Autokorimekaanikon työ sopii monipuolisissa ja vaihtelevissa työtehtävissä toimimisesta kiinnostuneelle kädentaitajalle, joka on valmis työskentelemään niin uusien sähköajoneuvojen kuin vanhemmankin ajoneuvokaluston vauriokorjauksen ja tekniikan parissa.

Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Autoala

Paikkakunta

Jyväskylä

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta.

Hakuaika

Yhteishaku

Hakeutuminen

Yhteishaussa haet ajoneuvoalan perustutkintoon, Jyväskylään Viitaniemen toimipisteeseen. Tarjolla on kaksi osaamisalaa: vauriokorjauksen osaamisala, tutkintonimike autokorimekaanikko ja ajoneuvotekniikan osaamisala, tutkintonimike automekaanikko: https://www.gradia.fi/automekaanikko/l21730

Opiskelemaan valittu voi esittää osaamisalatoiveensa oppilaitokselle kesällä opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä. Tarkemmat ohjeet lähetetään oppilaitoksen sähköisessä valintakirjeessä. Opiskelemaan valituista muodostetaan kaksi samankokoista opiskelijaryhmää osaamisaloittain.

Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen päättäville ja ilman tutkintoa oleville hakijoille. Ammatillisen tutkinnon, korkeakoulututkinnon tai lukion aiemmin suorittaneet voivat hakea vain jatkuvan haun kautta.

Hakuajat

  • 18.2.-18.3.2025

Kenelle

Autokorimekaanikkona olet monipuolinen kädentaitaja ja tekninen osaaja. Huollat, korjaat ja maalaat kolariautoja sekä teet esimerkiksi runko- ja korirakenteiden mittauksia. Olet peltiseppä, joka osaa korjata kolari- ja ruostevaurioita sekä tehdä autokorien muutostöitä. Myös muoviosien korjaukset sekä lasien vaihdot ovat sinun osaamisalaasi. Autokorimekaanikkona voit työllistyä kori- ja autokorjaamoille.

Kuvaus

Autokorimekaanikoksi valmistuessasi saat valmiudet erilaisiin autoalan tehtäviin. Valinnaisten tutkinnon osien avulla syvennät erityisosaamistasi esimerkiksi automaalaukseen.

Autokorimekaanikko työskentelee autoliikkeiden korikorjaamoissa, automaalaamoissa tai toimii itsenäisenä yrittäjänä. Tehtävien monipuolisuus mahdollistaa juuri sinulle sopivan työtehtävän. Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät ja ammattitaitoiselle korjaajalle löytyy aina töitä.

Ammatissa toimiminen edellyttää riittävän hyvää terveyttä ja fyysistä kuntoa.

Koulutuksen sisältö

Ajoneuvoalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat (25 osp):
• Vauriokorjaustyön aloitus, 10 osp
• Ajoneuvon korinosien irrotus- ja asennustyöt, 10 osp
• Muovikorjaus, 10 osp

Valinnaiset tutkinnon osat (90 osp)
• Lasien vaihto ja kiveniskemän korjaus, 15 osp
• Korivaurion määrittely, 15 osp
• Ajoneuvon pintaosien vaihto-, korjaus- ja oikaisutyöt, 30 osp
• Korin kiinteiden pintaosien vaihtotyö, 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat (30 osp)
• Ajoneuvon siistiminen, 15 osp
• Tutkinnon osa toisesta osaamisalasta, 15 osp
• Huippuosaajana toimiminen, 15 osp
• Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen, 15 osp
• Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 5 osp
• Yrityksessä toimiminen, 15 osp
• Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat (35 osp)
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Lisää koulutuksesta

Palsta 1/2

Opiskelua ajoneuvoalalla

Max opiskelee Gradiassa automekaanikoksi, Sisumies autokorimekaanikoksi, Joni pienkonemekaanikoksi ja Yll hyötyajoneuvomekaanikoksi. Parhaita juttuja ajoneuvoalassa ovat ainakin nämä:

  • tekemisen vapaus ja hommat vaihtelevat, eikä yksikään päivä ole samanlainen 
  • paljon käytännön tekemistä – ei vain oppimista pulpetin äärellä
  • pääsee korjaamaan ja laittamaan myös omia ajoneuvoja ja koneita
  • ja ennen kaikkea:

Työ on tosi monipuolista ja aina oppii jotain uutta! 

Palsta 2/2

Monta tapaa opiskella

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke, to klo 13–15
hakupalvelut@gradia.fi
040 341 6193
Chat gradia.fi/hae-opiskelemaan