Alanvaihdon kautta terveydenhuollon sihteeriksi – ”Suosittelen tätä opintopolkua kaikille"
Vilma Hokka teki merkittävän uramuutoksen, kun hän jätti lähihoitajan ammatin ja sähkö- ja automaatioasentajan opinnot taakseen, ja suuntasi kohti osastonsihteerin uraa. Päätöksen taustalla painoivat terveydelliset syyt. Vuoden opiskelu Gradialla johti uuteen mieleiseen työpaikkaan Sairaala Novassa.
Jyväskyläläinen Vilma Hokka, 32, työskentelee Sairaala Novassa vakituisesti osastonsihteerinä.
”Opiskelin Gradiassa noin vuoden ajan liiketoiminnan ammattitutkintoa, jossa opinnot painottuivat terveydenhuollon sihteeripalveluihin. Koulutukseen oli mahdollista hakea lähihoitajan taustalla, sillä en ole aiemmin opiskellut liiketoimintaa", Hokka aloittaa.
Terveydelliset syyt johtivat uuden opiskeluun
Hokka valmistui lähihoitajaksi vuonna 2015, mutta halusi vaihtaa alaa ja lähti opiskelemaan sähkö- ja automaatioasentajaksi. Uuden ammatin opinnot jäivät kuitenkin terveydellisistä syistä loppuvaiheessa kesken, vain yhtä tutkinnon osaa vaille vajaaksi.
”Selkäni on leikattu, enkä pystynyt jatkamaan sähkö- ja automaatioasentajan opintoja. Tämän jälkeen vakuutusyhtiö antoi mahdollisuuden kokeilla sitä, kestäisikö selkäni osastonsihteerin työtä. Kävin kysymässä koulutussopimustyöpaikkaa ja aloitin työt määräaikaisena Kyllön terveysasemalla”, Hokka kertoo.
Opiskelu liiketoiminnan palveluiden osaamisalalla alkoi sen jälkeen, kun Hokka oli yhteydessä Gradiaan sopivan koulutuksen löytämiseksi. Aiemmin terveydenhuollon sihteeripalveluiden valinnan tutkinnon osa on kuulunut lähihoitajan opintoihin, mutta tutkintouudistuksessa siirtyi liiketoiminnan ammattitutkintoon.
”Minut ohjattiin hakeutumaan tiettyyn opiskelijaryhmään, ja opiskelu alkoikin tosi nopeasti.”
Opiskelu valmisti työhön ja sen eri osa-alueisiin
Hokalle laadittiin henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa aiemmin hankittu osaaminen huomioitiin opintojen suunnittelussa. Liiketoiminnan palveluiden osaamisalan opinnot Hokka aloitti vuoden 2023 alussa ja valmistui saman vuoden jouluna. Kesän ajaksi hän solmi oppisopimuksen työnantajan kanssa.
Opiskelu oli kaikkinensa tosi avaava kokemus ja koulutus oli tehty sillä tavalla, että tietyt osat tulevat suoraan sairaalamaailmasta. Eväitä opiskelu antoi luonnollisesti paljon myös kaupalliselle puolelle.
Hokan mukaan opiskelu valmisti terveydenhuollon sihteerin työhön ja sen eri osa-alueisiin. Eniten hän joutui pohtimaan näyttöjen toteuttamista, eli ammattitaidon osoittamista aidoissa työtilanteissa ja työprosesseissa työpaikalla. Opettajat kuitenkin auttoivat hyvin näyttöjen suunnittelussa.
”Opiskelu oli tosi mukavaa. Oli mielenkiintoista kuunnella opettajia ja saada heiltä hyviä vinkkejä työn tekemiseen. Lisäksi ystävystyin opiskelukavereiden kanssa, joista osa tuli myös töihin Novaan.”
”Mutta työ opettaa kyllä paljon, eikä kaikkea opi oppikirjoista ja koulunpenkillä istumalla”, Hokka painottaa.
Vauhdikasta arjen, työn ja opiskelun yhdistämistä
Hokalla riittää vauhtia uusioperheen arjessa, johon kuuluu neljä lasta ja puoliso. Opiskeluaikana hän sai soviteltua arjen, työn ja opiskelun yhteen yhdessä esihenkilön kanssa.
”Työn hiljaisina hetkinä oli mahdollista suunnitella opintoja, kuten näyttöjä. Kiirettä opintojen kanssa ei tullut, vaikka tekemistä olikin paljon kolmivuorotyössä ja opiskelussa.”
Hokka kannustaakin kaikkia lähtemään rohkeasti opiskelemaan.
Opiskelu ei ole hankalaa, ja meille terveydenhuollon sihteereille on tarvetta. Suosittelen kaikille tätä opintopolkua.
”Tykkään työstäni paljon”
Tällä hetkellä Hokka työskentelee Sairaala Novan päivystyksessä ja infektiovuodeosastolla sekä kotiutusyksikössä. Hän on myös kuuman sairaalan, eli päivystyksen, tehohoidon ja leikkaussalien alueen varahenkilö. Hokka vakinaistettiin toukokuussa 2024 ja työpäivät ajoittuvat arkipäiviin.
Hokan työhön kuuluu potilaiden jatkotoimenpiteitä, kuten ct- ja röntgenkuvantamisia, laboratoriokokeita, eri yksiköihin lähetteiden tekemistä sekä kiireellisten anestesiatoimenpiteiden ja leikkaushoidon varauksia. Hokka myös purkaa saneluita, eli kirjoittaa lääkärien tekstejä.
”Tykkään työstäni paljon, vaikka onhan siinä myös hektisyyttä ja kiirettä. Osastonsihteerin työnkuva on hyvin erilainen joka puolella sairaalaa. Esimerkiksi päivystyksessä työ on hyvin sosiaalista ja tulee paljon ihmiskontakteja. Muualla taas työskentelen enemmän taustalla potilaiden kanssa ja teen heille jatkosuunnitelmia.”
Hokan mukaan aiemmasta lähihoitajan ammatista on ollut hyötyä erikoissairaanhoidossa, koska esimerkiksi lääkärisanasto ei ole niin vierasta.
”Minun ei tarvinnut mennä nykyiseen työhöni aivan ummikkona sairaalamaailmasta.”