Oppisopimuksella välinehuoltajaksi -malli palvelee työnantajia ja opiskelijoita

20250320_välinehuolto_nova

Oppisopimuksella välinehuoltajaksi -malli palvelee työnantajia ja opiskelijoita

Ensimmäinen välinehuoltoalan perustutkinnon ryhmä käynnistyi Gradiassa ensimmäisten oppilaitosten joukossa vuonna 2021. Valtakunnallisesti tutkinnonperusteet tulivat voimaan 2017. Koulutusta on toteutettu alusta alkaen tiiviissä yhteistyössä Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa. Koulutus on erittäin työelämälähtöinen ja mahdollistaa opiskelijan rekrytoinnin työntekijäksi jo opintojen aikana.

”Olemme saaneet napattua opiskelijoista suoraan työntekijöitä meille Novaan. Saamme jo harjoittelun aikana tuntumaa opiskelijaan ja se toimii hyvänä rekrytointikeinona”, kertoo palveluvastaava Riikka Salminen Sairaala Novan välinehuollosta. 

"Gradian välinehuoltokoulutuksen merkittävänä työelämäyhteistyökumppanina toimii Keski-Suomen hyvinvointialueen Sairaala Nova ja sen välinehuoltokeskus. Yhteistyö on alkanut vuosikymmeniä sitten välinehuollon ammattitutkintojen myötä. Tämä vuosia jatkunut yhteistyö on tehnyt toiminnasta sujuvaa ja mutkatonta. Olemme yhdessä kehittäneet koulutusta ja näyttöjä. Novan välinehuollon palveluvastaavat pitävät Gradialla sovitusti asiantuntijaluentoja ja opiskelijat harjoittelevat säännöllisesti Novassa. Näin työelämän jatkuvasti kehittyvät käytänteet ja teknologia, tulevat opiskelijoille tutuiksi jo opintojen aikana. Sairaala Nova edustaa alansa huippua, jossa on monipuoliset koneet ja instrumentit”, kertoo välinehuollon vastuuopettaja Maria Sissonen Gradialta.

”Välinehuoltoala vaatii jatkuvaa kertausta ja täydennyskoulutusta, oppimisen on oltava jatkuvaa. Tietotekniikka, tuotannonohjaus ja laiteosaaminen korostuu, sillä ala teknistyy koko ajan”, Salminen toteaa. 

”Välinehuoltoalan perustutkinto on tuonut opiskeluun selvää ryhtiä ja on selkeästi koordinoidumpaa. Myös alan arvostus on kasvanut perustutkinnon myötä”, kertoo Sairaala Novan toinen palveluvastaava Päivi Kataja-aho.

Työantaja voi rekrytoida opiskelijan opintojen aikana

Hyvin usein Gradian välinehuoltoalan opiskelijat siirtyvät opintojen aikana alan työnantajan palvelukseen ja suorittavat opinnot loppuun oppisopimuskoulutuksella. Yleensä oppisopimusmahdollisuus tarjoutuu ensimmäisen työssäoppimisjakson päätteeksi, samaan työssäoppimisen paikkaan. Työnantajat rekrytoivat mielellään alaan sitoutuneen työntekijän ja tulevan ammattilaisen jo opiskeluaikana.

”Opiskelijat kysyvät oppisopimusta jo harjoittelun aikana ja nopeasti näkee, ketkä siihen sopivat. Opiskelijat näkevät, mitä tämä työ on ja haluavatko itse sitoutua oppisopimukseen ja vaihteleviin työaikoihin”, Kataja-aho sanoo.

20250320_välinehuolto2_nova
Sairaala Novan palveluvastaava Päivi Kataja-aho ohjaa Gradian opiskelija Marja Kekaraista välinehuollon työssä.

Marja Kekarainen oppii parhaiten työtä tekemällä

Välinehuollon oppisopimusopiskelija Marja Kekarainen hakeutui alalle, koska se vaikutti kiinnostavalta ja oli lähellä hänen aiempaa työtään elintarvikeyksikön laitoshuoltajana. Työtehtävät ovat hygieniatasoltaan lähellä toisiaan.

”Ilmoitin halukkuuteni oppisopimukseen ensimmäisen harjoittelun aikana palveluvastaava Riikka Salmiselle ja siitä ne asiat sitten lähtivät etenemään. Oppisopimus on minulle helpoin tapa opiskella, sillä opin parhaiten tekemällä käytännön työssä. Olen tykännyt alasta paljon. On monia eri työpisteitä ja uutta oppii joka päivä. Työkavereita on paljon, aina saa kysyä ja saa apua tarvittaessa,” Kekarainen kertoo.

”Oppisopimus sopii mielestäni kaikille alanvaihtajille, jotka oppivat tekemällä. On toki raskasta opiskella samaan aikaan, mutta yhteiset verkkokursseina opiskeltava tutkinnon osat saa tehtyä, kun ottaa itseään niskasta kiinni ja valikoi itse kurssien määrän ja tahdin. Alan omia teoriapäiviä Gradialla on työpäivien lomassa, ja niistä on ollut paljon hyötyä. Niissä perehdyttiin juuri sairaalamaailmaan syvemmälle ja siihen kuinka tärkeää on toimia oikein aseptisesti infektioidentorjuntatyössä."

”Työllistymistilanne vaikuttaa hyvältä. Ihan varmaksi ei tietenkään koskaan voi tietää, mutta tarvetta on ja eiköhän hyville tyypeille ole aina hommia”, Kekarainen arvioi.

Kiinnostuitko rekrytoimaan alan opiskelijan oppisopimuksella? Ota yhteyttä p. 040 341 5056 tai yrityksille@gradia.fi