähtee.”

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin