Automekaanikko
Ajoneuvoalan perustutkinto
Koulutuksen tiedot
Koulutusala
Paikkakunta
Opiskelutapa
Laajuus
Hakuaika
YhteishakuKenelle
Oletko kiinnostunut autojen huoltamisesta ja korjaamisesta? Oletko aktiivinen, huolellinen ja oma-aloitteinen? Ajoneuvoalan opinnoissa opiskelet sähkö- ja moottoritekniikkaa sekä diagnostiikkaa. Ymmärrät lisäksi vastuusi työn laadusta ja koneiden sekä laitteiden toimivuudesta.
Kuvaus
Ajoneuvotekniikan osaamisalan suorittanut osaa toimia automekaanikon tehtävässä. Hän osaa huoltaa, etsiä vian ja korjata asiakkaan ajoneuvon sekä palvella asiakasta. Hän tuntee alansa lainsäädännön asettamat vaatimukset ja osaa varmistaa ajoneuvon liikenneturvallisuuden ja toimivuuden.
Automekaanikko hallitsee huolto- ja korjaustöihin liittyvät tavallisimmat työmenetelmät ja osaa valita oikeat aineet ja tarvikkeet. Hän tuntee työhönsä liittyvät vastuut ja velvoitteet sekä työn turvalliseen tekemiseen liittyvät työsuojelusäädökset. Hän osaa käyttää alalla yleisesti esiintyviä tiedonhankinta- ja viestintävälineitä.
Ammatissa toimiminen edellyttää riittävän hyvää terveyttä ja fyysistä kuntoa.
Koulutuksen sisältö
Ajoneuvoalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat (85 osp)
• Ajoneuvon huoltotyöt, 25 osp
• Alustan korjaustyöt, 15 osp
• Jarrujen korjaus, 10 osp
• Sähköjärjestelmän kunnon määrittäminen, 10 osp
• Ajoneuvon määräaikaishuolto, 25 osp
Valinnaiset tutkinnon osat (30-45 osp)
• Polttomoottorin korjaus, 15 osp
• Voimansiirron korjaus, 15 osp
• Sähkö- ja hybridiajoneuvojen huoltotyö, 15 osp
Valinnaiset tutkinnon osat (0-30 osp), esimerkiksi
• Ajoneuvon korkeajännitejärjestelmän korjaustyö, 15 osp
• Hyötyajoneuvojen korjaus, 30 osp
• Metsä- ja puutarhakoneiden huolto, 15 osp
• Moottoripyörien huolto, 15 osp
• Sähkö- ja ohjausjärjestelmien diagnostiikka, 15 osp
• Sähköjärjestelmien mittaaminen, 15 osp
• Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat (35 osp)
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Kustannukset
Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.
Lisää koulutuksesta
Opiskelua ajoneuvoalalla
Max opiskelee Gradiassa automekaanikoksi, Sisumies autokorimekaanikoksi, Joni pienkonemekaanikoksi ja Yll hyötyajoneuvomekaanikoksi. Parhaita juttuja ajoneuvoalassa ovat ainakin nämä:
- tekemisen vapaus ja hommat vaihtelevat, eikä yksikään päivä ole samanlainen
- paljon käytännön tekemistä – ei vain oppimista pulpetin äärellä
- pääsee korjaamaan ja laittamaan myös omia ajoneuvoja ja koneita
- ja ennen kaikkea:
Työ on tosi monipuolista ja aina oppii jotain uutta!
Monta tapaa opiskella
Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.
Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.
Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.
Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.
Linkkilista
Kysy lisää, autamme mielellämme!
Gradia hakupalvelut
Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke, to klo 13–15
hakupalvelut@gradia.fi
040 341 6193
Chat gradia.fi/hae-opiskelemaan