Musiikkialaa opiskeleva Vinski Santaniemi tähtää musiikkiteattereiden lavoille

tanssijoita tanssisalissa

Musiikkialaa opiskeleva Vinski Santaniemi tähtää musiikkiteattereiden lavoille

Vinski Santaniemi pääsi jatkuvassa haussa opiskelemaan muusikoksi ja suuntautuu opinnoissaan musiikkiteatteriin. Ammattiopisto Gradia järjestää Suomalaisella musiikkikampuksella musiikkialan perustutkintokoulutusta, jonka osaamisalavaihtoehdot ovat musiikki ja musiikkiteknologia. Musiikin osaamisalan suuntautumisvaihtoehdot ovat pop/jazz-instrumentti, klassinen instrumentti, hip hop ja musiikkiteatteri. 

Joensuusta kotoisin oleva Vinski Santaniemi, 19, on ollut pitkään kiinnostunut teatterista, musikaaleista ja laulamisesta. Harrastuksiin ovat yläkoulusta asti kuuluneet myös tanssi ja kitaran soittaminen. Lukiossa palaset alkoivat loksahdella ja syntyi ajatus opiskella musiikkiteatterista itselle ammatti. Ammatillisin tavoittein voi musiikkiteatteria opiskella Gradian lisäksi ainoastaan Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Perustutkinto vie kohti musiikkiteatterin ammattilaisuutta

Santaniemi aloitti musiikkiteatteriin suuntautuvat muusikon opintonsa Jyväskylässä, Gradialla, syksyllä 2024. Hän on käynyt lukion, joten suorittaa perustutkinnon kahdessa vuodessa. Opintojen aikana hän voi kehittää osaamistaan tanssissa, laulussa ja näyttelemisessä, säilyttäen korkeakouluhaun ensikertalaisuuden. Santaniemi kokee, että perustutkinnon jälkeen hänellä on parempi pohja hakea ja tulla valituksi alan jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun.

Santaniemi on tyytyväinen Gradian opintoihin. Myös Jyväskylän laaja kulttuuritarjonta yllätti.

”Täällä on ihan sikana musiikin, tanssin ja teatterin tekijöitä. On monia harrastelijaryhmiä ja -teattereita, kuten Kulissi ja teatteriyhdistys Kontrasti, joiden erilaisiin produktioihin on mahdollista opiskelijoidenkin päästä mukaan.”

Esiintymisharjoitusta lukuvuoden aikana tulee musiikkikampuksen omissa esityksissä ja tilaisuuksissa, Gradian eri kampusten tilaisuuksissa sekä yritysten tilausesityksissä.

tanssijoita tanssisalissa

Vuosi on ollut kiireinen ja opettavainen

Santaniemi kuvailee ensimmäistä opiskeluvuottaan vauhdikkaaksi. On ollut paljon treenejä erilaisiin esiintymisiin ja konsertteihin sekä koulun, että omissa projekteissa.

Ajan jakaminen harjoiteltavien asioiden kesken on ollut Santaniemen mielestä hieman haastavaa. 

”Opettajat kertovat mitä pitää tehdä, jonka jälkeen on itse vastuussa riittävästä treenaamisesta. Itsekuria pitää kyllä olla! Harjoittelen itsenäisesti esimerkiksi biisejä ja niiden stemmoja konsertteja varten, jotta ne jäävät muistiini. Samoin tanssia, musiikin hahmottamista ja teoriaa pitää harjoitella.” 

”Tanssilla on tosi iso rooli musikaaleissa. Voi olla pitkiäkin osuuksia pelkkää musiikkia ja tanssia."

En ollut kauheasti harrastanut tanssia aiemmin, joten se tuntui aluksi haastavalta. Gradialla saa hyvää tanssinopetusta, treenejä on ollut paljon ja huomaan kehittyneeni siinä selvästi.

”Koulu tarjoaa käyttöömme harjoittelutiloja. Varaamme niitä ja menemme treenaamaan porukalla koreografioita ja lihaskuntoa, usein myös viikonloppuisin. Innostus tarttuu ja kehittää meitä kaikkia.”

Opinnot pitävät sisällään paljon käytännön treeniä

Opinnoissa on melko vähän teoriaa ja tekeminen käytännössä korostuu. Musiikkiteatterissa vaadittavaan osaamiseen liittyviä osa-alueita harjoitellaan paljon. 

Mieluisimpia opintoja Santanimelle ovat olleet erilaiset tanssitunnit kuten baletin alkeet ja koreografioiden opettelu. Lisäksi yhteinen ensemble, jossa lauletaan kuorona yhdessä. Myös laulutunnit oman opettajan kanssa kuuluvat hänen suosikkeihinsa. Niiden avulla hän pääsee kehittymään laulajana haluamallaan tavalla. Teoriaopinnot pitävät sisällään musiikin hahmottamista ja musiikin teoriaa.

”Lukion ja yläkoulun aikana kävin laulutunneilla ja olin mukana bändeissä. Sieltä on tullut hyvä pohja, mutta Gradiassa olen päässyt ottamaan aivan selkeän kehitysaskeleen laulutaidossani.”

Myös yrittäjyyskurssit saavat kehuja.

”Musiikkialalla useimmat ovat yrittäjiä, joten yrittäjyyskurssilla saadaan tärkeää tietoa, kuinka yrittäjänä työelämässä toimitaan.”

kaksi nuorta pianon ääressä

Samanhenkinen opiskelijayhteisö tukee opinnoissa

Parasta Gradialla opiskelussa on Santaniemen mukaan ollut yhteisö ja luokkakaverit.

Opiskelijayhteisössä kaikki ovat samanhenkisiä. Kivoja ja kannustavia. Kampus on aika pieni ja kaikki opiskelevat siellä joko musiikkia tai tanssia ja tuntevat toisensa jollain tapaa.

"Jos joku esiintyy vaikkapa ruokalassa, siinä ollaan mukana ja kuunnellaan. Jos yhteisproduktioissa ei joku osaa jotain, apua saa toisilta. Paljon tehdään juttuja myös vapaa-ajalla.”

”En tänne muuttaessa tuntenut ketään. Kyllä koulusta on löytynyt tosi kivasti kavereita ja kaikki ovat tosi samanhenkisiä. Yhteisöltä saa tukea niin paljon.”

Santaniemi kuvaa koko opiskelijaryhmää aktiiviseksi. Kaikki ovat hyvin innostuneita musiikkialasta ja teatterista. Hän kokee, että muiden aktiivisuus aktivoi myös itseä. 

”Yksin ei luultavasti tulisi treenattua yhtä paljon, mutta yhdessä se on mukavaa!”

nuoria opiskelijoita pöydän ääressä

Kehittämällä itseään pääsee lähemmäs omaa unelmaa

Suurimmiksi vahvuuksikseen Santaniemi kokee innostuksen ja kiinnostuksen alaa kohtaan. Nämä vahvuudet auttavat kehittymään ammattilaiseksi näyttelijänä ja tanssissa. 

Alalle on tyypillistä, että koko ajan tapahtuu paljon ja muutoksia tulee viimetingassa. Siksi Santaniemi kokee, että hyvä stressinsietokyky, aikatauluttamisen taito ja kyky toimia itsenäisesti ovat tärkeitä alalla vaadittavia taitoja.  

”Itse haluan kehittyä ammattilaisilta vaadittavissa teknisissä taidoissa, kuten laulussa ja tanssissa. Myös musiikin hahmottamisen taitoja täytyy kehittää, jotta esitysten harjoittelu helpottuu. Tanssissa olisi hienoa osata improvisoida.” 

Kyllä suurin unelmani on opiskella musiikkiteatteria ammattikorkeakoulussa ja työllistyä ammattiteattereiden teatteri- ja musikaaliesityksiin Helsinkiin. Se olisi tosi siistiä!

”Nyt haluan suorittaa tämän nykyisen tutkinnon ja kehittyä sen aikana niin paljon kuin mahdollista.”

Neuvot musiikkiteatteriopintoja harkitseville

Henkilöille, joille musiikki ja teatteri tuntuvat intohimolta, Santaniemi vinkkaa, että musiikkiteatterin puolella itseään pääsee ilmaisemaan vielä aivan uudella tasolla. Hän suosittelee musiikkialan perustutkintoa henkilöille, jotka ovat ylipäätään kiinnostuneita musiikista ja laulamisesta.

Vapaa-ajalla kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä niin paljon musiikkia ja teatteria kuin pystyy. Sillä tavalla oppii parhaiten ja näkee, onko tämä oma juttu. 

Jos on innostusta, tehkää, tehkää! Se on tärkeintä!

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin