Kansainvälinen Lyseo
Lyseossa kansainvälisyys kuuluu kaikille. Meillä pääset kohtaamaan kansainvälisiä vieraita yhteistyökouluistamme, yliopistolta ja kansalaisjärjestöistä. Joka vuosi järjestetään kansainvälisyystapahtumia, joissa myös monikulttuurista taustaa omaavat lyseolaiset saavat kertoa kokemuksistaan.
Omalla koululla kansainvälistymisen lisäksi tarjoamme mahdollisuuksia lähteä maailmalle. Meillä on pitkäaikaisia yhteistyökouluja esimerkiksi Espanjassa, Kanadassa, Ranskassa sekä Saksassa, ja opintomatkoja järjestetään mm. Sveitsin Cerniin, Irlantiin ja Ruotsiin. Olemme saaneet Erasmus+ KA1- akkreditoinnin vuosiksi 2021 –2028, mikä takaa EU-rahoitusta opiskelijoiden ja opettajien kansainvälistymiseen.
Lyseossa olet osa maailmanlaajuista Unesco-kouluverkkoa, jonka toiminta edistää Agenda 2030 -tavoitteiden toteutumista. Voit osallistua hankkeisiin, joilla esimerkiksi lisätään koulutuksen saavutettavuutta tai tietoisuutta alkuperäisväestöjen asemasta. Lyseo teki yhteistyötä Burkina Fasossa kymmenen vuoden ajan, ja 2017 aloitimme uuden projektin Ugandassa.
Kansainvälisessä Lyseossa voit myös opiskella monia vieraita kieliä ja käyttää osaamistasi muiden maiden nuorten kanssa erilaisissa projekteissa. Lyseossa olet matkalla maailmankansalaiseksi.
Unesco-koulutoiminta
UNESCO ASPnet – Associated Schools Project Network on maailman laajin kouluverkosto. Se perustettiin vuonna 1953 ja Suomi on ollut verkoston jäsen vuodesta 1959. Nykyään verkostoon kuuluu 11 500 oppilaitosta 180 eri maasta, esikouluista opettajankoulutuslaitoksiin.
Jyväskylän Lyseon lukio on ollut Unesco-koulu jo vuodesta 1984 lähtien. Videolla lisää, mitä se tarkoittaa!
Lyseon opiskelijat voivat toimia Unesco-lähettiläinä, ja edistää näin kestävän tulevaisuuden tavoitteita, muiden lyseolaisten hyvinvointia ja omaa kansainvälistymistään.
Unescon periaatteita edistää myös vuonna 2017 alkanut Let’s Get Global -ryhmä.
Unescon Tyhjä kulho -projekti on osa IB-opiskelijoiden CAS-toimintaa:
Yhteistyökouluja
- Eskilstuna, Ruotsi, vuodesta 2023
- Zwolle, Alankomaat, vuodesta 2023
- Pertuis, Ranska, vuodesta 2022
- Manresa, Espanja, vuodesta 2022
- Elche, Espanja, vuodesta 2020
- Elche (2.), Espanja, vuodesta 2020
- Calgary, Kanada, vuodesta 2016
- Heilbronn, Saksa, vuodesta 2011
- Sevilla, Espanja, vuodesta 2011
- Vannes, Ranska, vuodesta 2002
- Bochum, Saksa, vuodesta 1998
Lukion opetussuunnitelma 2021
Kansainvälisyys-opintojaksot voivat muodostaa ison osan valinnaisista opinnoistasi. Suorituksia voit saada koulun ulkopuolisesta toiminnasta, kansainvälisestä toiminnasta koululla sekä lähtemällä maailmalle joko koulun järjestämän projektin myötä tai omatoimisesti. Lukion opetussuunnitelmassa on mm. seuraavat opintojaksot:
- Tervetuloa Suomeen!
- Maailmalla
- FLASH - Finnish language, society and history
- Koulun ulkopuolinen kielten opiskelu
- Kommunikoi kansainvälisesti
- Kotikansainvälisyys
- Opinnot ulkomaisessa oppilaitoksessa
- Työkokemus ulkomailla