Gradia-lukioiden järjestyssäännöt

Hyväksytty Gradia-lukioiden johtoryhmässä 22.5.2024.

Järjestyssääntöjen soveltamisalue

Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian lukioissa. Koulutuskuntayhtymän oppilaitoksiin kuuluvina pidetään opetuksen käytössä olevia kiinteistöjä, kalustoa, välineitä, omaisuutta ja piha-alueita. Järjestyssääntöjä sovelletaan myös muualla järjestettäviin tilaisuuksiin, muualla tai verkkoympäristössä tapahtuvaan oppimiseen ja opintomatkoihin, joissa toiminta tai opetus on henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaista.

Nämä järjestyssäännöt on laadittu lukiokoulutuksesta annetun lain ja asetuksen mukaisesti noudatettaviksi Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian lukioissa. Säännöt on käsitelty Gradialukioiden johtoryhmässä 22.5.2024. Järjestyssäännöt astuvat voimaan 1.8.2024.

1 § Käyttäytyminen

Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Toisen ihmisen fyysinen ja henkinen vahingoittaminen, väkivalta, kiusaaminen ja häirintä on kielletty. Jokainen kouluyhteisön jäsen on velvollinen käyttäytymisellään edistämään työrauhaa, viihtyisyyttä ja työturvallisuutta sekä noudattamaan hyviä tapoja koulutuskuntayhtymän kaikissa oppimisympäristöissä ulkoalueet sekä verkkoympäristöt mukaan lukien. 

Asiallinen käyttäytyminen on kaikkien yhteinen velvollisuus, ja epäasiallinen käyttäytyminen toista ihmistä kohtaan on kielletty. Kaiken vuorovaikutuksen tulee olla muita kunnioittavaa.

Oppilaitoksen henkilökunnan antamia ohjeita ja määräyksiä tulee viipymättä noudattaa.

Oppitunneilla käytetään vain opiskeluun tarkoitettuja laitteita opettajan ohjeistuksen mukaisesti.

2 § Opetukseen osallistuminen

Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen, jollei hänen poissaololleen ole perusteltua syytä. Opiskelijan tulee suorittaa hänelle annetut tehtävät tunnollisesti ja määräaikaan mennessä. Opetus alkaa ja päättyy täsmällisesti työjärjestyksessä ilmoitettuna ajankohtina, ellei muuten ole sovittu. Opiskelijan velvollisuus on pitää huolta opiskelua varten saamistaan materiaaleista ja työvälineistä. Mikäli opiskelija ei ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, hän on velvollinen hankkimaan opiskelussa tarvittavat työvälineet ja materiaalit itse.

3 § Tupakointi ja tupakkatuotteet

Tupakointi on kielletty kaikissa kuntayhtymän oppilaitoksissa, sen hallinnoimissa tiloissa sekä pihaalueilla tupakkalain mukaisesti. Tupakkalain mukaisten tupakkatuotteiden tai niiden kaltaisten tuotteiden käyttö on kielletty oppilaitoksen tiloissa ja alueella.

4 § Alkoholi, huumeet ja muut päihteet

Päihteiden, huumeiden ja vastaavien aineiden hallussapito, käyttäminen ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen on kielletty oppilaitosten alueilla ja koulun tilaisuuksissa.

5 § Oppilaitoksen omaisuus

Oppilaitoksen omaisuutta on käsiteltävä ja hoidettava huolellisesti. Omaisuuden vahingoittumisesta tai katoamisesta on viipymättä ilmoitettava oppilaitoksen henkilökunnalle. Huolimattomuudesta ja tahallisuudesta aiheutunut omaisuuden tärveleminen tai katoaminen on korvattava. Oppilaitos ei vastaa sen alueella olevasta yksityisestä omaisuudesta eikä myöskään arvoesineistä tai rahoista. 

6 § Seuraamukset rikkomuksista

Opiskelijalle, joka häiritsee opetusta tai muuten rikkoo järjestystä taikka menettelee vilpillisesti, voidaan antaa kirjallinen varoitus. Jos rikkomus on vakava tai jos opiskelija jatkaa edellä tarkoitettua epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, hänet voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi, kuitenkin enintään yhdeksi vuodeksi ja oppivelvollinen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Opetusta häiritsevä opiskelija voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka oppilaitoksen järjestämästä tilaisuudesta.

Opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan tai oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi.