Metsäkoneenkuljettaja Santeri Ylönen tiesi jo lapsena haluavansa tälle alalle: ”Onhan tämä yksi Suomen tukijaloista”
Ihmistä tarvitaan aina! Sen tietää myös 19-vuotias Santeri Ylönen, joka ajaa metsäkonetta Metsä-Multialla. Gradiasta metsäkoneenkuljettajaksi valmistunut Santeri on unelma-ammatissaan. Haave ison koneen puikkoihin pääsemisestä kyti jo lapsena sukulaisten tilalla hakkuuta seuratessa. Siinä leimikon vieressä metsäkonetta tuijottamassa ollut noin kymmenvuotias Santeri päätti jo silloin, että jonakin päivänä hänkin ajaa tuollaista.
”Koko ikäni olen pomppinut metsässä menemään, ja tykkään siellä olla!”
Santerin työ onkin hyvin luonnonläheistä ja tietyistä ominaisuuksista on ammatissa selkeää hyötyä. Metsässä tulee viihtyä yksin eikä pimeää saa pelätä, sillä työvuorot ovat usein niin sanotusti hämärähommia.
”Myös joustava pitää olla: välillä tulee lyhyempiä ja välillä pitempiä päiviä, kun pitää miettiä sopivaa vuoronvaihtoa ja vaikkapa koneen siirtymistä toiselle työmaalle.”
Konekuskille plussaa on myös siitä, jos työkalut pysyvät käsissä, koska joskus metsän keskellä pitää osata tehdä pientä remppaa koneelle. Samoin tietokonetta pitää osata käyttää ja matikkapäästäkin on apua.
Asiakkaita palvellen ja luontoa kunnioittaen
Pienistä asioista tässä ammatissa ei Santerin mukaan myöskään saa suuttua. Hankalia paikkoja tulee ja asiat voi harmittaa, mutta hommat pitää silti saada hoidettua. Yksikään päivä ei ole samanlainen ja vaihtelevuuteen saa tottua. Ennalta-arvaamattomista tilanteista huolimatta työ itsessään on Santerille palkitsevaa.
”Kun kone jää vuoron päätteeksi ehjänä tien varteen ja näkee heti oman työn jäljen, onnistuneen kokonaisuuden, siitä tulee hyvä mieli.”
Toisiaan myös sää, esimerkiksi sateinen plussakeli talvella, asettaa työlle omat haasteensa, ja silloin pitää miettiä tarkkaan, pystyykö puuta lainkaan korjaamaan. Asiantuntemusta ja rohkeuttakin vaaditaan, kun tehdään päätöksiä työmaan edistämisestä:
”Joskus ajaminen pitää jättää kesken, jottei metsä mene pilalle ja asiakas pysyy tyytyväisenä.”
Kyse onkin mitä suuremmassa määrin myös asiakaspalveluammatista: pitää pystyä puhumaan metsäomistajille ja operaatioesimiehille ja tehdä yhteistyötä puuauton kuljettajien kanssa.
Santeri on ammatistaan ylpeä ja pitää alaa merkittävänä: ”Onhan tämä yksi Suomen tukijaloista.” Metsänhoito on monestakin syystä tärkeää. Sen ansiosta metsät pysyvät hyvässä kunnossa, maanomistajat saavat tuloja, tehtaat saavat puuta. Metsäteollisuus antaa paljon työpaikkoja, ja alalle tarvitaan tulevaisuudessakin Santerin kaltaisia osaajia.
”Ala muuttuu koko ajan, varsinkin luonnonhoidon kannalta, joten avoin, uuden oppimisesta innostunut mieli kannattaa pitää matkassa mukana", Santeri summaa lopuksi.