”Oppisopimuspaikan tarjoaminen osoittaa työnantajan kiinnostuksen ja arvostuksen”, kertoo tarjoilijana Ravintola Sohwissa työskentelevä Anttoni Mäkinen

”Oppisopimuspaikan tarjoaminen osoittaa työnantajan kiinnostuksen ja arvostuksen”, kertoo tarjoilijana Ravintola Sohwissa työskentelevä Anttoni Mäkinen

Mahdollisuus kehittää omaa ammattitaitoa työn ohella antaa monelle uutta innostusta työhön. ”Työntekijä ei ehkä viihdy, jos joutuu junnaamaan samoissa tehtävissä. Jos työnantaja haluaa pitää kiinni hyvästä tekijästä, kannattaa tarjota opiskelumahdollisuuksia ja jotain uutta, joka vie uralla eteenpäin. Se kaikki sataa ihan varmasti työnantajan laariin”, oppisopimuksella ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkintoon, baarimestariksi opiskeleva Anttoni Mäkinen kertoo. 

”Ravintolan työilmapiiri vaikuttaa työssä pysymiseen”

Ensivaikutelma työnantajasta vaikuttaa merkittävästi työtä hakevien kiinnostukseen. Mäkinen pääsi perustutkinto-opintojen aikana Sohwille työharjoitteluun ja tunsi heti viihtyvänsä siellä. Olisi voinut käydä toisin ja hän tekisi nyt uraa Tampereella ravintolassa, jonne haki ja pääsi armeijan jälkeen. Työilmapiiri ravintolassa ei ollut kunnossa ja Mäkinen lopetti työt muutaman kuukauden jälkeen, mutta kipinä alalle oli syttynyt. Jyväskylään muuton myötä hän haki opiskelemaan alaa ja sillä tiellä ollaan.

”Työnantajien tulisi kannustaa työntekijöitä kouluttautumaan, mikäli mahdollista”

”Kehittyminen on aina hyvä juttu työntekijälle itselleen ja myös työnantajalle. Osaamisen laajentaminen näkyy työssä ja sitä myöten myös myynnissä”, Jaakko Oksanen Ravintola Sohwilta sanoo.

Oksanen on huomannut, että hyvin usein kouluttautuminen lisää työmotivaatiota: ”Opittuja asioita saa toteuttaa työpaikalla ja uusia ideoita ja kehityskohteita voidaan poimia jokapäiväiseen toimintaa”.  
 
”Kyllä suurin hyöty tulee siitä, että työntekijät tuovat opitut asiat, visiot ja näkökulmat mukanaan arkeen omalle työpaikalleen”, Oksanen summaa.

Kiinnostava ala löytyy kokeilemalla

Mäkinen pitää itsensä kehittämistä tärkeänä: ”Osaaminen vaikuttaa kaikkeen mitä teet, auttaa työssä, tuo itsevarmuutta ja taitoa, yksinkertaisesti tekemisen meininkiä. Lisäksi oman asenteen pitää olla kohdallaan.”  

”Opiskelin vähän aikaa peruskoulun jälkeen sosiaali- ja terveysalaa ja sitten kaupan alaa, mutta ne eivät tuntuneet omilta”, Mäkinen kertoo. Myös kokin ammatti kiinnosti häntä, mutta lähti lopulta opiskelemaan ravintola- ja cateringalalle, tarjoilijaksi. Tämä työ osoittautui juuri oikeaksi mm. siksi, että saa ollaan niin paljon tekemisissä ihmisten kanssa.  

Perustutkinnon aikana ravintola-ala tempaisi Mäkisen kunnolla mukaansa ja valmistuttuaan hän halusi edelleen syventää osaamistaan. Niinpä hän jatkoi opiskelua ammattitutkintoon ja valmistuu pian baarimestariksi. 

”Ota opiskelusta kaikki irti, se antaa niin paljon!”

”Oppimista on paljon ja siksi työ pysyy kiinnostavana! Voit tehdä asioita koko ajan paremmin tai oppia omatoimisesti uutta. Esimerkiksi teknologiaa tulee lähitulevaisuudessa opeteltavaksi yhä enemmän. Täytyy myös olla perillä trendaavista ruuista ja juomista, huomioida vegaanisuus sekä minimoida ravintolan hiilijalanjälkeä”, Mäkinen kertoo.

”Koulun kautta saan paljon lisätietoa, jota voin hyödyntää suoraan työssäni. Käytännönläheisyys on parasta. Opiskelupäiviä Priimus-kampuksella on noin neljänä päivänä kuukaudessa ja muun ajan opin töitä tekemällä”, hän jatkaa. Myös jatko-opinnot ovat suunnitelmissa myöhemmin tulevaisuudessa.

Tarjoilijan työ sopii ulospäin suuntautuville, kylmähermoisille asiakaspalvelijoille

Tarjoilijan työssä Mäkistä kiinnostaa eniten työn sosiaalinen luonne. Päivittäin kohtaa paljon uusia ihmisiä, joille haluaa tuottaa iloa hyvällä asiakaspalvelulla ja makuelämyksillä ruuan ja juoman parissa. ”On aina tosi kiva tunne, kun asiakas poistuu tyytyväisenä ravintolasta. Erityisen kivaa on, jos saa positiivista palautetta” Mäkinen sanoo.

Ehdoton edellytys alalle tulijoille on, että viihtyy asiakaspalvelutyössä. Positiivinen ja ymmärtäväinen asenne ja asiakaspalveluosaaminen vaikuttavat ehdottoman myönteisesti asiakaspalvelutilanteisiin. Mäkisen mukaan asenteen ja osaamisen avulla saa pidettyä fiiliksen hyvänä alusta alkaen tai tarvittaessa kääntämään huonon fiiliksen hyväksi. ”Päivittäin kohtaa monenlaisia asiakkaita ja joskus tilanteet ovat vaativia. Silloin voidaan tarvita kylmähermoisuutta ja pitkää pinnaa”, hän sanoo. 

Itsensä kehittämisen polulla tullaan jatkamaan

Jossain tulevaisuuden haaveissa siintää Anttoni Mäkisen oma panimotyyppinen ravintola. Oluttuntemus on hänen vahvuusaluettaan ja siksi kiinnostaisi paneutua siihen vieläkin enemmän. ”Nyt kuitenkin keskityn tarjoilijan ja baarimestarin työhön, opettelen uutta ja kehityn työssäni”, Mäkinen sanoo. 

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin