Soteala kiinnostaa sittenkin – ennätysmäärä uusia hoiva-avustajaopiskelijoita aloitti Gradiassa 2023–2024

Gradian sosiaali- ja terveysalan kehittämishankkeilla on edistetty tuloksellisesti alan vetovoimaa, opintojen pitovoimaa ja alalle työllistymistä. Hankkeita rahoittavat mm. Keski-Suomen liitto, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (JOTPA) ja Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

Joustava hakeutuminen ja helpompi saavutettavuus kiinnostaa

Hankkeiden aikana on kohdattu erilaisilla foorumeilla runsaasti hoiva-avustajan koulutuksesta ja ammatista kiinnostuneita henkilöitä. Huomattiin, että hoiva-avustajakoulutus kiinnostaa monia eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja kaikenikäisiä hakijoita. Se tarjoaa mahdollisuuden työskennellä suoraan ihmisten parissa ja tukea heitä arjen päivittäisissä toiminnoissa. Koulutus on nopea reitti merkityksellisen työn pariin. Koulutuksen kesto vaihtelee henkilökohtaisen suunnitelman mukaan ja on keskimäärin 8 kuukautta.

Hankkeen avulla on rakennettu, tehostettu ja toteutettu joustavaa hakeutumisen mallia hoiva-avustajakoulutukseen. Hoiva-avustajaopintojen aloitusten määrä on Jyväskylässä nostettu vuonna 2023 viiteen. Opinnot ovat hakijan tausta huomioiden toteutettavissa hyvin yksilöllisesti, koulutus on joustavampaa ja helpommin saavutettavaa.

Hoiva-avustajaopiskelijoiden määrä Gradiassa on kasvanut paljon viimeisen vuoden aikana, marraskuussa 2022 oli 44 opiskelijaa. Vuoden 2023 aikana saavutettiin noin 100 henkilön opiskelijamäärä. 

Työelämälähtöisesti hoiva-avustajan työhön

”Hoiva-avustajaopiskelija Seephrae Hautamäki oli meillä Soivakassa ensin suomen kielen harjoittelussa. Harjoittelun jälkeen otimme yhdessä yhteyttä Gradiaan ja Seephrae pääsi hoiva-avustajakoulutukseen”, Toivakassa toimivan Esperi Soivakan johtaja Päivi Pitko kertoo.

Opiskelu on sujunut Pitkon näkökulmasta hyvin. 

”Tiivis työssäoppiminen työpaikalla tukee hyvin suomen kielen oppimista sekä työhön ja työyksikköön perehtymistä. Koulupäivät antavat lisää osaamista käytännön työhön”, hän kertoo.

Seephrae Hautamäki on siirtymässä viimeiseen tutkinnonosan ajaksi oppisopimusopiskelijaksi Soivakkaan.

Seephrae itse kokee, että hänelle käytännönläheinen oppiminen sopii hyvin. Sen ansiosta oppii samalla työn sekä suomen kieltä. Teorian opiskelu koululla tuo työhön kivaa vaihtelua. ”On hyvä, että pääsee nopeasti työelämään ja on töitä. Työpaikalla ihmiset ovat ottaneet minut hyvin vastaan ja on mukava olla”, Seephrae kertoo.

Opiskelua omalta kotipaikkakunnalta käsin, verkossa ja työpaikalla

Koulutusten saatavuutta on parannettu mahdollistamalla opintojen suorittaminen omalta kotipaikkakunnalta käsin. Pienten paikkakuntien vähäisten opiskelijamäärin vuoksi omat opiskelijaryhmät eivät ole realistinen vaihtoehto. Uutena mahdollisuutena voi osia koulutuksesta opiskella myös verkko-opiskeluna, työpaikalla tehtävinä projekteina ja työpaikalla tapahtuvana oppimisena omalla kotipaikkakunnalla. Tämä mahdollistaa opiskelun myös heille, joilla on vaikeuksia osallistua lähiopetukseen Gradian oppilaitoksissa Jyväskylässä tai Jämsässä.

Työelämälähtöistä oppimista painotetaan hoiva-avustajakoulutuksessa yhä enemmän. Siinä opiskelijat oppivat työtehtäviään aidossa työympäristössä. Oppimisen tueksi on opiskelijalle ja työyhteisölle kehitetty työkirja, jonka oppimistehtävät on sidottu aitoihin työelämän ympäristöihin ja tilanteisiin.

Kohti yhä yksilöllisempää opintopolkua

Aiemmin koulutus toteutettiin pääosin lähiopiskeluna yhdessä lähihoitajaryhmän mukana. Nyt opiskelija ohjataan hakeutumisvaiheessa omaan hoiva-avustajien ryhmään. Hankkeiden aikana on hoiva-avustajille mallinnettu omat opintopolut. Lisäksi on mahdollistettu enemmän yksilöllistä tukea ja ohjausta opintojen aikana opiskelijan tarpeiden mukaan sekä työpaikalla että koulussa.  Sujuvasti soten töihin -hankkeessa on kehitetty työpaikkaohjaajien kielitietoista koulutusta sekä koulutettu henkilöstöä työpaikoilla.

Hankkeiden myötä kehitetyt opintopolut ja koulutuksen toteutusmallit mahdollistavat hoiva-avustajakoulutuksen aloittamisen ja suorittamisen eri elämäntilanteissa, eri paikkakunnilla ja erilaisissa työympäristöissä. Lisäksi tietoisuutta hoiva-avustajan ammatista ja opintopoluista on lisätty aktiivisella viestinnällä verkkosivuilla, somekanavissa ja erilaisissa tapahtumissa.

Näillä konkreettisilla toimilla on saatu hakijat liikkeelle ja koulutukseen.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Niina Murtoniemi, puh. 040 341 5412, niina.murtoniemi@gradia.fi
Opettaja Pia Hämäläinen, puh. 040 341 6345, pia.hamalainen@gradia.fi