Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon uudistus vastaa työelämän vaatimuksiin

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon uudistus vastaa työelämän vaatimuksiin

Uudistetun sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon valinnaiset osat vastaavat työelämän täydennyskoulutustarpeisiin. Valinnaisia tutkinnonosia on tarjolla aiempaa enemmän, mikä avaa mahdollisuuksia erilaisiin urapolkuihin.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon uudistetut perusteet ovat tulleet voimaan 1.8.2024. Uudistuksessa ammattitaitovaatimuksia tarkistettiin ja sisältöjä selkeytettiin. Samalla otettiin käyttöön kaikille perustutkinnoille yhtenäinen arviointikriteeristö.  

Myönteisiä uudistuksia

Tutkinnon perusteiden uudistuksella vastataan paremmin tämän hetken ja tulevaisuuden työelämän vaatimuksiin sekä vaikutetaan myönteisesti alan ja tutkinnon vetovoimaisuuteen.

Lääkehoidon osaamistarpeeseen vastataan uudella pakollisella tutkinnon osalla: Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella. Sen avulla parannetaan lääkitysturvallisuutta lähihoitajan työssä.  

Lisäksi tutkinnon valinnaisia osia on muokattu siten, että ne toimivat myös itsenäisinä osina ja vastaavat täten nopeasti työelämän täsmä- ja täydennyskoulutustarpeisiin.

“Uudet perusteet vastaavat hyvin työelämän uudistuviin ja joustaviin tarpeisiin. Esimerkiksi opiskelijoiden lääkehoidon osaamista on vahvistettu ja tästä on saatu hyvää palautetta työelämältä. 

Valinnaisten tutkinnonosien määrää on lisätty ja tämä mahdollistaa jatkuvan oppimisen ja erilaiset urapolkumahdollisuudet täydennyskoulutuksen avulla”, kertoo Gradian sosiaali- ja terveysalan opettaja Niina Murtoniemi.  

Keskeisinä osaamisvaatimuksina työelämän ydinosaamisalueet

Perustutkinnon perustana on vankka eettinen arvopohja, joka mahdollistaa kyvyn toimia työssä alan säädöksiä ja toimintaohjeita sekä arvoperustaa ja ammattietiikkaa noudattaen. Kaikissa tutkinnon osissa on näiden osaamisvaatimuksien lisäksi painotettu osaamista kohdata asiakas ja potilas sekä kykyä ylläpitää ja edistää terveyttä, hyvinvointia ja osallisuutta.  

Lisäksi osaamisvaatimukseksi on määritelty potilas- ja asiakasturvallisuuden huomiointi, näyttöön perustuvan tiedon käyttö sekä omasta työturvallisuudesta ja -hyvinvoinnista huolehtiminen. 

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa seitsemän osaamisalaa ja kaksi tutkintonimikettä  

  • Ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumisen osaamisala, lähihoitaja  
  • Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala, lähihoitaja  
  • Mielenterveys ja päihdetyön osaamisala, lähihoitaja  
  • Perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja  
  • Sairaanhoidon osaamisala, lähihoitaja  
  • Suunhoidon osaamisala, lähihoitaja  
  • Vammaistyön osaamisala, lähihoitaja  

Lisätietoja

Niina Murtoniemi, sosiaali- ja terveysalan opettaja, p. 040 341 5412, niina.murtoniemi@gradia.fi