Tarjoilijaopiskelijat Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa 23. - 24.4.
Gradia Jyväskylän Niina Haka ja Nita Prättälä kilpailevat Suomen edustajina tarjoilijaopiskelijoiden Pohjoismaiden mestaruudesta 23.– 24. huhtikuuta Reykjavikissa Islannissa.
Syksyllä 2021 Haka ja Prättälä voittivat tarjoilijaopiskelijoiden Suomenmestaruuden. Sillä voitolla he nappasivat PM-kisojen edustuspaikan. Tarjoilijoiden ja kokkien Suomenmestaruuskisat järjestettiin Gradiassa.
”Parasta alalla on yhdessä työskentely toisten kanssa. Tarjoilijan työssä tapaa kivoja erilaisia ihmisiä – niin asiakkaina kuin työyhteisössäkin”, Haka ja Prättälä pohtivat.
Tulevassa PM-finaalissa eniten jännitystä aiheuttavat nopeasti vaihtuvat tilanteet sekä englannin kielellä toimiminen. Kilpailukieli on yksinomaan englanti. Vahvuutenaan Haka ja Prättälä pitävät tasalaatuista eri osa-alueiden osaamista. Asiakaslähtöisyys on tietenkin keskeistä.
Kilpailuihin osallistumisen Haka ja Prättälä näkevät hienona kokemuksena. Se kehittää myös ammattitaitoa.
Niina Haka on myös ammattitaidon Suomenmestaruuskilpailun Taitaja2022 finalisti. Suomenmestaruuksista kisataan 16. –19.5.2022 Porissa.
Kestävän kehityksen mukaista työskentelyä painotetaan
Reykjavikissa järjestettävän Nordic Championship Cook and Waiter Apprentices -kilpailun teema on Go Green eli painotetaan kestävän kehityksen mukaista työskentelyä.
Kilpailutehtävät jakautuvat teoriaosuuteen ja käytännön työskentelyyn. Teoriaosuudessa on kaikkiaan 40 kysymystä. Tarjoilutehtävässä kilpailijat kattavat pöydät sekä tarjoilevat viiden ruokalajin illallisen kuudelle henkilölle. Kilpailutehtävään kuuluu myös aterialle sopivien viinien valinta sekä saliruuan valmistusta.
Tehtäviin kuuluu niin ikään baarityöskentely ja viinien tunnistamista.
Myös kokkiopiskelijat kilpailevat Reykjavikissa Pohjoismaiden mestaruudesta. Suomen edustajat Lari Haili ja Rohat Hirvonen tulevat Perho liiketalousopistosta. He voittivat kokkiopiskelijoiden Suomenmestaruuden syksyllä 2021 Gradiassa järjestetyssä kilpailussa.
Ravintola- ja catering-alan kilpailujen avulla kannustetaan kehittämään omaa ammattitaitoa, lisätään alan osaamista sekä edistetään ruoka- ja tapakulttuuria. Ne ovat myös oppilaitoksille merkittävä verkostoitumismahdollisuus.
Lisätietoja
Tuija Auramo, opettaja, Gradia Jyväskylä, puh. 040 341 6032, tuoja.auramo@gradia.fi
Raisa Cantos, opettaja, Gradia Jyväskylä, puh. 040 341 5993, raisa.cantos@gradia.fi