Työnantajille on tarjolla tukea vieraskielisten ohjaukseen
Sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla oppii ja työskentelee ihmisiä useista eri maista ja kulttuureista. Vahva kieli- ja kulttuuritietoinen osaaminen sujuvoittaa arkea työyhteisöissä. Valmiit materiaalipaketit tarjoavat käytäntöjä ja vinkkejä kielitietoisen ohjaamisen tueksi.
Kysyimme keväällä 2023 Gradian sosiaali- ja terveysalan Rekrytapahtumassa työpaikkojen edustajilta, millaista tukea he kaipaavat kielitietoiseen ohjaukseen. Useille vastaajista kielitietoisuus oli käsitteenä aivan uusi. Osaamista vieraskielisten ohjaamiseen on karttunut useimmiten kantapään kautta. Osa työntekijöistä kokee vieraskielisten työkavereiden ohjaustyön haasteelliseksi. Vain harvassa työpaikassa oli järjestetty koulutusta kieli- tai kulttuuritietoisuuteen liittyen. Usein ohjaamisessa käytetään apuna englannin kieltä, joku vastaajista selvittää tilanteita kuvien tai eleiden avulla.
Työantajien toiveena tiivis yhteistyö opettajien kanssa
Työpaikkojen ohjaajat toivovat tiivistä yhteistyötä ammatillisten ja S2-opettajien kanssa vieraskielisten opiskelijoiden ohjaamisessa. Opiskelijoiden riittävää kielitaitoa pidetään tärkeänä, mutta työpaikoilla kaivataan tukea ja vinkkejä käytännön tilanteisiin kielihaasteiden keskellä.
Vastaajien kokemusten mukaan vieraskielisten opiskelijoiden ohjaaminen eroaa suomenkielisten ohjaamisesta. Se vaatii enemmän aikaa ja erilaisia ohjeistuksia, kun asioiden ymmärtäminen pitää varmistaa. Perehdytysmateriaalit kaipaavat myös selkeyttämistä. Eri maista tulevien opiskelijoiden koulutustaustat vaihtelevat, ja tämä tuo lisää työtä ohjaukseen.
Lisää koulutusta tarvitaan monista eri aiheista
Työantajien tiedontarve on suuri. He kokivat tarvitsevansa lisää tietoa ja koulutusta seuraavista aiheista:
- ammattisanasto suomeksi ja englanniksi
- kielen opiskelun eteneminen
- sosiaali- ja terveysalan kirjaaminen
- vieraskielisen työntekijän ohjaus
- tietoa eri kulttuureista ja niiden ilmenemisestä työelämässä
- tietoa suomalaisesta työelämästä sekä sosiaali- ja terveysalalla työskentelystä
- sosiaali- ja terveysalan tutkintojen ammattitaitovaatimuksista
- tukea vieraskielisen perehdyttämiseen
Työnantajille koottu valmiita materiaaleja työssä hyödynnettäväksi
Tutustu Sujuvasti soten töihin -hankkeessa koottuun materiaaliin ja ota ne avuksi tehdessäsi kieli- ja kulttuuritietoista ohjausta työpaikallasi.
Materiaaleissa on tietoa ja vinkkejä mm. seuraavista asioista:
- Mitä tarkoitetaan kieli- ja kulttuuritietoisuudella työpaikoilla?
- Muista käyttää ohjatessasi kieltä selkeästi ja jäsennellen.
- Mitä on kielitaito ja miten sitä arvioidaan? Miten kieltä opitaan ja mitä on ammatillinen kielitaito? Mitä on riittävä kielitaito sosiaali- ja terveysalalla?
- Rakenna siltoja kulttuurien välille, älä muureja. Ota maahanmuuttanut osaksi työyhteisöä. Luo ohjaamiseen ja perehdyttämiseen luottamuksellinen ilmapiiri.
- Tunnista, tunnusta ja haasta omat ennakkoluulosi joka päivä.
- Sosiaali- ja terveysalan asiakkaat tulevat yhä enemmän eri kulttuureista. Osaamista kulttuurisen moninaisuuden huomiointiin sosiaali- ja terveysalan asiakastyössä tarvitaan.
- Laajenna osaamistasi kieli- ja kulttuuritietoisesta ohjaamisesta.
- Kulttuurinen moninaisuus on työelämän vahvuus.
Kielitietoinen ohjaus hyödyttää kaikkia opiskelijoita – vieraskielisiä ja suomenkielisiä sekä koulussa että työpaikoilla.
Artikkelin kirjoittaja on Gradian S2-kielten opettaja Anni Huttu.
Lisäkoulutusta työyhteisöllenne?
Toivoisitteko Gradian järjestävän kieli- ja kulttuuritietoisuutta käsitteleviä koulutuksia? Ota yhteyttä, niin keskustellaan tarkemmin vaihtoehdoista teidän työyhteisöllenne.
Lisätietoa: Asiakkuuspäällikkö Krista Hanski, p. 040 341 5191 tai krista.hanski@gradia.fi