Vertikaaliviljelyä kontissa keskellä luonnonläheistä kampusta

Kaksi puutarhuriopiskelijaa viljelykontin sisällä tutkimassa kasveja.

Vertikaaliviljelyä kontissa keskellä luonnonläheistä kampusta

Vertikaaliviljely ja erityisesti sen harjoittaminen kontissa on Suomessa vielä verrattain uutta. Gradia Jämsän puutarha-alalla otettiin talvella 2022 käyttöön 12 metriä pitkä viljelykontti ja sen avajaisia vietettiin keskiviikkona 15.6.2022, jolloin viljelykonttiin pääsi tutustumaan opastetusti alan opettajien ja kontin toimittajan Novarbo Oy:n edustajan johdolla.

Mutta mistä siis on kyse? Vertikaalinen viljely tarkoittaa monikerrosviljelyä, joka mahdollistaa ruoan tuotannon kontrolloiduissa olosuhteissa päällekkäin monessa eri kerroksessa. Suljetussa, lähes kokonaan automatisoidussa tilassa viljeltynä tuotanto on suojassa olosuhteiden vaihteluilta. Veden sekä ravinteiden käyttöä voidaan hallita paremmin ja myös valon määrää voidaan helpommin säädellä kasvatettavien taimien koon mukaan. Eli aika paljon helpompaa kuin suoraan luonnon armoilla viljeltäessä.

Gradia Jämsän viljelykontti Myllymäen kampuksella.

Kestävää toimintaa ja uuden oppimista

Gradia Jämsän puutarha-alalla viljelykontti sijaitsee Jämsän Myllymäen kampuksella opetuskasvihuoneen vieressä. Tarvittaessa konttia voidaan tulevaisuudessa myös siirrellä erilaisiin messu- tai markkinatapahtumiin puutarha-alan koulutuksen esittelyyn. Puutarha-alan konkarille opettaja Heikki Korhoselle viljelykontti on tuonut mieluisan mullistuksen arkeen ja opetustyöhön. Ensikuukaudet kontin parissa ovat kuluneet uuden oppimisessa monenlaisen tekniikan ja laitteiston myötä. Opetukseen kontti on sujahtanut vaivatta ja puutarhuriopiskelijat ovatkin olleet innoissaan uudenajan kestävästä oppimisympäristöstä ja siellä tapahtuvasta viljelyteknisen osaamisen vahvistumisesta.

”Tavallisesta kasvihuoneesta poiketen viljelykontti tarjoaa opiskelijoille ympärivuotisen mahdollisuuden nähdä lyhyessä ajassa tuotannon koko prosessi kylvöstä ja taimen kasvattamisesta aina lopullisen myyntituotteen pakkaamiseen asti”, Korhonen iloitsee.

Opettaja Heikki Korhonen viljelykontin edustalla.

Heikki Korhosen opissa kontissa on ehditty viljellä jo mm. erilaisia yrttejä, salaattia ja kuukausimansikoita.

Mutta ovatko tällaiset viljelykontit vastaus tulevaisuuden ruoantuotantoon? Eivät yksinään, mutta vertikaaliviljely on monessakin mielessä. ”Tällä tavalla pystytään tuottamaan pienessä tilassa tehokkaasti puhdasta ruokaa. Säästöä syntyy esimerkiksi tuotteen kuljetus- ja pakkauskustannuksista, kun tuotanto pystytään hoitamaan samassa paikassa kuin valmiin tuotteen myynti.”

Kestävää toimintaa viljelykontti Jämsässäkin edustaa monella tapaa. Kontin katolla ahkeroivat aurinkopaneelit, joten osa sähköstä saadaan sieltä. Säästöä syntyy myös vedessä: ”Tällaisessa kontissa kosteudenpoistoyksikön ansiosta vettä tarvitaan vain noin 10 % kasvihuoneessa tapahtuvaan tuotantoon verrattuna”, Korhonen kertoo.

Heinäkuuksi viljelykontin hurina hiljenee, kunnes jälleen elokuussa lukuvuoden alettua kontin ovet jälleen avataan ja on aika aloittaa uudet viljelyt ja oppimisprojektit.