Vuoden 2020 alumni Valtteri Paltamaa
Valtteri Paltamaa on nuoresta iästään huolimatta jo menestynyt kokki. Hän on muun muassa voittanut Chaîne des Rôtisseurs Finlande’n järjestämän alle 27-vuotiaiden nuorten kokkien suomenmestaruuskilpailun 2020. Valtteri Paltamaa valmistui kokiksi silloisesta Jyväskylän ammattiopistosta 2017. Tällä hetkellä hän työskentelee fine dining -ravintola Tapiossa Posiolla.
”Parasta kokin työssä on se, että saan luoda ihmisille elämyksiä ja uuden oppiminen. Aina voi kehittyä.”
Yhtenä kehittymisväylänä Paltamaalle on ollut alan kilpailutoimintaan osallistuminen. Paitsi nuorten kokkien suomenmestaruus Rôtisseurs’n kilpailussa hänellä on myös ammattitaidon suomenmestaruuskilpailun Taitajan pronssia vuodelta 2017.
Paltamaa kertoo innostuneensa ruuasta jo yläkouluiässä. Alkujaan erityisesti leipominen kiinnosti. Perusopetuksen jälkeisiä valintoja pohtiessaan hän ensin kaavailikin hakevansa leipuri-kondiittorin opintoihin. Kokin ura kuitenkin tuntui sopivammalta.
”Haaveita on ilman muuta. Haluan olla yksi parhaista. Tavoitteena on jonain päivänä työskennellä Michelin-tason ravintolassa.”
Hotelli- ja ravintolaopas Michelin myöntää vuosittain tähtiluokituksen maailman maailman parhaille ravintoloille ja niiden keittiömestareille.
Valtteri Paltamaa ja biotekniikan tohtori Lauri Reuter valittiin Gradian ensimmäisiksi vuoden alumneiksi vuonna 2020. Molemmat edustavat ravitsemusalaa ja ruokatuotantoa omalla erilaisella, innovatiivisella ja taidokkaalla tavallaan. Vuoden alumni -kriteerinä on, että henkilö on myönteinen Gradian lähettiläs. Vuoden alumniksi valitaan koulutuskuntayhtymä Gradian oppilaitoksesta valmistunut henkilö, joka on toiminnallaan edistänyt keskisuomalaisen toisen asteen koulutuksen arvostusta ja tunnettuutta.