Yli 800 Gradian lukio-opiskelijaa tekee korkeakouluopintoja
Korkeakouluviikko vahvistaa EduFutura-yhteistyötä
Gradia-lukioissa vietetään ensi viikolla Innoviikkoa ja Korkeakouluviikkoa. Korkeakouluviikkoon osallistuu yli 800 lukion kakkosvuoden, neloselle jatkavaa ja aikuislukion opiskelijaa.
Korkeakouluviikon tavoitteena on, että opiskelija tekee viikon aikana yhden korkeakoulun opintojakson. Valittavana on EduFutura-oppilaitosten Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston lisäksi Humanistisen ammattikorkeakoulun sekä Helsingin, Oulun ja Vaasan avointen yliopistojen tarjoamia opintoja.
Korkeakouluviikolla lukiolainen voi ennakkoluulottomasti kokeilla ja tutustua korkeakoulujen aloihin ja siihen, millaista korkeakouluopiskelu on. Omat tutut lukio-opettajat ovat ohjaamassa ja auttamassa opintojen aikana. Korkeakouluviikolla tehdään pääsääntöisesti orientoivia opintoja, jotka on suunniteltu erityisesti toisen asteen opiskelijoille.
Suoritus sisältyy lukio-opintoihin, ja sitä voi myöhemmin hakea hyväksiluettavaksi korkeakouluopintoihin.
Korkeakouluviikko vahvistaa EduFutura-yhteistyötä
Korkeakouluopiskelu on tullut tutuksi Gradian lukio- ja ammattiopiskelijoille EduFutura-yhteistyön kautta. Viime syksystä lähtien Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston tarjoamiin korkeakouluopintoihin on ilmoittautunut noin 400 Gradian toisen asteen opiskelijaa.
EduFutura Jyväskylä on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteistyömalli, joka mahdollistaa ristiinopiskelun EduFutura-oppilaitosten välillä. Ristiinopiskelua tehdään myös korkeakoulujen välillä, ja uusimpana avauksena korkeakouluopiskelijat voivat tehdä Gradiassa ammatillisia ja aikuislukion opintoja.
Pilotista vakituiseksi toiminnaksi
Korkeakouluviikko toteutetaan virtuaalisesti ja opinnot tehdään verkko-opintoina. Ensimmäinen Korkeakouluviikko oli tarkoitus järjestää vuosi sitten, mutta korona-tilanteen vuoksi se siirtyi vuodella eteenpäin.
Korkeakouluviikko ja Innoviikko, joka sisältää myös työelämään tutustumista, ovat Gradia-lukioiden malli uuteen lukiolakiin, jossa lukio-opetukseen pitää sisältyä korkeakouluyhteistyötä. Lukiolain tavoitteena on nostaa suomalaisten koulutustasoa vuoteen 2030 mennessä siten, että korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus nousee 25–34-vuotiaiden ikäluokassa 50 prosenttiin (nyt 41 prosenttia). Korkeakouluviikosta tulee pysyvä toimintamalli Gradia-lukioissa osana syksyllä 2021 voimaan tulevaa uutta lukion opetussuunnitelmaa.
Korkeakouluviikosta tutkimus
Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillinen opettajakorkeakoulu tutkii Korkeakouluviikon toteutusta ja tavoitteiden täyttymistä. Tutkimuksen avulla tunnistetaan kehittämiskohteita ja luodaan hyviä käytänteitä lukiolaisten orientointiin korkeakouluopintoihin.
Arvioinnin kohteena on myös Korkeakouluviikon kehittäminen pysyväksi toimintamalliksi. Tutkimus kohdistuu opiskelijoihin ja järjestäjiin, joita lähestytään kyselyin ja haastatteluin. Tutkijoina toimivat johtava tutkija Sirpa Laitinen-Väänänen ja lehtori Eila Burns AOKK:sta. Tulokset julkaistaan Gradian julkaisusarjassa syksyllä 2021.
Korkeakouluviikon järjestää Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian hallinnoima Astetta korkeammalle! Edufutura-yhteistyöllä kohti uutta lukiota -hanke. Projektipäällikkönä toimii lehtori Sisko Jääskeläinen. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.
Gradia-lukiot ovat Jyväskylän Lyseon lukio, Schildtin lukio ja Jyväskylän aikuislukio.
Esimerkkejä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opinnoista Korkeakouluviikolla:
- Johdatus sosiaali- ja terveysalalle (JAMK)
- Robotiikan perusteet (JAMK)
- Markkinoinnin ytimessä (JAMK)
- Introduction to Tourism (JAMK)
- Ihmismielen salat (JYU)
- Haluatko kauppatieteilijäksi? (JYU)
- Johdatus liikunta- ja terveystieteisiin (JYU)
- Minustako kasvatusalan asiantuntija ja osaaja (JYU)
Kutsu toimituksiin
Toimituksenne edustaja on tervetullut seuraamaan Korkeakouluviikon päätöstapahtumaa perjantaina 23.4.2021 Jyväskylän Lyseon lukioon (Sepänkatu 3) studioon A2 416. Paikalla ovat Lyseon lukion ja Schildtin lukion opiskelijakuntien puheenjohtajat Valtteri Salmijärvi ja Emma Suni, jotka juontavat päätöstapahtuman kello 13.30 - 14. Sitä ennen tai jälkeen heitä voi haastatella. Yhteydenotot Sisko Jääskeläinen, Gradia-lukiot, puh. 040 341 4792, sisko.jaaskelainen@gradia.fi,
Lisätietoja:
Lehtori Sisko Jääskeläinen, Inno- ja Korkeakouluviikon Projektipäällikkö, Gradia-lukiot, puh. 040 341 4792, sisko.jaaskelainen@gradia.fi
Mediatiedote 15.4.2021