"Meillähän tehdään vaikka mitä!" Kankaalla pitkät perinteet kestävässä kehityksessä
Gradiassa on jo tehty monia hienoja kestävyystekoja, ja nyt on aika tuoda tekoja esiin ja tiivistää entisestään toimintaa kestävyysteemojen ympärillä.
Gradian Kankaan kampuksen luovilla aloilla on tehty pitkäjänteistä työtä kestävän kehityksen edistämiseksi: tämä näkyy muun muassa opetustöiden materiaalivalinnoissa, kierrätyksessä, kestävään kehitykseen painottuvissa opintopoluissa ja työelämäyhteistyössä. Kankaan kestävän kehityksen työ on tunnustettu OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatilla huhtikuussa 2022.
”Suunnitelmallisen kestävän kehityksen edistämistyön alkumetreillä tehtiin ensin perusteellinen lähtötilanteen itsearviointi ja määriteltiin sen perusteella konkreettisia tavoitteita ja toimenpiteitä. Nyt näitä toimenpiteitä valitaan muutama kerrallaan jalkautukseen”, kertovat Kankaan kestävän kehityksen edistämistyössä mukana olevat tekstiilipuolen opettaja Kaisa Kotanen ja valokuvauksen opettaja Mikko Auerniitty.
Keke-kävelyitä, kierrätystä ja syventäviä opintopolkuja
Kankaan kampuksella on tuotu arkeen jo monta kestävää kehitystä edistävää toimintatapaa. Erilaisia materiaaleja käsitellään paljon, ja siksi kierrätysasiat on hyvä olla kunnossa. Kampukselle on hankittu kierrätystornit, joissa on omat paikkansa biojätteille, sekajätteille, metallille, muoville, pahville, lasille ja pulloille. Nyt tavoitteena on, että kaikki löytävät ne ja oppivat oikeat käyttötavat.
”Suunnittelemme kampuksellemme säännöllisiä kestävyyskävelyjä, joilla käytäisiin läpi mistä kierrätystornit löytyvät, miten niitä käytetään ja miksi. Kestävyyskävelyillä käytäisiin läpi muitakin aiheita, esimerkiksi sosiaaliseen kestävyyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Meiltä löytyy täältä useita pisteitä, joissa on luontevaa käsitellä kestävyyden eri osa-alueita konkreettisin esimerkein”, Auerniitty ja Kotanen ideoivat.
Kankaan kampuksella jokaisen luokan ovelle on valittu kestävän kehityksen tavoitteista kolme keskeisintä.
Kankaalla kestävyysteemojen käsittelyssä hyödynnetään kestävän kehityksen globaaleja Agenda 2030 -tavoitteita. Kampuksen jokaisen luokan kohdalla mietittiin, mitkä kestävän kehityksen tavoitteet ovat kyseisen luokan toiminnoissa erityisen tärkeitä. Lopulta valittiin jokaiseen tilaan kolme tavoitetta ja ne laitettiin näkyville heti luokan ovelle. Ideana on, että kestävän kehityksen tavoitteet tulisivat tutuiksi luontevasti arjessa. Tulossa on myös kestävän kehityksen opintopolkuja, joita seuraamalla opiskelijat voivat kiinnostuksensa mukaan syventää kestävyysosaamistaan.
”Tavoitteemme on, että keke-työ on luonteva osa kaikkea toimintaamme. Tämän työn suola onkin se, että aina voi löytää uusia tulokulmia kestävään kehitykseen ja parantaa omaa toimintaa pala palalta. Jokaisen tekoja tarvitaan.”
Gradian strategian mukaisesti Gradia on hyvinvoiva ja kestävästi toimiva yhteisö ja tähtäämme hiilineutraalin toimintaan 2030-luvulla. Gradian vihreä siirtymä -hankkeen avulla vahvistetaan Gradian kaikkien toimijoiden tietoja ja asenteita sekä osaamista kestävän kädenjäljen vahvistamisessa. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.